Újabb kínai légitársaság jelenhet meg hamarosan Budapesten

Közvetlen légi járat megnyitása iránt adott be kérelmet az Ürümcsi-Budapest vonalra vonatkozóan a Kínai Légügyi Hatósághoz az ország egyik legnagyobb légitársaságának számító China Souhtern Airlines. A közvetlen járat elindításának tervezett céldátuma a beadott engedély kérelmi lista szerint 2024. márciusa, amit heti 4 járattal terveznek kiszolgálni.

Ürümcsiről érdemes tudni, hogy egy hárommillió lakosú város és adminisztrációs központ Kínában a Kazah és Kirgiz határhoz közel. Az ország legnyugatabbi és legnagyobb tartományának, Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területnek a székhelye. A város a Tang-dinasztia idejében lett állomása a selyemútnak, és a Csing-dinasztia idejében fejlődött jelentős gazdasági és kulturális központtá.

A két város közötti közvetlen légi járat elindításának terve nem új dolog, hiszen már 2018-ban hallani lehetett hasonló tervekről a China Southern részéről, de akkor Ürümcsi mellett Kanton városát is összekötötték volna a magyar fővárossal.

A magyar és kínai diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok rendkívül jó helyzete miatt az elmúlt időszakban Budapest a régióban és az Unióban is kiemelkedő számú kínai légi járattal gazdagodott. Az idei nyári menetrendben összesen heti 10 utasszállító légi járat közlekedik a két ország között az Air China, és a China Eastern Airlines leányvállalatának számító Shanghai Airlines színeiben. A kínáltat azonban még nem éri el a Covid-19 előtti állapotot, hiszen Hszian és Csengtu városa egyelőre nem épült vissza a hálózatban, viszont a szakemberek jelenleg is azon dolgoznak, hogy ez mihamarabb megtörténjen.  .