Tavalyhoz képest erősebb utasforgalommal zárta a júniusi hónapot a budapesti reptér

Tavaly júniushoz képest két és félszer több érkező és induló utasa volt a budapesti reptérnek. Ha viszont a koronavírus válság előtti rekord nyarat nézzük, akkor a forgalom visszaesése jelenleg 84,7 százalék, ami még mindig jelentős mértékű.

 

226.481 - ennyi érkező és induló utasa volt a júniusi hónap során a budapesti reptérnek. Az utasok száma az utazási korlátozások enyhítése, valamint az emiatt újrainduló légi járatoknak köszönhetően április óta újra dinamikusan emelkedik. Az első fél évben június végéig összesen 563.585 utast szolgált ki a Budapest Airport.

Június hónapban több, korábban járataikat leállító légitársaság is visszatért Ferihegyre, valamint a meglévő társaságok is több útvonalon indították újra szolgáltatásaikat. A járatok többsége jelenleg az utazók által kedvelt török, görög és spanyol nyaralóhelyek felé közlekedik, amíg a Budapestre érkező szabadidős, vagy üzleti utasokat szállító légi járatok száma nem annyira jelentős, mint korábban. 

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési és kereskedelmi tervezési vezetője a Weco-Travel webinar sorozatában számolt be legutóbb az idei nyári kiáltásokról és tendenciákról, valamint a korábbi transzatlanti járatok jövőjéről. A szakember szerint a Budapestről közvetlen légi járattal megközelíthető célállomások júliusra elérheti 115 várost.  A légitársaságok folyamatosan elemzik a budapesti visszatérési lehetőségeket. A júniusi hónapra a korábban járattal rendelkező társaságok nagy része már visszatért Budapestre.

Júniusban visszatért légitársaságok és útvonalak:

 

  • Iberia: Madrid
  • Norwegian: Koppenhága, Oslo, Stockholm
  • Eurowings: Hamburg
  • airBaltic: Riga
  • Aegean Airlines: Athén
  • SunExpress: Antalya
  • Luxair: Luxemburg

 

Júliusban várhatóan visszatérő légitársaságok és újrainduló útvonalak:

 

  • Austrian Airlines: Bécs
  • Aer Lingus: Dublin

 

Augusztusban várhatóan visszatérő légitársaságok és újrainduló útvonalak:

 

  • British Airways: London
  • El Al: Tel Aviv
  • Eurowings: Köln

 

(a foglalási rendszerben elérhető időpontok alapján - változás joga fenntartva!)

Az idei visszatér alól persze kivételt képeznek a transzatlanti járatok, amelyek várhatóan csupán csak jövő nyárra térhetnének vissza Budapestre. Ezek közül jelenleg csak az Air Canada Torontó járatára érhető el foglalás, míg a LOT a napokban törölte a korábban novembertől elérhető New York JFK járatát a rendszerből, és a jövő nyárra vonatkozóan még nem tett közzé menetrendet.

A cargo továbbra is erős

A cargo forgalom továbbra is jelentős növekedési pályán van Budapesten, ami nagyrészt a direkt kínai cargo járatoknak köszönhető. Június hónapban összesen 15.233 tonna áru haladt át a reptéren, ami 41,2 százalékos növekedést jelentett.

Gépmozgások száma is növekedésbe lendült

Június hónapban 4492 fel és leszálló gépet szolgált ki a budapesti reptér, ami tavaly júniushoz képest majdnem kétszer több gépmozgás, de 2019-hez képest a visszaesés 59,5 százalék.

Fotó: Budapest Airport