Fokoztatosan visszatér a forgalom, de a jövő kiszámíthatatlan - íme a 2022-es budapesti nyári menetrend

Március utolsó hétvégéjével egy időben vasárnaptól életbe lép a légiközlekedésben a nyári menetrendi időszak. A budapesti reptéren ez több járat újraindulását, a charter forgalom élénkülését, valamint új járatok nyitását is hozza magával. Az orosz-ukrán háborús helyzet a covid korlátozások után a padlóra került forgalom gyors újraépülésébe viszont éket verhet. A fapadosokat a helyzet nem nagyon befolyásolja, azonban a hagyományos társaságok közül szinte az utolsó pillanatban az Air Canada visszavonulót fújt

Hónapról, hónapra egyre több az utasa a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérnek. Bár a covid előtti 2019-es forgalmi szintet a forgalom még egyelőre nem éri el, de nyárra ezen év utasforgalmának akár 80 százaléka is visszatérhet a havi forgalmi adatokban a repülőtér múlt heti előrejelzése szerint.

A nyári menetrend életbe lépésével új légitársaságot egyelőre nem köszönthetünk Ferihegyen, viszont visszatér Rigából az airBaltic, Tel Avivból az Arkia, Stockholmból a Norwegian, New Yorkból a LOT, Abu Dhabiból a Wizz Air, valamint Nantesből a Transavia France. Új útvonalként jelenik meg a törökországi Izmir a Sun Express, Alghero, Stockholm-Arlanda, Burgasz, Varsó-Modlin a Ryanair és Kisinyov a Wizz Air kínálatában.

A lista egyelőre nem annyira bő a covid előtti időszakhoz képest, mint azt sokan szeretnék újra látni, és sajnos az orosz-ukrán háborús helyzet is már közbe szólt. Az Air Canada a héten hirtelen törölte a korábban már hivatalosan is bejelentett Budapest-Torontó közötti járatát az egész szezonra, amely az egyetlen Kelet-Közép-európai járata lett volna a légitársaságnak. Az okot egyértelműen a szomszédban dúló háború, és az amiatt elmaradó, vagy hezitáló utasok adták.

Mindemellett a kieső forgalmat tovább növelik a háború miatt leállított ukrajnai és orosz járatok is. A háború kitörése előtt nagyot nőtt a orosz beutazási forgalom. A légi járatokat sűrítették, és nagyobb géppel repülték. Ez a tendencia folytatódott volna a nyári időszakban is, hiszen az Ural Airlines visszahozta volna két olyan járatát is, amelyet a karácsonyi időszakban időszakosan indított el.

A Ryanair viszont fellendülve a válságon három új vonalat dobott be gyorsan a kínálatba a felszabadult ukrajnai kapacitásaiból, viszont a Wizz az elhalasztott indulású Kisinyov városán kívül semmi más újdonsággal nem készült egyelőre az új szezonra.

  • Főbb járatsűrítés tervezetek:

Luxair heti háromról, heti kettőre

LOT - Szöul heti egyről, heti kettőre

Qatar Airways - heti ötről, napi járatra, de marad a keskenytörzsű géptípus

Flydubai - május közepétől heti öt, június végétől napi járat

Iberia - heti háromról, heti öt járatra

Aegean - heti kettőről, heti három járatra

Ezen társaságokon kívül látható menetrendi sűrítést tervez a Finnair, KLM, Air France, Turkish Airlines, Swiss, Lufthansa, Brussels Airlines - tehát szinte majdnem minden Ferihegyen jelen lévő légitársaság.

 

  • Új járatok:

Sun Express - Izmir június 18-tól hetente egyszer

Ryanair - Stockholm Arlanda március 28-tól hetente négyszer / Alghero március 29-től hetente kétszer / Burgasz április 11-től hetente kétszer / Varsó Modlin május 1-től hetente négyszer

Wizz Air - Kisinyov június 3-tól hetente kétszer

 

  • Megszűnő járatok:

Az Aer Lingus leállítja a 2004. óta üzemelő dublini járatát a téli menetrend végével. A 2022/23-as téli menetrendre egyelőre nem hirdették újra meg a vonalat.

A Ryanair menetrendjéből a nyár kezdetével kikerül Sevilla, Luxemburg, Toulouse és Lappeenranta

 

Mivel a covid még mindig velünk van, valamint a háborús helyzet is előtérbe került, így a légitársaságok menetrendjeiben még mindig történhetnek rendkívüli változtatások. Ez akár napokkal az indulás előtt is előfordulhat. A járatok indulásáról ajánlatos a légitársaságok oldalain tájékozódni, és figyelni e-mail fiókjainkat is az esetleges értesítések miatt.