Új légi kaput nyit Ázsia felé Budapestről a China Southern Airlines

Június 27-től már Ferihegyen is találkozhatunk Kína és a világ egyik legnagyobb légitársaságával a China Southern Airlines-szal. A légitársaság budapesti megjelenésével az ország és a repülőtér is egy mondhatni elit társaságba kerül, hiszen Európán belül csupán 6 országba indítanak közvetlen légi járatokat. Budapest Kanton (Guangzhou) városából lesz elérhető.

Első alkalommal mutatkozott be a szakmai közönség előtt Budapesten a China Southern Airlines. A légitársaság magyarországi képviseletét ellátó Aviareps Magyarország Kft. egy üzleti reggeli keretében ismertette a magyar piacon hamarosan közvetlen járattal is megjelenő légitársaság új budapesti járatát, valamint kiemelkedő szolgálatatásait.

A China Southern Airlines kína egyik legdinamikusabban növekvő és legnagyobb légitársasága, amelynek működése szempontjából két jelentős HUB repülőtere van az országban. Az első Kanton, a második pedig a pekingi Daxing repülőtér. A légitársaság ezen felül több ezer járatot üzemeltet a belföldi csomópontjai között naponta, amelyek olyan városokat is tartalmaznak, mint Ürümcsi, Wuhan, Csungking, Csengcsou, Csengtu és Hszian. Nemzetközi hálózatában jelentős szerepe van a délkelet-ázsiai országoknak, Ausztráliának, Japánnak, Dél-Koreának és Új-Zélandnak is. Az európai összeköttetései az eddigi Luxemburg, és most már Budapest kivételével mind a legnagyobb HUB repülőterekkel (London, Párizs, Frankfurt, Róma, Amszterdam) létesítenek közvetlen kapcsolatot. Az európai járatokon a légitársaság csak a modern és jól felszerelt Boeing 787-es Dreamliner és az Airbus A350-es géptípust használják.

Budapest-Kanton: nem csak egy járat, hanem új kapcsolat ázsia és óceáni a jelentős részével

Mint már említettem az új összeköttetés első járata június 27-én landol Budapesten. A légitársaság az útvonalra a három fedélzeti osztállyal rendelkező modern Boeing 787-9-es Dreamliner repülőgéptípusát állította be. Piaci információk szerint korábban az Airbus A350-es repülőgép használata is szóba került a vonalon, de végül a kínaiak a már Budapesten szinte minden hosszútávú járatnál használt Dreamliner mellett döntöttek - azért remélhetőleg egyszer elérkezik Budapesten is az első A350-est típust használó légitársaság is a jövőben. A Dreamliner repülőgépen összesen 276 ülőhely található, amiből 28 Business, 28 Premium Economy és 220 Economy ülőhely. Jó látni, hogy a légitársaság Budapesten számít a prémium utazóközönségre, hiszen a légitársaságnál a 9-es Dreamliner szériából vannak két osztályos repülőgépek is magasabb Economy ülőhely kapacitással.

A budapesti járat menetrendje:

CZ649 CAN-BUD 00:50-07:20

CZC650 BUD-CAN 13:00-05:50 (+1 nap)

Járatnapok: kedd, csütörtök, szombat és vasárnap

Csatlakozási lehetőség biztosított Kantonon keresztül belföldi és nemzetközi útvonalak felé - pl.: Japán, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Vietnám, Malájzia, Thaiföld, Indonézia, Ausztrália és Új-Zéland.

A Budapestről induló járatokon emellett minden osztályon meleg ételt szolgálnak fel, amelynek ízei a keleti és a nyugati konyha ízeit is tartalmazza. Az utasoknak emellett a járat indulás a előtt 48 órával lehetősége van speciális étrendet is igényelni. A rövid távú járatokon továbbá lehetőség van arra is, hogy amennyiben az utas nem igényli a fedélzeti étkezést azt a foglalása során lemondhatja és cserébe a légitársaság hűségprogramján keresztül extra ajándék mérföldeket írnak neki jóvá. A China Southern Airlines ezen intézkedésének célja, hogy az el nem fogyasztott ételek ne a szemétben végezzék.

A légitársaságnál továbbá az utazásunkkal mérföldeket is gyűjthetünk. A légitársaság törzsutas programja a China Southern Sky Pearl Club, amelynek  4 tagsági szintje van: standard, ezüst, arany és platinum. A 2-11 éves kor közötti gyermekeknek a légitársaság külön Little Pearl tagsági kártyát is kiad. Ezzel a 2-6 éves Little Pearl tagok elsőbbségi check-in szolgáltatást is élvezhetnek.

Bemutatkozó kisfilm a légitársaságról:

Ingyenes tranzitszállás lehetősége

Plusz a China Southern szolgáltatásai közé tartozik, hogy ingyenes, úgynevezett tranzitszállást és retúr transzfert biztosít a saját és code-share járaton utazó utasainak Ennek feltételei közé tartozik a 6 és 30 óra közötti átszállási idő megléte egy nemzetközi-belföldi, belföldi-nemzetközi, vagy nemzetközi-nemzetközi járat között. A szolgáltatás az alábbi városokban vehető igénybe: Peking, Csangsa, Sencsen, Ürümcsi, kanton, Guiyang, Dalina, Wuhan és
Shenyang

Kantonon innen, Kantonon túl

Sokak számára ismeretlen lehet a város elhelyezkedése és helyzete. Mit érdemes tudni róla? Kanton vagy más néven Guangzhou Kuangtung tartomány székhelye. A Hongkongtól mintegy 120 km-re északra fekvő kikötőváros a Gyöngy-folyó torkolatában. Ez a torkolat kereskedelmi-ipari-technológiai-gazdasági övezet, amely összeforr olyan közeli nagyvárosokkal, mint Sencsen, Hongkong vagy Makaó. A város az ötödik legnépesebb város Kínában, lakosságának száma már már eléri a 19 millió főt.

Ha kedvet kaptál akár a kínai, vagy esetleg azon túli utazásra a légitársasággal, akkor a járatnyitás alkalmából bizonyos útvonalak most kedvezményes áron érhetőek el. Amennyiben a foglalással kapcsolatos kérdésed van, akkor az Aviareps budapesti irodájának csapata készségesen áll rendelkezésedre. E-mail elérhetőségük: CZ.Hungary@Aviareps.com

A China Southern Airlines már a harmadik kínai légitársaság a budapesti repülőtér kínálatában

A növekvő beruházások és a soha nem látott szintű két ország közötti diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően az elmúlt időszakban robbanás szerűen megnőtt a Magyarország és Kína közötti légi járatok száma. A sort még 2015-ben az ország nemzeti légitársaságának számító Air China nyitotta, amely a Malév csődjét követően kiszolgálatlanul maradt Budapest-Peking közötti járatot indította újra Budapest felé egy Minszk városban történő megállóval. Ezt követően 2019. júniusában a China Eastern Airlines leányvállalataként működő Shanghai Airlines indította el a non-stop Budapest-Sanghaj légi járatát. Ezt a járatot a tél során Hszian és Csengtu városaival is összekapcsolták, majd a Hainan Airlines elindította a Budapest-Csunking légi járatot. A hirtelen jött kínai járatnyitási dömpingnek viszont a Covid járvány azonnal véget vetett és minden közvetlen légi kapcsolat leállt. A járványügyi szigorítások továbbá a kínai szankciók enyhítésével szigorú feltételekkel újra indulhattak a légi járatok a két ország között. Így az Air China újraindította pekingi járatát, majd új járatként elindította a Budapest-Csunking légi járatot. A China Eastern Airlines/Shanghai Airlines újból elindította a non-stop sanghaji vonalat, amit 2023 nyarán Ningbo városával is kiegészített új járatként, sőt júniusban Hszian városát is újra összekötik a magyar fővárossal. A nyár menetrendben így jelenleg összesen heti 19 járat menetrendje ismert. Ezen szám azonban még nem a végleges, mivel a Hainan Airlines hetente kétszer tervezi szintén júniusban elindítani új Sencsen-Budapest légi járatát. Ennek hivatalos bejelentése még nem történt meg.