BUD flyer

Egyiptom fővárosa is hamarosan fapados légi járatot kaphat Budapestről

Egypt to Open Airport Near Pyramids in July | Egyptian Streets

A Wizz Air ma bejelentette, hogy két új járattal bővíti a budapesti bázisát ősztől, amellyel egy időben egy 15. bázisgép, és több vonalon járat bővítés is várható. Emellett esélyes, hogy ők adták be kérelmüket a Budapest és Kairó közötti kiszolgálatlan légiközlekedési jogok megszerzésére is.

Október 1-től Koppenhágát hetente öt, október 30-tól  az egyiptomi Sarm es-Sejk városát heti két járattal szolgálja ki Budapestről a Wizz Air. Az új járatok mellett a légitársaság bejelentette a 14. bázisgép érkezését is, amelynek köszönhetően járatbővítéseket hajtanak végre a téli menetrendben Tenerife (heti 2-3 helyett, heti 4), Barcelona/Róma (heti 9 helyett, heti 11), Madrid/Bázel/Bari (mindhárom december 12-től naponta) felé.A magyar piacon így összesen 15 Airbus repülőgép fog szolgálatot teljesíteni (14 Budapest 1 Debrecen). 

A bővítés mellett a foglalási rendszerből kikerültek a svédországi Malmö városába induló járatok szeptember 30. után.

KAIRÓ LEHET A WIZZ AIR KÖVETKEZŐ EGYIPTOMI CÉLPONTJA BUDAPESTRŐL!?

A ma bejelentett második egyiptomi Wizz járat nyitását pedig várhatóan egy, a fővárosba irányuló légi járat is követheti. Ezt támasztja alá az Építési és Közlekedési Minisztérium mai hirdetménye, amely szerint a Közlekedési Hatósághoz egy meg nem nevezett légitársaság kérelmet adott be a Magyarország és Egyiptom között kétoldalú légiközlekedési megállapodás alapján fennálló, kihasználatlan légiközlekedési jog használata iránt a Budapest-Kairó/Giza-Sphinx Airport közötti útvonalra.

A Sphinx nemzetközi repülőtér Giza városát kiszolgáló "fapados" reptér Kairó nyugati oldalán. A reptér menetrendszerint közlekedő kereskedelmi járatokat 2022. novembere óta fogad. Jelenleg csak egy légitársaság üzemeltet itt járatokat (Air Cairo), de hamarosan megjelenik a reptéren a Condor és júniustól pedig a Wizz Air is.

A Budapest-Kairó International vonalon jelenleg csak az EgyptAir üzemeltet hetente négy alkalommal légi járatok.

Habár a kérelmet kérő légitársaság neve nem nyilvános több tény is a Wizz Air-re vetíti a járatnyitás lehetőségét. Az egyik, hogy az elmúlt hónapokban az egyiptomi sajtóban kiemelt témát kapott a Wizz Air terjeszkedése, amelynek célkeresztjében a kairói megjelenés állt, összekötve a fővárost több európai Wizz HUB-al.Ennek első fecskéje a hónap elején bejelentett milánói vonal lesz. Másfelől a Wizz Air és a Magyar Kormány közötti a kapcsolat továbbra is kiváló, így a korábbi keleti járatnyitásokhoz hasonlóan vélhetően most is élvezheti a diplomáciai támogatást a járat elindításához, amivel a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább fejleszthetőek "Magyarország de facto nemzeti légitársaságával",

A versenytárs Ryanair aktívan érdeklődik az egyiptomi piac iránt, viszont nekik még egyetlen egy járatuk sincsen. Az írek még ősszel tárgyaltak az egyiptomi a járatindítási lehetőségekről, amit akkor Michael O'Leary vezérigazgató is bejelentett.

Bejegyzés fotó: REUTERS

 

 

Bemutatkozik a 2023-as budapesti nyári menetrend

budmap1.png

Közel másfél héttel a start előtt összefoglalom nektek, hogy milyen újdonságokra számíthattok, amennyiben a budapesti repülőtérről utaznátok az idei tavaszi-nyári-kora őszi szezonban. A forgalmi adatok további növekedése az idei évre biztató, viszont a kapacitások és 2019-es rekord év járathálózata még az idei szezonban sem tér vissza. Az okok jelentős része a Kormányzati adóból, és a légitársaságok kapacitási gondjaiból adódik, de az inflációs helyzet is ront a helyzeten.

A március 26-tól életbe lépő 2023-as nyári menetrendi időszakban több, mint 40 légitársaság fogja kiszolgálni a menetrendszerinti és charter forgalmat több, mint 120 célállomás felé Budapestről a FlightConnections adatbázisának adatai szerint. Az idei szezonban várhatóan 4 új légitársasági partnert (Air Serbia, Kuwait Airways, Air Connect, Dan Air) köszönthet az üzemeltető, amelyek közül az Air Serbia már a visszatérő kategóriába tartozik, viszont most minden eddiginél több, a nyári hónapokban akár heti 17 járatot is felkínálnak az utasoknak a Budapest-Belgrád vonalon és azon túl akár orosz, balkáni, mediterrán, vagy akár amerikai célállomások felé.

A nyár legnagyobb "meglepetése" az újonc kategóriában Kuwait nemzeti légitársaságának magyar piacra történő járatindítása, ami egyelőre egy kisebb szezonális időszakot fed le a június-szeptember közötti időszakban.

A további két új partner mindegyike romániai fuvarozó, amelyek közül az AirConnect Bukarestet és Kolozsvárt kötné össze újabb járattal a már meglévő Tarom és a magyar tulajdonú Aeroexpress járata mellett, úgy hogy ezeket a járatokat korábban már tavaly októbertől tervezték elindítani. A Dan Air érkezése pedig egyelőre nem hivatalos, de ők is hoznának heti 1 járatot Bukarestből, továbbá új célállomásként hetente két járattal kötnék össze Brassót a magyar fővárossal. A járataik a tervek szerint júniusban indulnak.

Új járatként a meglévő légitársaságok közöl a Ryanair március 27-től elindítja a belfasti járatát, ami hetente kétszer fog közlekedni. A Wizz Air pedig belép a török piacra, aminek köszönhetően két új járatot indít Budapestről - Isztambul és Antalya. Isztambul fő reptere március 31-től, míg Antalya szezonális járatként május 24-től érhető el. A Wizz emellett folytatja a szaúdi terjeszkedési stratégiájának részeként az új járatok indítását, amelyhez április 20-tól a Perzsa-öböl partján fekvő Dammam városa is csatlakozik.

Az új útvonalak mellett kevés újrainduló járatról lehet beszámolni. Az airBaltic Riga, és a SunExpress Izmir (idén már heti 2x) járata mellett a fapadosok szokásos szezonális görög, olasz, horvát, spanyol nyaralójáratai indulnak újra.

Járatbővítésben jó hír, hogy júniustól újra naponta közlekedik majd az Emirates B777-es repülőgépe Budapestre, kiegészítve a már meglévő szintén naponta közlekedő flydubai járatot.

Szomorú viszont, hogy több korábban működő útvonal nem indul újra, vagy a nyári menetrenddel leáll. A korábban működő, de az idei szezonban el nem induló útvonalak között van a Transavia két francia járata (Lyon, Nantes), amelyek így teljesen "fehér foltok" lesznek. A francia fehér foltot bővíti, hogy a Ryanair Bordeaux-ot sem indítja újra. További leálló célállomások: Fuerteventura (Wizz), Porto (Wizz), Peking (Air China) - kínai hírek szerint felfüggesztett járat, márciusban még terveznek 1 járatpárt aztán semmi hír róla, ami érdekes hiszen Magyarországra engedélyezték a csoportos kínai utakat és más európai Air China és kínai légi járatok kapacitását is folyamatosan emelik. Az európai főbb vonalak hiánya mellett az idei nyári szezon lesz a Covidot leszámítva az első, amikor a magyar főváros sajnos újra közvetlen transzatlanti összeköttetés nélkül marad, mert a LOT sajnos nem indítja újra még szezonálisan sem a Budapest-New York JFK járatot, holott a statisztikai adatok szerint rendkívül jó töltöttséggel üzemeltek. A lengyelek e helyett egy negyedik járatpárt adtak hozzá a Korean Air-rel versenyezve a Budapest-Szöul vonalra.

 

 

Ankara-Budapest között indulhat hamarosan közvetlen légijárat

Hamarosan újabb, és egy régen várt török járattal bővülhet a budapesti repülőtér kínálata, mégpedig Ankarával. A török fővárost a magyar fővárossal összekötő új járatot a Turkish Airlines regionális légitársaságként működő márkája, az AnadoluJet üzemeltetheti - adott hírt róla a szerb Aviatica légiközlekedési hírportál.

Turkish low-cost airline AnadoluJet returned to Odessa | odessa-journal.com

 

Samil Karakas, az Anadolujet légitársaság alelnöke a mai napon a kolozsvári reptéren tartott tartott Aviation Event konferencián adott interjújában számolt be arról, hogy az Anadolujet új légi jártot  nyitását tervezi Ankara és Budapest között. A járatindítással kapcsolatban egyelőre bővebb részletek nem derültek ki, de az tudható már régóta, hogy a két ország közötti diplomáciai és külügyi kapcsolatok érdeke, hogy ezen járat egyszer elinduljon. Emellett pedig egy a Budapest Airport toplistáján szereplő ki nem szolgált útvonalról is beszélhetünk, amely rendelkezik potenciális járatigénnyel az utazók felől. (Egy 2018-as bejegyzés a témában)

Az Andolujet légitársaságról érdemes tudni, hogy a török nemzeti légitársaság a Turkish Airlines egyik leányvállalataként működik leginkább belföldi vonalakon, de több európai, közel-keleti és nyugat-ázsiai várost is összeköt Ankara és Isztambul Sabiha Gokcen repülerével. Magyarországhoz legközelebb Bécsbe van a társaságnak járata, és nemrég a belgrádi reptéren is megjelentek Ankarából.

A társaság flottája homogén, csak Boeing 737-800-as típusú repülőgépekből áll, amelyek 180 utast tudnak szállítani fedélzetükön.