Egyiptom fővárosa is hamarosan fapados légi járatot kaphat Budapestről

Egypt to Open Airport Near Pyramids in July | Egyptian Streets

A Wizz Air ma bejelentette, hogy két új járattal bővíti a budapesti bázisát ősztől, amellyel egy időben egy 15. bázisgép, és több vonalon járat bővítés is várható. Emellett esélyes, hogy ők adták be kérelmüket a Budapest és Kairó közötti kiszolgálatlan légiközlekedési jogok megszerzésére is.

Október 1-től Koppenhágát hetente öt, október 30-tól  az egyiptomi Sarm es-Sejk városát heti két járattal szolgálja ki Budapestről a Wizz Air. Az új járatok mellett a légitársaság bejelentette a 14. bázisgép érkezését is, amelynek köszönhetően járatbővítéseket hajtanak végre a téli menetrendben Tenerife (heti 2-3 helyett, heti 4), Barcelona/Róma (heti 9 helyett, heti 11), Madrid/Bázel/Bari (mindhárom december 12-től naponta) felé.A magyar piacon így összesen 15 Airbus repülőgép fog szolgálatot teljesíteni (14 Budapest 1 Debrecen). 

A bővítés mellett a foglalási rendszerből kikerültek a svédországi Malmö városába induló járatok szeptember 30. után.

KAIRÓ LEHET A WIZZ AIR KÖVETKEZŐ EGYIPTOMI CÉLPONTJA BUDAPESTRŐL!?

A ma bejelentett második egyiptomi Wizz járat nyitását pedig várhatóan egy, a fővárosba irányuló légi járat is követheti. Ezt támasztja alá az Építési és Közlekedési Minisztérium mai hirdetménye, amely szerint a Közlekedési Hatósághoz egy meg nem nevezett légitársaság kérelmet adott be a Magyarország és Egyiptom között kétoldalú légiközlekedési megállapodás alapján fennálló, kihasználatlan légiközlekedési jog használata iránt a Budapest-Kairó/Giza-Sphinx Airport közötti útvonalra.

A Sphinx nemzetközi repülőtér Giza városát kiszolgáló "fapados" reptér Kairó nyugati oldalán. A reptér menetrendszerint közlekedő kereskedelmi járatokat 2022. novembere óta fogad. Jelenleg csak egy légitársaság üzemeltet itt járatokat (Air Cairo), de hamarosan megjelenik a reptéren a Condor és júniustól pedig a Wizz Air is.

A Budapest-Kairó International vonalon jelenleg csak az EgyptAir üzemeltet hetente négy alkalommal légi járatok.

Habár a kérelmet kérő légitársaság neve nem nyilvános több tény is a Wizz Air-re vetíti a járatnyitás lehetőségét. Az egyik, hogy az elmúlt hónapokban az egyiptomi sajtóban kiemelt témát kapott a Wizz Air terjeszkedése, amelynek célkeresztjében a kairói megjelenés állt, összekötve a fővárost több európai Wizz HUB-al.Ennek első fecskéje a hónap elején bejelentett milánói vonal lesz. Másfelől a Wizz Air és a Magyar Kormány közötti a kapcsolat továbbra is kiváló, így a korábbi keleti járatnyitásokhoz hasonlóan vélhetően most is élvezheti a diplomáciai támogatást a járat elindításához, amivel a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább fejleszthetőek "Magyarország de facto nemzeti légitársaságával",

A versenytárs Ryanair aktívan érdeklődik az egyiptomi piac iránt, viszont nekik még egyetlen egy járatuk sincsen. Az írek még ősszel tárgyaltak az egyiptomi a járatindítási lehetőségekről, amit akkor Michael O'Leary vezérigazgató is bejelentett.

Bejegyzés fotó: REUTERS