BUD flyer

Luxemburg-Budapest: közvetlen járatot indít a Luxair!

Pár évvel ezelőtt már konkrétan szó volt a Luxair budapesti megjelenéséről, ekkor a budapesti repülőtér kinn élő magyarokkal mérte fel az igényeket, de a járat indítása végül elmarad, pedig akkor még a Budapest és Luxemburg közötti vonal egyike volt a legmagasabb, de közvetlen járattal ki nem szolgált légi útvonalaknak. Ezt kihasználva a Ryanair tavaly ősszel elindította járatát az útvonalon, amit most a járvány miatt a téli menetrendig viszont nem indít újra. Ennek ellenére a Luxair láthatóan bizakodó és várhatóan hamarosan bejelentheti új budapesti járatát.

De Havilland Q400

Fotó: Luxair

Alig pár órával ezelőtt a Luxair oldalán feltöltésre került a Budapest és Luxemburg közötti közvetlen járat, ami várhatóan augusztus 10-től egészen október 23-ig fog közlekedni. A járat indulását a légitársaság hivatalosan még nem jelentette be, de Budapesthez kapcsolódóan egy kisebb információs turisztikai bemutató oldal is feltöltésre került a Luxair oldalára, ahol az új budapesti járat menetrendjét is megosztották. E szerint a Luxair hetente két alkalommal - hétfőn és pénteken indít közvetlen járatokat Bombardier Dash Q400-as típusú légcsavaros repülőgépeivel, amik kicsit több, mint 2 óra alatt teljesítik a két város közötti távot. A gépeken 76 sztenderd ülőhely található egy osztályos elrendezésben.

A Luxair neve nem ismeretlen Ferihegyen, hiszen korábban már üzemeltetett járatokat ezen az útvonalon.

A tervezett menetrend (helyi idők)

Luxemburg-Budapest

LG5807 hétfő 11:00-13:10

LG5803 péntek 12:25-14:35

Budapest-Luxemburg

LG5808 hétfő 13:55-16:05

LG5804 15.15-17:25

2020\07\01 Bbalint 1 komment

Mégsem indítja újra budapesti járatait 2021-ben az American Airlines!

Kiigazítást tett közzé a 2021. nyarán tervezett nemzetközi hosszútávú járatainak menetrendjéről az American Airlines. E szerint az amerikai fuvarozó 2019-hez képest 25 százalékkel csökkenti a nemzetközi kapacitásait, ami miatt sem a Budapest-Chicago, sem a Budapest-Philadelphia járatok nem indulnak újra a 2021-es nyári szezonban. A két járatra az American oldalán az elmúlt hetekben már megnyitották a foglalási lehetőséget, de ennek ellenére a járatok hamarosan kikerülnek a menetrendből. 

American Airlines cutting foreign routes for summer 2021 amid COVID-19

Fotó: Jeremy Dwyer-Lindgren for USA TODAY

Jelentős járathálózat ritkításra kényszerül a koronavírus miatt kialakult alacsony utazási kereslet miatt a világ legnagyobb légitársaságnak számító American Airlines. Az átalakítás legfőbb célja a sajtóközleményük szerint a vállalat hosszútávú jövedelmezőségének javítása. Ezért a korábban közzétett 2021-es nyári nemzetközi hosszútávú menetrendjüket 25 százalékkal vágják vissza a 2019-es évben nyújtott kapacitásaikhoz képest. Emiatt az American Airlines több olyan útvonalát nem indítja újra 2021. nyarán, amelyek korábban népszerű szabadidős utazási célpontok voltak, de a válság hatására jelenleg csökkent utazási kereslet mutatkozik irántuk. A teljes módosított menetrend július 5-től lesz elérhető az American weboldalán.

"A COVID-19 arra kényszerített minket, hogy újraértékeljük hálózatunkat. Az American-nek lényegesen kisebb nemzetközi hálózata lesz az elkövetkező években" - mondta Vasu Raja az American pénzügyi igazgatója.

A légitársaság oldalán közzétett lista szerint Budapest mellett a ritkításban érintett a Prága-Chicago járat is, viszont a Prága-Philadelphia járat sorsáról nem tesznek említést. Emellett nem indul el sem a krakkói, sem a dubrovniki járat a 2021-es nyári szezonban.

 

Az útvonalbezárásban érintett járatok egy része (forrás: American Airlines Newsroom)

Az American Airlines 2018. májusában tért vissza majdnem 7 év szüntet után a magyar piacra  a Budapest és Philadelphia közötti járatával. A légitársaság gépei a nyilvános forgalmi adatok alapján kiemelkedő töltöttséggel közlekedtek az elmúlt két szezonban. Az American emellett az idei évben indította volna el újabb járatát, amely  Budapest és Chicago között repült volna a megszokott Boeing 767-es gépekhez képest modernebb, és komfortosabb Dreamliner gépekkel. Az American "kivonulásával" a 2021-es nyári szezonban várhatóan csak a LOT - New York JFK és az Air Canada - Torontó járata marad meg transzatlanti járatként a magyar fővárosból.

Újraindult a Qatar Airways budapesti járata!

Mostantól újra utasokat is szállítva repülnek Budapest és Doha között a Qatar Airways repülőgépei. A budapesti vonalat a régióban elsőként sikerült újraindítani. Az utasszállító járat újraindítás ellenére továbbra is bővített menetrenddel üzemelnek a Qatar Cargo járatai, valamint a Boeing 777-es utasszállító gépekkel teljesített cargo járatok is láthatóak lesznek egy darabig Ferihegyen.

Dreamlinerrel indította újra Doha-Budapest járatát a Qatar Airways

A Qatar Airways sajtóközleményében örömmel jelentette be, hogy a légitársaság június 15-től folytatja budapesti utasszállító járatainak üzemeltetését is. A QR199/QR200-as járatszámon futó járatok a tervek szerint június 30-ig hetente háromszor, majd júliusban hetente négyszer, és augusztusban már hetente ötször fognak közlekedni. A vonalon a korábban megszokott szélestörzsű Airbus A330-as család helyett a Boeing Dreamliner repülőgép közlekedik. A 8-as szériás Dreamliner gépeken 22 üzleti és 232 turista osztályú ülőhely található. 

A járat újraindítása része a légitársaság azon stratégiájának, ami folyamatosan figyelemmel kíséri a forgalom és az utasok foglalásának tendenciáit, és járatainak indulását ehhez igazítja. Habár a Qatar flotta nagy része a válság miatt a földön ragadt, a légitársaság nem állt le, és a fontosabb célállomásokra kapcsolatot és átszállást biztosít a dohai központjában.
A Qatar Airways Group vezérigazgatója Akbar Al Baker így nyilatkozott a budapesti járat újraindításával kapcsolatban: "Izgatottan várjuk, hogy folytassuk a budapesti járatok üzemeltetését. A válság idején a világ egyik legnagyobb globális légi fuvarozójává váltunk, és ezzel együtt közel 15 ezer járattal biztosítottuk 1,8 millió utas hazarepülését kiterjedt hálózatunkon keresztül."
A biztonság kérdése persze jelen helyzetben a legfontosabb. E téren a légitársaság tovább javította a fedélzeti biztonsági intézkedéseit, amely a személyzet fedélzeti védőeszköz viselésének bevezetését, és módosított fedélzeti kiszolgálási szolgáltatást is tartalmaz. A repülőgépek fedélzetén az utasok számára továbbra is kötelező az arcot eltakaró maszk viselése! A nyugodt utazástervezés érdekében felxibillis foglalási feltételek kerültek kialakításra, ami bizonyos feltételek mellett korlátlan dátumcserét tesz lehetővé, valamint eltekint a viteldíj-különbség árának felszámolásától. Ezekről bővebben itt olvashatsz: https://www.qatarairways.com/hu-hu/travel-with-confidence.html

Már lehet foglalni a jövő nyári budapesti American járatokra!

A jövő év májusának elejétől elérhetővé vált a Philadelphia-Budapest, és a Chicago-Budapest közötti légi járatokra történő foglalás az American Airlines foglalási rendszerében. Mint ismert az amerikai légifuvarozó az idei évben a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben lemondott az újonnan elindítani kívánt chicagói, és a korábbi években már jól bejáratott szezonális philadelphiai járatának újraindításáról.

Flight Check - American Airlines Business Class, Auckland to Los ...

Kép: Business Traveller

2021. május 6-tól tervezi újraindítani a Philadelphia-Budapest, és új járatként elindítani a Chicago-Budapest járatát az American Airlines. Az első járatok május 7-én érkezhetnek majd meg a budapesti repülőtérre. A philadelphiai vonalat a megszokott napi járattal, míg az új chicagói vonalat várhatóan heti négy járatpárral tervezi repülni az amerikai légitársaság.

B767-es helyett B787 duplán!

A koronavírus okozta válság földre, és kivonásra kényszerítette a már jól megszokott klasszikus Boeing 767-es repülőgépeket, emiatt mindkét járaton a Boeing 787-8-as változatát tervezi üzemeltetni az American Airlines.

A tervezett menetrend a helyi idők szerint

Chicago

AA130 ORD-BUD 18:25-10:45(másnap)

AA131 BUD-ORD 12:45-16:40

Philadelphia

AA96 PHL-BUD 18:35-9:40(másnap)

AA97 BUD-PHL 11:40-16:05

A járatokon továbbra is megjelenik az American Oneworld partnereinek kódjai (British Airways és Finnair).

A budapesti járatok mellett az American elindítja a prágai vonalat is, viszont a korábban tervezett Chicago-Krakkó járatnak még nincs nyoma.

Az American transzatlanti mellett az Air Canada Rouge jövő évre tervezett budapesti járatait is sorra töltik fel a foglalási rendszerbe. A géptípusként viszont még itt a Boeing 767-es van feltüntetve, ami biztosan változni fog.

A korábbi hónaphoz képest a május már kedvezőbb volt utasforgalmi szempontból Budapesten

Nagyon lassan kezd újraéledni a forgalom a budapesti reptéren. Az áprilisi mélypont után májusban már egy kis mértékű növekedés volt tapasztalható az utasok és a járatok számában. A következő hetekben egyre több légitársaság indítja újra budapesti járatait, a korábbihoz képest viszont a menetrendek szűkítettek. A kis forgalmat jelenleg csak a 2B terminál szolgálja ki,míg a 2A indulási oldalán a kiöregedett padlóburkolat cseréje zajlik

.

Fotó: Budapest Airport

Az M1 csatorna Ma Reggel című műsorának vendége volt Valentinyi Katalin a Budapest Airport kommunikációs vezetője/szóvivője a "Légiközlekedés a járvány után" témakör részeként. A szóvívó a műsorban közölte, hogy a korábbi hónapokhoz képest a május már kedvezőbben alakult, egész hónapban 22 ezer utasuk volt, ami a tavaly májusi 1,5 millió utashoz képest több, mint 98 százalékos visszaesést jelentett.

A korábbi több, mint 150 várossal fennálló közvetlen légi kapcsolat áprilisra alig 2-3 célállomásra csökkent. Májusra ez az arány valamelyest 20 célállomásra javult. Mint, mondta a légitársaságok folyamatosan jelentik be, hogy újraindítják a járvány miatt leállított járataikat. Ennek eredményeként júniusban több európai városba, jellemzően fővárosba indul újra járat. Az Öböl-menti légitársaságok és a kínai járatok újraindulását júliusra várják. A várokozás persze attól is függ, hogy az adott országok, hogyan oldják majd fel a korlátozásaikat. A budapesti reptéren a júniusi hónap során üzemeltet járatokat a Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines, Eurowings, Czech Airlines, Wizz Air, Ryanair, KLM, Sun Express, és az Air France.

A repülőtér idei évi várható utasforgalma a szóvivő szerint 8-9 millió közötti főre tehető, abban az esetben ha nem lesz második hulláma a fertőzésnek. A korábbi év 16 milliós utasszáma pedig legkorábban 2023-ra érhető el újra.

Az utasoktól a reptéren életbe lépett járványügyi intézkedések miatt, továbbra is kérik, hogy kísérő nélkül lépjenek be a terminálba, próbálják meg az online check-in és az önkiszolgáló poggyászfeladást igénybe venni. A repülőtér a védelmi intézkedések részeként a check-in pultokat és a kapuk pultjait átlátszó plexi fallal szerelte fel, az ülőhelyek számát a távolságtartás érdekében korlátozták, a reptér területén folyamatosan végeznek a fertőtlenítő takarítást, biztonsági csatornán teljesítő védelmi őröknek, és az újranyitott üzletekben dolgozóknak pedig kötelező a szájmaszk viselése. Kiemelte továbbá, hogy a sorkezelést igyekeznek aktívan kezelni.

A reptéri fejlesztések folytatására irányuló kérdésre elhangzott: hogy a megkezdett fejlesztéseket befejezi a repülőtér, de vannak olyan beruházások, amiket kénytelenek voltak elhalasztani. A megkezdett fejlesztésekhez tartozik a SkyCourt előtti téren már formát öltött új csomagosztályozó csarnok megépítése (várhatóan a nyár folyamán elkészül), valamint a Pier1 projekt befejezése (várhatóan júniusban átadják).

A teljes interjú megtekinthető ezen a linken.

 

 

 

Lesz olyan budapesti Ryanair járat, ami csak október végén indulhat újra, ha egyáltalán újraindul

A Ryanair foglalási rendszerében is megjelent a sokadik, de remélhetőleg most már a végleges újraindulási tervezet. A fapados sajtóközleménye alapján a tervezett útvonalak 90 százalékát szeretnék repülni június végétől, de csupán csak 40 százalékos kapacitással. Budapesten ez úgy látszik kevesebb lesz.

Ryanair CEO warns hard Brexit will ground flights – EURACTIV.com

Fotó: EurAcitv

Újra megváltoztatta járatainak újraindulási időpontjait a Ryanair. A mostani változtatással június végén 11 budapesti járatot tervez újraindítani a légitársaság. A lenti lista alapján érdekes, hogy sok járat már csak a téli menetrendi időszaktól, azaz október végével indulhat újra. Emellett vannak olyan vonalak is, amelyek kikerültek a menetrendből, vagy a pontos menetrendjüket majd a későbbiekben újra visszatöltik.

A járatok korábbi indulási gyakorisága ritkításon esett át, amit majd a későbbiekben fokozatosan állítanának vissza.

A kiszámíthatatlan határnyitások és a korlátozó intézkedések miatt viszont mindenképp számolni kell azzal, hogy e menetrendet is bármikor változtatásokon eshet át!

A tervezett indulások:

Június: Athén, Barcelona, Milánó, Berlin, Brüsszel, Koppenhága, Edinburgh, Madrid, Malaga, Manchester, Róma, Tel-Aviv

Július: Bari, Bristol, Cagliari, Catania, Cork, Dublin, East Midlands, Göteborg, Harkov, Lisszabon, Lviv, Málta, Marseille, Nápoly, Odessza, Páfosz, Pisa, Porto, Sevilla, Valencia, Szaloniki, Korfu, Mallorca

Augusztus: Billund, Palermo

Október: Ammán, Párizs, Bordeaux, Lappeenrata, Luxemburg, Nürnberg, Poznan, Prága, Velence, Toulouse, Eilat

A foglalásból kikerült járatok: Rimini, Tampere, Zadar, Míkonosz, Kréta, Preveza

A TOP 100-ban visszaesett, de még mindig Kelet-Európa legjobb repülőtere a budapesti!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az idei évben hetedszer is elnyerte a Kelet-Európa legjobb repülőterének járó címet. A World Airport Awards keretében átadott Skytrax-díj az egyik legnagyobb iparági elismerés, hiszen odaítéléséről maguk az utasok döntenek; világszerte több tízezer utazó értékelése alapján dől el, melyik légikikötő kapja a díjat.

Annak ellenére, hogy a budapesti repülőtér a kelet-európai listán a vezető szerepét újra megőrizte, a világ TOP100-as listáján négy helyet rontott a tavalyi év helyezéséhez képest. Ez eredményben kifejezve 2019-ben a 89., míg idén a 93. helyet jelentette. Érdemes megjegyezni, hogy a Kelet-Közép-európai régió Prága-Varsó-Budapest háromszögének helyzetét vizsgálva Varsó Chopin reptere idén a TOP100-as listán megelőzte a magyar fővárost, és a 88. helyen végzett. Prága viszont az idén már nem került fel a listára (2019-ben a 97. volt).

Az idén hetvenéves Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már a hetedik egymást követő évben nyerte el a Kelet-európai régió legjobb repülőterének járató címet. Hogy kik végeztek mögöttünk, íme:

A díj átadásának alkalmából Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója kiemelte, hogy a Budapest Airport méltán lehet büszke az elismerésre, hiszen immár hetedik éve bizonyítja a régióban utazók visszajelzése alapján az utasszolgáltatások magas színvonalát. Az utasok különösen nagyra értékelték a 2019-es év során a Budapest Airport kiterjedt járathálózatát; a Budapestre közlekedő légitársaságok és az onnan elérhető útvonalak a legkülönbözőbb utazók igényeit is kielégítik.

A World Airport Awards az iparág egyik legrangosabb díjátadója. A Skytrax-díj odaítéléséről évről évre – a repülőterektől teljesen független - elégedettségi felmérés keretében döntenek az utasok, ahol a repülőtéri szolgáltatásokról; egyebek mellett az utasfelvételről, az utasszolgáltatások minőségéről és a biztonsági színvonalról kérdezik az utazóközönséget.

„Nagy örömmel tölt el, hogy hosszú évek óta töretlenül tartjuk a Kelet-Európa legjobb repülőtere címet. A díj visszaigazolja: a Budapest Airport az elmúlt évben is nagy lépést tett az utasélmény javítása felé; az utasok egyértelműen érzik és értékelik a szolgáltatási színvonal emelkedését” – hangsúlyozta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Fejlesztéseink célja az utasok komfortérzetének, elégedettségének folyamatos javítása. Büszke vagyok a kollégáimra, a BUD csapatára, akikkel a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy az utasok számára a legkiválóbb szolgáltatásokat nyújtsuk.”

A Skytrax-díj újbóli elnyerése amellett, hogy óriási dicsőség, ezekben a nehéz időkben erőt és kitartást is ad nekünk; azt igazolja, hogy a Budapest Airport az utasélmény fejlesztése terén továbbra is jó úton jár” – összegezte Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.

A repülőtér üzemeltető az elmúlt években számtalan beruházással próbálta a komfortot növelni a zsúfoltság csökkentése érdekében.  Az elmúlt két évben a Budapest Airport több mint 50 milliárd forintot fordított fejlesztésekre. 2019 repülőtéri újításai a digitális innovációról és az utazási élmény növeléséről szóltak; jelentősen felgyorsult és kiszámíthatóbb lett a biztonsági ellenőrzés folyamata, az utasok pedig már az elektronikai eszközöket is a kézipoggyászban tarthatják az ellenőrzés alkalmával. A várakozási idő a forgalmasabb időszakokban is 15 perc alá csökkent, ami nemzetközi viszonylatban is rövidnek számít. Továbbá jelenlegi is zajlanak olyan beruházások, mint a Pier1 projekt befejezése, a B oldali utasbiztonsági csatorna bővítése, valamint az új ideiglenes poggyászosztályozó csarnok megépítése.

A TOP100-as listát itt érheted el!

Fokozatosan újrainduló utasszolgáltatások és járatok a budapesti reptéren

Az elmúlt három nap során már három korábbi útvonalon is újraindultak a légi járatok a Wizz Air és a KLM színeiben. A Budapest Airport ezzel egyidőben pedig fokozatosan indítja újra utasszolgáltatásait a terminálokon és azon kívül is.

Index - Belföld - Hamarosan újraindul a Budapest Airport

Fotó: Index

A mai napon újraindult a KLM Budapest és Amszterdam között közlekedő járata. A KLM mellett a hétvégén a Wizz Air is újból beindított két útvonalat a már május elején újraindított járatokon felül. Az Eurowings mai indulása viszont elmaradt, annak ellenére hogy a légitársaság közlése szerint májusban már számolnak a Budapest és Düsseldorf közötti járatuk újraindulásával. Az újraindulás lassú üteme pozitívan hat a ferihegyi terminálok működésére is, de utas tömegekről még korai beszélni. A reptér közleménye szerint a járvány okozta utasszámcsökkenés miatt lezárt épületrészeket a Budapest Airport fokozatosan, a forgalom-növekedés tükrében nyitja majd újra.

Az aktív szolgáltatást nyújtó légitársaságok száma a hónap során előreláthatólag nem fog nagy számban növekedni. Jelenlegi állapotok szerint az Aer Lingus, Laudamotion, El Al, Turkish Airlines, UIA és a Ryanair tervezi még a hónap során az újraindulást, de ezen menetrendek bármikor változhatnak. A visszatérések mellett továbbá a Wizz Air menetrendjében van még néhány május közepére tervezett újraindulási dátummal szereplő járat.

Az utasforgalmi területeken lévő szolgáltatásokban még nem történt érdemi változás. Az utasfelvétel továbbra is a 2B terminálon zajlik, míg a biztonsági vizsgálat a 2A oldal felőli csatornán keresztül történik. A repülőtér üzemeltetője kéri a Budapestről elutazó utasokat, hogy az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében, valamint csak az utazók lépjenek be a terminál épületekbe.

Parkolás

Amennyiben az utas autóval érkezik a terminálra, vagy autóval kívánja elhagyni a repülőtér területet, rövid távú parkolás céljából a Terminál Parkolót (itt 5 perc áll rendelkezésre a ki-és beszállásra), hosszú távú parkolás céljából pedig a május 1-jén újra megnyitott Holiday Parkolót vehetik igénybe.

Tömegközlekedés és taxi

A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik. A 100E busz közlekedését április 1-jén felfüggesztették, a jövőbeni menetrenddel kapcsolatos információkért kérjük, kövessék a bkk.hu oldalt.A Budapest Airport szerződött taxi szolgáltató partnere, a Főtaxi változatlanul áll az utasok rendelkezésére.

Üzletek és éttermek nyitva tartása

A Magyarországon hatályos kormányrendelet értelmében a repülőtéri vendéglátóegységekbe az utasok csak ételrendelés céljából léphetnek be, fizetés és az étel átvétele után nem tartózkodhatnak az étteremben. A 2. Terminál területén jelenleg az B oldali utasfelvételi csarnokban, illetve a FoodCourt területén üzemel vendéglátóegység. A tranzit területen található kiskereskedelmi egységek továbbra is zárva tartanak. A repülőtér 2B terminálján, az indulási szinten található SPAR változatlanul nyitva tart.

Bejelentették a Wizz Air Budapest-Abu Dhabi járatát: ez az első lépés az indiai és afrikai terjeszkedés felé

A Wizz Air öt új útvonalat jelentett be az Abu-Dzabi nemzetközi repülőtérre (AUH). Budapestről és Bukarestből 2020 júniusában, Kolozsvárról, Katowicéből és Szófiából 2020 szeptemberében indulnak a járatok az Egyesült Arab Emírségek fővárásába, amennyiben addig újraindul a légi személyszállítás az érintett országokban. A Wizz Air az első európai diszkont légitársaság, amely közvetlen járatokat indít Abu-Dzabi repterére. Az új járat indulásával egy időben, viszont a Budapest-Dubaj útvonal a téli menetrendi időszakig kikerült a menetrendből.

https://worldairlinenews.files.wordpress.com/2020/05/95857784_2890097367734330_5182005822196023296_n.jpg?w=625&h=352

Fotó: Wizz Air

Mint ismert, márciusban megállapodást született a Wizz Air és az ADQ állami befektetési holding közös vállalatként elinduló Wizz Air Abu Dhabi megalapításáról. Az abu-dzabi székhelyű új légitársaság – amely a Wizz Air első Európán kívüli leányvállalata – várhatóan az év második felében kezdi meg működését.  A Wizz Air tervei szerint az új légitársaság elsősorban azokra a közép-, kelet- és nyugat-európai piacokra indít járatokat, ahol az anyavállalat ma is sikeresen működik, illetve hosszú távon az indiai szubkontinensre, a Közel-Keletre és Afrikába.

A Wizz Air első Budapest-Abu Dhabi járta június 3-tól indulhat hetente két alkalommal. majd szeptember 30. után már hetente három járattal üzemelhet. A Wizz Air közleménye azonban nem tér ki arra, hogy az új útvonal indulásával egy időben a légitársaság Dubai World Central repterére közlekedő járata a téli menetrendi fordulóig megszűnik - ezt kérdésünkre a Wizz Air meg is erősítette.

Menetrend a nyári időszak során: (helyi idők)

Budapest-Abu Dhabi: 11:30-19:10
Abu Dhabi-Budapest: 19:55-23:50

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa modern gazdasági és kulturális központ, amely olyan látványosságokkal várja a látogatókat, mint a Louvre Abu Dhabi, a nyugati és keleti képzőművészet izgalmas találkozóhelye, a Ferrari World vidámpark és az Abu-dzabi Nagydíj, a Formula–1 idényzáró versenye.

Shareef Al Hashmi, az Abu Dhabi Airports Company ügyvivő vezérigazgatója elmondta: Wizz Air új budapesti, bukaresti, kolozsvári, katowicei és szófiai és járatai tökéletesen illeszkednek azon törekvésünkhöz, hogy a világ legkeresettebb úti céljaival kössük össze Abu-Dzabit. A mai bejelentés ékes bizonyítéka a légi közlekedés ellenálló képességének: a jelenlegi nehéz helyzetben is ambiciózus tervekkel vágunk neki az előttünk álló időszaknak, reményeink szerint hozzájárulva a kereslet felpörgetéséhez és a piac helyreállításához. Tárt karokkal várjuk a Wizz Air gépeit, és büszkék vagyunk rá, hogy repülőtéri partnerként segíthetjük a légitársaság terjeszkedését. Modern terminálépülettel és hamisítatlan arab vendégszeretettel várjuk a Magyarországról, Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából érkező utasokat, akik a repülőtér kiváló közlekedési kapcsolatai révén kényelmesen indulhatnak el felfedezni az Emírségek színes fővárosát, Abu-Dzabit.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: Célunk, hogy minél több utas számára tegyük elérhetővé alacsony viteldíjainkat és színvonalas fedélzeti szolgáltatásainkat, mai bejelentésünk is ennek bizonyítéka. Büszkék vagyunk rá, hogy amennyiben az utazási korlátozások feloldása lehetővé teszi, repülőgépeink már júniustól rendszeres vendégei lesznek Abu-Dzabi nemzetközi repülőterének, és közvetlen összeköttetést teremtünk az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és Közép-Kelet-Európa öt jelentős nagyvárosa között. Bízunk benne, hogy a Wizz Air utasbarát menetrendje, az egyszerű online foglalási folyamat és személyre szabott utazási ajánlataink révén sok utazó fedezi majd fel velünk az izgalmas közel-keleti nagyvárost. A helyi turizmus erősítésével pedig örömmel járulunk hozzá Abu-Dzabi gazdaságának további diverzifikálásához. Továbbra is várjuk kedves utasainkat fiatal, zöld és ultrahatékony repülőgépeink fedélzetén, miközben különösen nagy gondot fektetünk utasaink és személyzetünk egészségére.

Abu-Dzabi a legújabb állomás a Wizz Air hálózatában. Az új úti cél Közép- és Kelet-Európa négy legnagyobb országának öt jelentős városából összesen évi 220 ezer utas számára lesz elérhető. Az öt új útvonal lesz az első közvetlen légi összeköttetés az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, illetve Budapest, Bukarest, Kolozsvár, Katowice és Szófia között. Az új járatra már 19 490 forinttól foglalhatók jegyek a wizzair.com honlapon, illetve a légitársaság mobilalkalmazásában. Ha a COVID-19 járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt az új járatok később tudnak elindulni, akkor a foglalással rendelkező utak átfoglalhatnak későbbi időpontra, kérhetik a viteldíj teljes visszatérítését bankszámlájukra, illetve a viteldíj 120%-ának visszatérítését WIZZ számlájukra, amelyből WIZZ termékeket és szolgáltatásokat vásárolhatnak.

 

Újraindult néhány budapesti Wizz Air járat!

Közel egy hónap után apró lépésben ugyan, de újra elkezdett beindulni az élet a budapesti repülőtéren. A Wizz Air a mai napon öt Európán belül közlekedő budapesti járatát indította újra. 

Újra elindultak a Wizz Air járatai Budapestről Berlinbe, Marosvásárhelyre, Athénba, Oslóba és Göteborgba. A most újranyitott öt útvonalat a tervek szerint holnaptól Birmingham, vasárnaptól pedig Madrid követheti. A járatok telítettsége a fennálló korlátozások és az alacsony utazási kedv miatt, vélhetően rendkívül alacsony lehet.

A Wizz Air az elmúlt hetekben több korábban május elejére meghirdetett járatának indulását halasztotta el a hónap közepére, vagy júniusra. A jelenlegi menetrendi adatok alapján a hónap közepén az alábbi járatokat tervezik elindítani:

Bari, Bologna, Brüsszel-Charleroi , Lárnaka, Lisszabon, Liverpool, London-Gatwick, Malmö, Glasgow, Hannover, Tel-Aviv, Milánó, Reykjavík, Róma, Kazán, Szkopje, Harkov, Kijev-Zhuliany, Lvov, Zaporizzsja.

Az újraindított járatokon is szigorú egészségügyi szabályok léptek mától életbe. Ezek szerint a be és kiszállításnál kérik, hogy az utasok tartsák be a távolságtartási szabályokat, a fedélzetekről eltűntek a magazinok, a személyzetnek és az utasoknak pedig kötelező arcmaszkot viselnie a repülés teljes időtartama alatt. Továbbá ahol a töltöttség megengedi, azokon a járatokon a személyzet átültethet utasokat a megfelelő távolságtartás fenntartása érdekében.

A többiek még kivárnak

A legnagyobb versenytár az ír Ryanair is így tesz. A mai bejelentésük szerint gépeik júniusig biztosan nem fognak a már most üzemeltetett alapjáratokon kívül más célállomáskora repülni. A Budapest Airport közleménye szerint júniustól pedig fokozatosan tér majd vissza a korábbi forgalom. A júniusban vízválasztó nap a 17. lehet, mivel néhány légitársaság visszajelzése ezt az induló dátumot adta meg a járataik újraindulásának céldátumaként a reptér felé. 

A budapesti légitársaságok várható újraindulási időpontjairól itt is tájékozódhatsz!

A LOT mindenképpen meg akarja tartani a budapesti bázisát!

Az elmúlt napokban a lengyel légiközlekedési szaksajtóban felmerült, hogy a koronavírus miatt a LOT légitársaságnál meghozandó rendkívüli megszorítások és intézkedések magukkal hozhatnák, a szerintük veszteséges budapesti bázis bezárását is. Ez azonban a LOT hivatalos válasza szerint nem így lesz, mivel továbbra is fontos központként tekintenek a budapesti HUB-ra.

lot-polish-airlines.jpgFénykép: LOT

A Pasazer lengyel repülési szakoldal kérdést intézett a budapesti bázis jövőjével kapcsolatban a LOT-hoz. A visszaérkező válasz szerint: "A légiközlekedési szektor válsága ellenére Budapest stratégiai jelentőséggel bír. A LOT kivonulása összeegyezhetetlen lenne a társaság stratégiájával". A LOT budapesti bázisának jövőbeni működése, és fejlesztése így a válság utáni években továbbra is biztosított lenne. A szakoldal a választ "merész" elképzelésnek tartja. Indoklásuk szerint a LOT az elmúlt években indított útvonalai nem hozták meg a várt sikereket, aminek egyik áldozata lett a Chicago vonal bizonytalan ideig tartó felfüggesztése. A cikk kitér a sorozatos járathalasztások problémájára is, ami a Boeing MAX típusok földre kényszerítéséből adódó géphiány következménye. Véleményük szerint a budapesti bázis mérlege nem pozitív, mivel a piac önmagában nem képes gazdaságosan fenntartani az Amerikába irányuló járatokat. Ezen járatok eredménye túl gyenge ahhoz, hogy megérje őket a téli időszakban is fenntartani. Az új útvonalakra irányuló ösztönző eszközök pedig nem tartanak örökké, és nem mentesíti a vállalkozást attól, hogy független és fenntartható jövedelmezőséget érjen el a működésével. A cikk rávilágít arra is, hogy a válság miatt a LOT helyzete is bizonytalan. Szerintük hiedelem, hogy jobb helyzetbe kerülnének ki a válságból, mint például az Air France-KLM Csoport, vagy a Wizz és Ryanair. A gyenge eredményre persze adhat okot a ráhordó járathálózat hiánya, amit az idén tavasszal terveztek elindítani. Szerintük a LOT-nak inkább a varsói bázis erősítésére kellenek koncentrálnia, hiszen a válság után így még erősebb HUB központ lehetne a térségben a Chopin reptér. Ennek érdekében a véleményük szerint a LOT-nak még most kellene feladnia a budapesti bázisát.

A LOT jelenleg nem törli előre és nem is függesztette fel a későbbiekre egyik budapesti járatát sem. A járatok menetrendi változtatásai a lengyel Kormány által meghozott rendelkezésekkel vannak összhangban. Így a budapesti vonalak újraindulása is a lengyel helyzettől függ leginkább. A jelenlegi állás szerint a budapesti járatok május 16-tól indulhatnak újra.

 

Lassan újraindulhat az élet a kihalt terminálokon Budapesten!

A járvány miatt szinte teljesen leálló légiközlekedés Európa-szerte kezd éledezni; a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma is – a Wizz Air keddi bejelentését, valamint további járatindítási előrejelzéseket követően - lassan és fokozatosan újraindul. A Budapest Airport folyamatos és fokozott intézkedésekkel biztosítja az utasok és a személyzet egészségének védelmét, egyúttal arra kéri az utasokat, hogy a biztonságos utazás érdekében az új repülőtéri protokoll és az általános előírások betartásával segítsék a saját és mások egészségének megőrzését - írja közleményében a repülőtér.

Több száz fős leépítésre készül a Budapest Airport | Magyar Nemzet

Fotó forrása: Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A koronavírussal kapcsolatos globális járványügyi helyzet javulásának köszönhetően fokozatosan újraélednek Európa repülőterei. Több légitársaság újra indítja járatait, az utasszám lassú növekedésnek indul. Lassan újraindítja az utasszolgáltatásokat és új egészségvédelmi intézkedéseket javasol a Budapest Airport az utasok érdekében.

„A Budapest Airport számára ebben az időszakban is kiemelten fontos a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartózkodó utasok és személyzet egészségének védelme, illetve a biztonságos utazás és utasélmény biztosítása” – hangsúlyozta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „A kormányzati intézkedésekkel összhangban a repülőtér üzemeltetője a járvány januári megjelenése óta mindent megtesz annak érdekében, hogy a repülőtéren való tartózkodás az utasok és a munkavállalók számára egyaránt biztonságos és kockázatmentes legyen.”

A márciusi csökkenő, majd az áprilisban szinte teljesen leálló utasforgalom során a Budapest Airport a repülőtér minden, utasmozgás által érintett területét fertőtlenítette. Az utasbiztonsági folyosókat a repülőtér kényszerhelyzeti készültségének munkatársai naponta egyszer speciális eljárással, folyamatosan fertőtleníti. Az üzemeltető a repülőtér teljes területén fertőtlenítő „nagytakarítást” végzett, és a fokozott fertőtlenítő takarítás jelenleg is folyamatosan zajlik. Emellett a repülőtéri szolgálatok irodái, pihenői és egyéb tartózkodó helyiségei is folyamatos és rendszeres fertőtlenítő takarításon esnek át.

A Budapest Airport az alábbi intézkedésekkel továbbra is folyamatosan biztosítja az utasok és a személyzet védelmét:

  • Fokozott és folyamatos fertőtlenítő takarítás, a terminál szellőzőrendszerét is beleértve.
  • Kézfertőtlenítők kihelyezése, az automata kézfertőtlenítők számának további növelése.
  • Aktív sorkezelés (pl. a jegykezelésnél, az utasbiztonsági ellenőrzésnél, a beszállításnál és az útlevél-ellenőrzésnél), illetve padlómatricák és tiltó matricák kihelyezése a SkyCourt minden második ülőhelyére, az utasok közötti megfelelő távolság megtartásának elősegítésére és biztosítására.
  • A személyzet azon tagjai számára, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot – például a terminál információs és az utasbiztonsági ellenőr munkatársak esetében – a Budapest Airport kötelezővé teszi a maszk viselését.
  • A terminálokon továbbra is információs táblák és szórólapok tájékoztatnak a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókról.

A Budapest Airport mindent megtesz annak érdekében, hogy a repülőtér az utasok és a személyzet számára biztonságos terület maradjon, ugyanakkor az újrainduló forgalom az utasoktól éppúgy megköveteli a fokozott figyelmet és óvatosságot.

A Budapest Airport ezért arra kéri minden utasát, hogy a saját és mások egészsége érdekében kísérő (elköszönők vagy várakozók) nélkül lépjen be a repülőtérre, minimalizálva ezzel az egyidejűleg a létesítményben, illetve annak környékén tartózkodók számát, és biztosítva az egymástól számított megfelelő távolság megtartását. Fontos, hogy minden utas ügyeljen az egymástól számított 1,5 méteres távolság betartására, lehetőleg használjon maszkot, és vegye igénybe a kihelyezett kézfertőtlenítőket.

Kérjük utasainkat, hogy a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében az online utasfelvételt részesítsék előnyben, valamint amelyik járatnál elérhető, használják az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert is. Továbbá tanácsoljuk utasainknak, hogy megfelelő időben érkezzenek meg a repülőtérre.

Felhívjuk utasaink figyelmét arra is, hogy a jelenleg érvényben lévő kormányrendelet értelmében minden érkező utas továbbra is egészségügyi szakemberek által végzett testhőmérséklet-mérésen és okmányellenőrzésen esik át. Magyarország területére az érvényben lévő kormányrendelet alapján továbbra is csak magyar állampolgárok, valamint az Európai Gazdasági Térség (Európai Uniós tagállamok, Svájc és Norvégia) magyarországi tartózkodásra jogosult állampolgárai léphetnek be, akik ezt a jogukat tartózkodási kártyával igazolják.

Teljesen más lesz az utazási élmény májustól a Wizz Air járatain!

A Wizz Air május 1-jétől szigorított higiéniai előírásokat vezet be, hogy gondoskodjon utasai és személyzete egészségéről. Az új szabályokról a légitársaság videós összefoglalót is készített az utasai számára.

A hatósági előírásokkal összhangban bevezetett új egészségvédelmi szabályok célja, hogy elősegítse a fizikai távolságtartást a beszállás során, és biztosítsa az eddiginél is nagyobb tisztaságot a repülőgépek fedélzetén. Az utasokat és a személyzet védelme érdekében hozott intézkedések részeként kérjük a kedves utasokat, hogy az interneten végezzék el az utasfelvételt, illetve online vásárolják meg a kiegészítő szolgáltatásokat, beleértve az extra poggyászt, hogy minimálisra csökkentsék az emberekkel való indokolatlan érintkezést a repülőtéren. Határozottan ajánljuk az önkiszolgáló poggyászfeladás és a gyorsított biztonsági ellenőrzés igénybevételét azokon a repülőtereken, ahol erre lehetőség van, ezzel is csökkentve az érintkezések számát az utazás, beszállás előtti szakaszában. Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében kérjük a kedves utasokat, hogy a be- és kiszállás során is tartsák be az új távolságtartási szabályokat.

Noha a Wizz Air összes repülőgépén alkalmazott HEPA szűrők hatékonyan kiszűrik a vírusok és baktériumok 99,7%-át az utastérből, május 1-jétől a személyzetnek és az utasoknak is kötelező lesz arcmaszkot viselni a repülés teljes időtartama alatt. Utaskísérőink minden utas számára fertőtlenítő törlőkendőt biztosítanak, eltávolítottuk az üléstartókból a fedélzeti magazinokat, és kérjük a kedves utasokat, hogy a fedélzeti vásárlások ellenértékét érintésmentes bankkártyás fizetéssel egyenlítsék ki. Azokon a járatokon, ahol a töltöttség megengedi, személyzetünk az utasok átültetésével is igyekszik majd elősegíteni a távolságtartást - a videóban ez a módszer a korábban már említett középső ülőhely kihagyásával valósult meg.

Megmarad az alapos napi takarítás a Wizz Air teljes üzemelő flottájában; munkatársaink esténként minden repülőgépet az előírásoknak megfelelően fertőtlenítenek.

A Wizz Air közleménye nem említi, de mindenképp érdemes utazás előtt a célország beutazási korlátozásairól és szabályairól tájékozódni, hiszen előfordulhat hogy az adott célország csak az állampolgárai számára engedélyezi a belépést. Az emiatt meghiúsult utazás pedig teljes mértékben az utas felelőssége!

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: „Utasaink és személyzetünk biztonsága mindig is a legfontosabb volt a Wizz Air számára. Miközben újra növekszik az utasszám, és fokozatosan bővítjük működésünket, a most bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően a lehető leghigiénikusabb körülményeket tudjuk biztosítani a fedélzeten. Minden kedves utasnak ajánljuk a figyelmébe az új egészségügyi, és biztonsági intézkedéseket összefoglaló videónkat. Bízunk benne, hogy a Wizz Air új egészségügyi szabályzatának ismeretében az utasok nyugodtan utaznak majd repülőgépeink fedélzetén, miközben továbbra is mindent megteszünk, hogy kielégítsük utazás iránti igényeiket, immár fokozott higiéniai intézkedések mellett.”

Arról, hogy pontosan hány járat indulhat újra májusi hónap során azt pontosan és biztosra nem lehet megmondani. A Wizz foglalási rendszere szerint el tervezik indítani az Athén, Berlin-Schönefeld, Birmingham, Bologna, Brüsszel-Charleroi, Dubaj, Glasgow, Göteborg, Hannover, Kijev-Zhulyany, Kutaiszi, Lárnaka, Lisszabon, Liverpool, Lvov, Madrid, Marosvásárhely, Malmö, Milánó-Malpensa, Osló, Kazany, Harkov, Reykjavík, Róma, Szentpétervár, Szarajevó, Tel Aviv, Varsó, Zaporizhia járatokat. Ezen tervek viszont napról, napra változhatnak.

Újabb mentesítő Wizz Air járat indul az Egyesült Államokba és Kanadába Budapestről!

Újabb mentesítő különjárat indítását tervezi a magyar Kormány a Wizz Air üzemeltetésében. A járat az Egyesült Államokban, valamint Kanadában rekedt magyar állampolgárokat tervez hazahozni. 

Fotó: MTI/KKM

A héten elsőként a Torontói Magyar Főkonzulátust tett közzé értesítést a különjárt indításával kapcsolatban, amit ma a New York-i Főkonzulátus további információkkal is kiegészített. Ezek szerint a május 6-án indítani tervezett Wizz Air járat nem csak Torontóból hozna haza utasokat, hanem New York és Miami reptereit is érintené. A gép oda és vissza irányba is megszakítaná útját Reykjavík repterén.

Az utazás a konzulátus által megadott szempontok szerint előzetes regisztrációhoz kötött, amelyről bővebb információt itt érhetsz el.

A repülőgép várhatóan május 7-én érkezik majd vissza a Liszt Ferenc Nemzetközi reptérre.

A Wizz Air legutóbb április 1-jén teljesített két darab Airbus A321neo típusú repülőgépével mentesítő járatot Torontó, Los-Angeles, New York és Miami városába, ahonnan összesen 240 magyar állampolgárt hoztak haza.

Cargo járatokat üzemeltet a Hainan Airlines Budapestre

Az elmúlt hét során már három alakalommal fordultak meg a Kína és Magyarország közötti légi hídon áruszállító járatokkal a kínai Hainan Airlines utasszállító repülőgépei.

Hainan Airlines Takes Delivery of Its 10th A330-300 Aircraft. Hainan

Fotó: 50 Sky Shades

A Hainan Airlines is kiveszi részét a Magyarországra szánt egészségügyi felszerelések szállításában. Habár a légitársaság február 27-től felfüggesztette a tavaly decemberben indított Budapest-Csungking közötti menetrendszerinti járatát, most újra visszatért cargo járatokkal a ferihegyi betonra. A Hainan az információnk szerint további cargo járatokat küld Kínából Budapestre ápr. 24-én, 25-én, és 28-án. A járatokat a gyakorlatban az utasok szállítására használt Boeing 787 Dreamliner és Airbus A330-as típusú repülőgépek teljesítik. A gépek által az egy járattal szállítható árumennyiség meghaladja a 20 tonnát.

A HNA csoport Budapesten kívül Los Angelesbe, Chicagóba, Frankfurtba, Brüsszelbe, Londonba, Bukarestbe is indított charter cargo légijáratokat, amelyek szintén több tonna kínai orvosi felszereléssel segítették vírus ellen harcoló országokat.