BUD flyer

A Budapest-Prága-Varsó háromszög 2019-es éve

A régió három nagy repülőtere közzétette 2019-es éves forgalmi adatait, így áttekinthetjük hogy állnak egymáshoz képest a versenytársak. Az utasforgalmi teljesítmény sorrendje idén sem változott, továbbra is Varsó Chopin van az élen, amit Prága, majd Budapest követ. A magyar főváros azonban növekedés, új járatok száma és a cargo forgalom tekintetében az élen van, sőt évről, évre csökken a különbség Budapest és Prága között az utasforgalmat tekintve.

 eves19forg.jpg

BUDAPEST

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér idén is kiváló évet zárt, annak ellenére, hogy a magasabb bázisok miatt a növekedési üteme már nem érte el a kétszámjegyű értéket az év végére. A repterünk idén a tavalyi évhez hasonlóan a 38. helyen végzett a legforgalmasabb európai repterek 100-as listáján. Az utasforgalom tavaly 8,8 százalékkal bővült 16.173.399 főre. A 2018-as évhez képest ez összesen 1.305.908 új utast jelentett a reptér számára.

A három nagy reptér utasforgalmi növekedési ütemét összehasonlítva Budapest hozta a legmagasabb növekedési szintet 2019-ben. Míg 2018-ban Prága éves forgalmához képest 1.929.515 fővel voltunk lemaradva, addigra ez a szám 2019-re már csupán 1.631.501 fő lett, ami kb. felér egy a legforgalmasabb budapesti nyári időszak hónapjának forgalmával. A Varsó Chopin reptérrel való összehasonlításnál is sikerült hátrányt ledolgozni, de itt már jóval nagyobbak a különbségek. Míg 2018-ban 2.888.052 fő volt a lemaradás, addig 2019-re ez 2.695.903 főre csökkent.

A 8 százalék feletti növekedés európai átlagban is a legmagasabbak közé emeli a budapesti repteret, hiszen általánosan 4-5-6 százalék körüli növekedéssel zárt a legtöbb európai reptér.

A reptér 2018-ban hat új légitársaságot, és több, mint 33 új útvonalat köszönthetett Budapesten. A legnagyobb arányban tavaly bővült a hosszútávú járatok száma, köszönhetően az év végén sorozatosan induló új Kínai összeköttetéseknek is. 2019-ben az utasforgalom előzetesen várhatóan eléri a 18 millió főt. Az idei évben eddig 17 új járat indulása ismert. Emellett viszont további új légitársaságok járatai is célba vehetik a magyar légikikötőt.

PRÁGA

A prágai Václav Havel nemzetközi reptér utasforaglma 2018-ban 6 százalékkal 17.804.900 főre bővült. A növekedés a korábbi évekhez képest itt is lassult. 2019-ben 2018-hoz képest 1.007.894 utassal többet szolgált ki a reptér, amely a 36. helyen maradt az európai repterek 100-as listáján.

Prágában idén 5 új légitársaságot és 13 új járatot köszönthettek. A reptér számára 2020. fellendülést hoz a hosszútávú forgalomban, hiszen tavasszal a vietnámi Bamboo Airways Hanoiból, míg májustól az American Airlines Chicagóból indít légi járatot a reptérre.

VARSÓ CHOPIN

Chopin reptere továbbra is megőrizte régiós első helyét, amelyet legnagyobb partnerének a lengyel nemzeti légitársaságnak köszönhet. A LOT az elmúlt években hatalmas forgalmi növekedés könyvelhetett el növekvő flottájának és útvonalhálózatának köszönhetően, ami jelentős átszálló utasforgalmat is generál a varsói reptérnek. Chopin 2019-ben 18.869.302 utast szolgált ki 6,3 százalékos növekedés mellett. Az európai listán így a 33. helyen zárt. Új járatok számának tekintetében tavaly 11 új útvonalon indult járat, melyeket szinte csak a LOT indított.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

 

 

 

Budapestre indít járatot a Korean Air Cargo!

Ez lesz a Cargo City első új járata

A napokban a koreai hírekben felmerült, hogy a Korean Air a LOT-al versenyezve, és az Asiana Airlines-t megelőzve megnyitja budapesti járatát. Most úgy tűnik hivatalosan is lesz járat, azonban az első "fecske" a légitársaság cargo üzletága lesz, mely hetente két alkalommal indít menetrendszerinti cargo járatot Budapest és Szöul között. A Korean Air Cargo így az első új légitársasági partnere lesz az elmúlt héten átadott a budapesti reptéren átadott Cargo City logisztikai központnak.

korean-air-boeing-777-freighter-2.jpg

Fotó: aircargonews

Alig telt el egy hét a budapesti reptér új légi teheráru szállítási központjának hivatalos megnyitása óta, és máris egy újabb légitársasági partnert köszönthet a cargo üzletág Budapesten a Dél-Korea nemzeti légitársaságának a Korean Air Cargo-nak személyében.

A cargopress.co.kr értesülése szerint az első Korean Air Cargo járat február közepén indulhat el Szöul Incheon és Budapest között, hetente két alkalommal Boeing 777F típusú gépekkel repülve. A járatok a pénteki és vasárnapi napokon KE54-as járatszámmal 07:20-kor indulnak Szöulból, és kb. 10:40-kor landolnak majd Budapesten.

A Korean Air a régióban Prágába, Bécsben és Zágrábban van jelen járataival. Cargo járat pedig egyedüliként eddig csupán csak a szomszédos Bécs városába közlekedett.

A járat indításához valószínűleg hozzájárult a két ország közötti erőteljes export és import fellendülés, valamint az elmúlt időszakban a Magyarországra nagy számban érkező koreai befektetések is. A járatokkal irányonként kb. 100 tonna áru szállítható gyorsan és kényelmesen.

A cargo gépet utasszállító is követheti?!

Koreai lap információja szerint a Korean Air tavaly decemberben bejelentkezett a Dél-koreai Közlekedési Minisztériumhoz a két város közötti légi járat indításához szükséges engedélyekért, azért hogy versenytársa az Asiana Airlines elől vegye el az útvonalra a minisztérium által kijelölhető egy légitársaságra vonatkozó repülési jogokat.

A Budapest-Szöul vonalon jelenleg a LOT az egyetlen légitársaság mely menetrendszerint közlekedő légi járatokat tart fenn tavaly szeptember óta hetente három alkalommal, amelyet idén májustól már heti négyre növel. A LOT tervei között az útvonal további bővítése is szerepel, amennyiben a hatóságok ezt lehetővé teszik számukra. 

Új környezet és kibővített kapacitás várja a Koreaiakat!

A BUD Cargo City megnyitásával évi 150 000 tonnáról akár évi 250 000 tonnára emelkedik a budapesti repülőtér légi teheráru kezelő kapacitása.

A tavalyi évben habár visszaesés történt a budapesti cargo forgalomban, a szakemberek bizakodóak és várhatóan az idei évben már újra növekedés útjára állhat a szektor köszönhetően ennek az új járatnak is. A tavalyi éves forgalmi adat összesen 153.521 ezer tonna árumennyiséget mutat 7,2 százalékos visszaeséssel.

A BUD Cargo City nemcsak professzionális környezetet, hanem komoly versenyelőnyt biztosít a légi teheráruszállítási iparág szereplői számára, hiszen a cargo forgalom minden eddiginél hatékonyabb kiszolgálását teszi lehetővé azáltal, hogy egy időben, egy helyen biztosítja a piaci szereplők együttműködését. A BUD Cargo City-nek és a tervezett további beruházásoknak köszönhetően most megnyílt annak a lehetősége, hogy a budapesti repülőtér és Magyarország a közép- és kelet-európai régió egyik legfontosabb logisztikai csomópontjává váljon.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

Korean Air vs. Asiana Airlines: erős lobbi zajlik a budapesti nyitásért!

A legfrissebb koreai hírek szerint a Korean Air továbbra sem tett le a budapesti járatnyitásról, sőt annyira éles a verseny az állam által egy légitársaságnak kiadható repülés jog iránt, hogy az Asiana Airlines üzleti tervében is szerepel egy új budapesti vonal elindítása.

koreanvsasiana.jpg

Egymás ellen megy a Korean Air és az Asiana Airlines, hogy megszerezze a jogokat a Szöul-Budapest vonalon történő légi járat megnyitásához. A Korean Air vezetői nemrégiben tartottak egy értekezletet az Asiana Airlines új növekedési és stabilitási stratégiájára reagálva. Az értekezleten a koreai dongA híroldala szerint a Korean Air vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy megelőző intézkedéseket kell hozniuk az Asiana agresszív útvonal expanziója ellen, melynek egyik eleme, hogy a fuvarozó megnyitja első Kelet-Közép-európai légi járatát Budapestre. A Korean Air ezért még tavaly decemberben bejelentkezett a Dél-koreai Közlekedési Minisztériumhoz a két város közötti légi járat indításához szükséges engedélyekért. A légitársaság szerint a két ország között folyamatosan növekedik a turisták száma, ami a vállalat piaci belépését is igényli. A koreai légiközlekedési iparág szakértői úgy vélik, hogy a Korean Air budapesti járatának megnyitása blokkolhatja Asiana belépését, így nemzeti légitársaság megőrizheti piacvezető pozícióját.

A Korean Air a térségben már rendelkezik közvetlen légi járattal Bécs, Prága és Zágráb városába is, sőt Bécsbe külön cargo járatok is közlekednek a Korean és az Asiana Airlines színeiben.

Budapest és Szöul között szeptember vége óta egyedüliként a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT üzemeltet menetrendendszerinti légi járatokat hetente három alkalommal. A lengyelek május 6-tól kezdődően egy újabb járatpárt indítanak, így a a nyári menetrendben már heti négy járattal repülhetünk majd a két város között.

A LOT csapott le elsőként a nagy lehetőségre

Budapest és Szöul között az elmúlt években nagyrészt a turizmus és a gazdasági kapcsolatok fellendülése miatt nagyon nagy mértékben nőtt az indirekt utasforgalom és légi áruforgalom. Az utasszám már olyan magas volt, hogy mindenképp ideje volt a két város között egy közvetlen légi járat indítása. Esélyeként elsősorban a korai féltől volt remélhető a vonal elindítása, abból kiindulva, hogy az Asiana Airlines 2016. nyarán charter járatokat indított Budapestre. A járatok folytatása a következő évre biztosra vehető volt, ez azonban végül ismeretlen okok miatt elmaradt. Ezek után jöttek képbe üzemeltető partnerként a lengyelek, akik megnyitották New York JFK és Chicago járatukat. New York évek óta "kiáltott" üzemeltető iránt, de senki sem lépett. Ekkor jött a magyar állam és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, akik a LOT-al megegyezve belevágtak egy új "magyar nemzeti vonalat" képviselő légitársaság alapjainak letételébe.Ekkor már nem volt kérdés mi lehet Amerika után a másik nagy lehetőség Budapesten a LOT számára. Ehhez azonban jelentős segítség kellett a kinti magyar nagykövetségről és a Külügyminisztériumtól, hiszen a LOT alapvetően Lengyelország nemzeti fuvarozója. Az első járat indulási napján Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója elmondta, hogy a járatot szeretnék tovább bővíteni heti hat, vagy hét járatra, hiszen hatalmas potenciál van benne, nem utolsó sorban összehangolható a már meglévő varsói vonallal is.

Az első hónapok adatai biztatóak tűnnek a LOT számára hiszen szeptemberben 90, októberben 89, novemberben pedig 74 százalék körüli LF-et lehet kiolvasni a statisztikákból.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

Majdnem 9 százalékkal nőtt 2019-ben az utasforgalom Budapesten

Bejött a budapesti reptér korábbi előrejelzése, miszerint ebben az évben a reptér éves utasforgalma eléri a 16,2 millió főt.

bpferi.jpg

Forrás: forbes.hu

2019-ben egy kicsivel több, mint 16 millió 175 ezer induló és érkező utast szolgált ki a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A növekedés az elmúlt évekhez képest konszolidáltabb mértékű 8,8 százalékot ért el. Az egy számjegyű növekedés még így is több, mint 1,3 millió új utast jelentett a reptér termináljain.

A légi áruszállítási szektor teljesítményének nemzetközi visszaesését a budapesti számok is visszatükrözik. 2019-ben 135.521 tonna légi árut kezelt a repülőtér, ami tavalyi rekordhoz képest 7,2 százalékkal volt kevesebb. Az idei évben minden hónap teljesítménye alulmaradt a 2018-as évhez képest. A legkisebb csökkenést decemberben mérték (-3%). 

A le és felszállások száma 6,8 százalékkal növekedett az év során, összesen 122.814 le és felszálló gépre.

December:

Az év utolsó hónapjában visszatért a korábban már megszokott igen intenzív két számjegyű utasforgalmi bővülés. A hónap során 1,3 millió érkező és induló utasa volt a reptérnek, ami 18 százalékkal múlta felül a 2018-as adatokat. Az intenzív növekedés egyik fő motorja volt a hónap során nyitott számos új légi járat (Hszian, Csengtu, Csungking, Moszkva, Edinburgh).

A cargo üzletág teljesítménye 11.422 tonna árumennyiség volt, ami csupán 3 százalékos csökkenést jelentett.

A le és felszálló gépek száma 9927-re növekedett 11,4 százalékkal.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

Bővülhet a kereskedelmi területek nagysága a budapesti reptéren!

A rekord szintű több, mint 16 milliós utasforgalomnak, valamint a rengeteg újonnan indított légi járatnak és a turizmus folyamatos erősödésének köszönhetően 2019-ben is nagyot nőttek a budapesti reptér kereskedelmi (retail) bevételei. A jövőben pedig tovább  nőhet a kereskedelmi területet nagysága és színesedhet a kínálat is, hiszen küszöbön van a terminál bővítése, és az új fapados terminálban is helyet kaphat egy-egy új kereskedelmi létesítmény.

9269340995614.jpg

Fotó: Heinemann

A budapesti repülőtér kereskedelmi bevételei (F&B, Duty Free, kiskereskedelmi egységek) 2019-ben 8,5% -kal növekedtek, ami az elmúlt évek két számjegyű növekedési üteméhez képest visszaesés, bár ezen teljesítmény az utasforgalomhoz hasonlóan még így is túlmutat az európai átlagon.

A TRBusiness oldalán  Patrick Bohl a a Budapest Airport kereskedelmi és reklámozási vezetőjével folytatott interjúból kiderül, hogy - „a  növekedésnek a nagy részét a csúcsidőszakokban sikerült elérni. Alapvetően elérjük a korlátokat a meglévő terminál infrastruktúra vonatkozásában. Ezért dolgozunk egy jelentős terminálbővítéssel, amely magában foglalja a teljes kiskereskedelmi elrendezés megváltoztatását." - Hozzátette, hogy "a 8,5 százalékos növekedés még mindig jóval magasabb, mint az európai átlag, tehát azt mondanám, hogy visszatértünk az egészségesebb növekedési ütemhez. Az előző években szélsőséges növekedése a rendkívül sok nem várt új célállomásnak köszönhető, amelyek új ügyfeleket hoztak és növekvő forgalmat generáltak. 

Bővítés van előkészítésben

A jelenlegi terminál bővítésével kapcsolatban, amely a meglévő 2. terminál mellett fog elhelyezkedni, Bohl az interjúban elmondta, hogy a jelenleg tárgyalások folynak a magyar kormánnyal a projektet illetően. Mint, mondta "a terminálnak sürgős bővítésre van szüksége, amely nyilvánvalóan magában foglalja a kereskedelmi terület jelentős növekedését is."

A jövőbeli növekedés egyik fontos eleme a legnagyobb bérlő a Heinemann lesz. A Heinemann jelenleg jelenleg hét üzletet üzemeltet a budapesti reptéren (3 Duty Free, Victoria Secret, Hugo Boss,Tommy Hilfiger és egy Accesories üzlet). A központi Skycourt Duty Free kínálata azonban jelenleg eléggé korlátozott és elmarad más nyugat európai repterek kínálatától. „Jelenleg tárgyalunk a Heinemannal a következő négy évre vonatkozó tervekről. Most a kapacitás határán vagyunk, ezért nagyon kreatívnak kell lennünk, miközben maximalizáljuk a választékot és zökkenőmentes utas áthaladást biztosítunk az üzleten keresztül”

A jövőbe nézve Bohl magabiztos abban, hogy évente legalább 5% -os kereskedelmi bevételnövekedést fog elérni a reptér, és nem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évekre jellemző nagyobb növekedési ütem.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

 

Ilyen volt a 2019-es év a budapesti reptéren!

Gyorsan és tartalmasan repült el ez az év is a budapesti reptér háza táján. Rekordokból, utasból és fejlesztésekből idén sem volt hiány. Most egy kis összefoglalóban szedjük milyen is volt az évtized utolsó éve Ferihegyen, és mit hozhat a jövő.

fe_1200_0_2018_07_10_bud_legifotok_135.jpg

Fotó: Budapest Airport

Már biztos, hogy több mint 16 milliós utasforgalommal zárja az idei évet a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A tizenhat milliomodik utast a reptér közélése szerint december 27-én szolgálták ki. Az utasforgalmi növekedés az év elején a korábbi évekhez képest alacsonyabb volt, de az év végére újra erőre kapott és ismét európai átlag feletti növekedést könyvelhetett el a reptér. Ez nagyrészt köszönhető annak az erőteljes járatfejlesztési munkának is, amely idén meghozta gyümölcsét, mivel a Malév utáni fapados "berobbanás" óta soha ennyi új járat, és új légitársaság nem jelent meg a reptéren. A BUD közlése szerint idén 33 célállomásra indult új járat, melyek között számtalan olyan hely is volt, ahová korábban még közvetlen légi járattal nem lehetett eljutni. Az év során összesen 6 új légitársasági partnert tudott szerezni a reptér. Ami leginkább figyelemre méltó az a hosszútávú járatok számának növekedése. Idén ez minden eddigi év teljesítményét felülmúlta, hiszen sikerült új kapcsolatokat nyitni Ázsia felé 4 új hosszútávú járattal. Így a budapesti reptér a régióban az első helyre került az ázsiai összeköttetések számát tekintve.

Az év legerősebb hónapja utasforgalomra tekintve az augusztusi hónap volt több, mint 1,6 millió utassal. A hónapokat nézve csak február nem tudott az 1 milliós határ fölé kúszni, de ez 2020-ra már várhatóan változni fog. A legnagyobb utasforgalmi bővülést decembert nem számítva a november hozta meg a reptér számára kimagasló 14,3 százalékos növekedéssel.

Érdemes megjegyezni, hogy akár ennél is sikeresebb éve is lehetett volna a budapesti reptérnek, amennyiben nem rendelték volna el a Boeing MAX típusú gépei ellen a repülési tilalmat. A gépek földre kényszerítése miatt így bizonytalan ideig visszavonta járatindítást a flydubai, a LOT pedig tovább késleltette a ráhordó járatainak elindítását. Mindemellett a charter járatoknál is problémás a típus kiesése, így a Smartwings/Travel Service pótgépek bérlésére kényszerült.

Új légitársaságok:

 • Laudamotion
 • SunExpress
 • Shanghai Airlines
 • Hainan Airlines
 • Air Serbia
 • Ural AIrlines
 • (Air France) - A Joon megszűnése miatt

Kivonulót fújt légitársaságok:

 • Air Serbia: Nis (várhatóan 2020. nyarán újra visszatérnek Belgráddal)
 • Flybe: London-Southend

Megszűnt útvonalak:

 • Ryanair: Marrakesh
 • Belavia: Belgrád
 • Wizz Air: Bergen, Agadír, Fuerteventura
 • easyJet: Berlin-Schönefeld

Jelentős fejcserék

2019-ben fontos felsős pozíciókban történt változás a reptéren. Június végén kiderült, hogy René Droese, az ingatlangazdálkodási és cargo üzletág vezetője veszi át – meglévő szakterülete mellett – a vállalat fejlesztési igazgatóságának irányítását Stephan Schattney-től. A vállalat kommunikációs igazgatóságának, illetve kormányzati kapcsolatainak irányítására Valentínyi Katalint nevezték ki, aki Hardy Mihályt és Szarvas Gábort váltotta le.

Augusztusban pedig Dr. Rolf Schnitzlert nevezték ki a tulajdonosok az új vezérigazgatónak, aki pedig Jost Lammerst váltotta le.

Világbajnok járatfejlesztő csapat

A Budapest Airport hozta el a legjobb légitársasági marketing díjat az ausztráliai Adelaide-ben zajló World Route Development Forum elnevezésű légiközlekedési konferencián. A budapesti reptér a 4-20 milliós kategóriában és az összesítésben is az első lett.

Fejlesztések 2019-ben

2019. a fejlesztések éve volt a reptéren, amit tovább gyorsítottak a komoly kormányzati kritikák és nyomás is. Tavasszal 77 pontos követeléscsomagot küldött a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak. A csomag pontos tartalma nem volt ismert, de különböző hiányosságok azonnali megszüntetését irányozta elő, melyek közé tartozott a bádog terminál eltüntetése is. A bádog eltüntetésére a kormány külön határidőt is szabott mégpedig az idei év végét - "Ha a Budapest Airport nem teljesíti a követelést december 31-ig, akár rendeleti úton betiltják az épület használatát – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter." Az épület az év végére azonban még nem tűnt el, viszont a reptér teljes titokban egy új fapados terminál építésébe kezdett, mely első fázisa várhatóan a jövő év első felében nyithat meg az utasok előtt. Az új fapados beszállító kapuk kulturáltabb és komfortosabb utazási élményt fognak nyújtani a fapados járatok utasainak. Mivel a koncepció és annak tartalma pontosan nem ismert, így egyenlőre csak az építkezésből lehet kivenni, vajon milyen is lesz az új fapados terminálrész. A napokban már a kapu jelző táblákat is kihelyezték ami alapján A12-től A25-ig lesznek számozva a beszállító kapuk az új épületrészben.

Új UB csatornák

Az új fapados terminál építése mellett az idei évben két új sávval bővült a biztonsági ellenőrző csatorna a 2-es terminálon korábbi szolgálati helységek kibontásával. Ez összesen 15 százalékos kapacitás bővülést  jelentett, ami jelentősen javította a szolgáltatási színvonalat és csökkentette a korábbi zsúfoltságot. A zsúfoltság csökkentése érdekében tájékoztató monitorokat is kihelyeztek, melyen a várható várakozási időről tájékoztatják az utasokat. A gyorsabb haladást teszi lehetővé az két előkészítő asztal elhelyezése is, mely a tiltott mennyiségű folyadékok kidobását és a megengedett mennyiségű folyadékok becsomagolását teszi lehetővé. A biztonsági sáv bővítésének köszönhetően 16 csatornára bővült az áteresztő képesség.

Egy technológiai újításnak köszönhetően a laptopokat, tabletet, vagy éppen hajszárítót is zárt csomagban lehet hagyni, külön nem szükséges kivenni a kézipoggyászból.

Új kijelzők

Az idei évben a reptér lecserélte régi mátrix jellegű kijelzőit sokkal modernebb és több információt közlő utastájékoztató panelekre az érkezési és indulási szinteken. Az új járatinformációs óriás panel mellett több kisebb monitor is kihelyezésre került az érkezési és indulási szintek külső részén, valamint a parkolóból felvezető úton.

Az új kijelzőkön az utas már megérkezéskor tájékoztatást kap arról, hogy az adott járatára mely terminálon tudja elvégezni az utasfelvételt. Emiatt lehet, hogy egy korábban a 2B terminálon csekkoló járat a 2A-ra kerül.

Önkiszolgáló poggyász feladás

A budapesti reptér idén már megkezdte az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer tesztelését 2-2 pulttal a 2A és 2B terminálokon, A rendszer még csak a Wizz Air utasai számára érhető el, de a jövőben az üzemeltető további légitársaságokat tervez bevonni, és bővíteni szeretné a pultok számát is.

Automata útlevél ellenőrző kapuk

A korábbi sokszor nem működő e-útleveles kapukat kiváltva 12 új automata útlevél ellenőrző kaput állítottak forgalomba a reptér 2B Terminálján.

Körforgalom építése

Az utolsó simítások zajlanak azon a körforgalmon, amelyet a reptér Uniós támogatásból épített a növekvő autó forgalom zavartalan lebonyolítása miatt. Így a jövőben a Cargo City, valamint a parkolók megközelítése könnyebb lesz.

Cargo City

Az új légi áru központot idén november végén adták át a reptér 2-es pálya Vecsés melletti részénél. A központ megépítésével centralizáltak lettek az árukezelési folyamatok, és bővültek a kapacitások is. A létesítmény egy időben két B747-8F típusú áruszállító gépet tud kiszolgálni.

Új utashidak

Az idei évben az összes utashíd felszerelésre került a korábban átadott 2B mólón, mely így már teljes kapacitással fogadhatja a járatokat.

Szalag kordon

Mintegy 387 darab, szalaggal összeköthető oszlopot telepítettek a repülőtér termináljain, annak érdekében, hogy a korábbinál rendezettebb és átláthatóbb legyen a sorképzés a check-in és a határellenőrző pultok, valamint a UB előtt. A határellenőrző pultoknál nemzeti színű "Welcome to Hungary" szalagok kerültek kihelyezésre.

Pályafelújítás

2-es futópálya északnyugati (13L jelű) végéhez tartozó műszeres leszállító rendszer cseréjlét vitte véghez a repülőtér, amely miatt két hónapig csak az 1-es pálya fogadta és indította a gépeket. A zárása alatt egy sor egyéb korszerűsítést és javítást is elvégeztek a futópályán, mint burkolatjavítást fénytechnikai berendezések korszerűsítése, vízelvezető rendszer javítása.

LOT Business váró

A lengyel nemzeti légitársaság már régen várt Business várót alakított ki a 2B terminálon, emellett Transfer Service pultokat helyezett el a 2A és 2B terminálon megkönnyítve átszálló utasaik számára a budapesti reptéren történő átszállást. 

Automata beszállító kapuk

Az év végére újabb informatikai újítás érkezett, mely jelenleg a 2A terminál kapuinak egy részénél él. A rendszer maga végzi a beszállítást, így gyorsítva a korábban csak manuálisan végzett folyamatokat.

2020 és a következő évtized

A fejlesztések és az új járatok indítása a jövő év során is folyamatos lesz, bár az égetően szükséges és megkésett T3-as új terminál pontos megvalósulási ideje és a parkolóház jövője egyenlőre ismeretlen. A jövő évre 17 új járatot jelentettek be eddig, de ez a szám még jelentősen bővülhet. A járatnyitások mellett úgy tűnik több bezárással is számolni kell tavasszal a Ryanair és a Wizz Air háza táján.

A jövő év során a reptér átadja és várhatóan tovább bővíti titkos bádog kiváltó terminálját. Emellett egy új hangár építése már biztos a már meglévő hangárok szomszédságában, melyben a repülőgép festéssel és javítással foglalkozó Satys Group vesz bérbe Boeing 737-esek és Airbus A320-as családba tartozó gépek kiszolgálására.

A kisgépek mellett 2021-re a ACE is újabb hangárral gazdagodhat, amelyet B777/B787-es, valamint Airbus A330/A350-es gépek karbantartását végezné el. Az új hangár építésével kapcsolatban már a megállapodás is megtörtént a Budapest Airporttal, és az ACE tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is hozzájárult.

A következő évtizedben a MAX gépek problémájának megoldását követően erőre kaphat a LOT budapesti bázisának fejlesztése is, mely újabb hosszútávú és ráhordó járatok megnyitását tenné lehetővé.

Az elkövetkező években a hosszútávú fapados járatok is megjelenhetnek Ferihegyen, melyhez nagy löketet adhat az Airbus A321XLR gépe.

 

Köszönjük, hogy 2019-ben is velünk tartottatok és olvastátok, valamint megosztottátok a legfrissebb híreinket és információinkat!

Maradjatok velünk a következő évtizedben is!

Boldog, repülős utazásokban és felejthetetlen élményekben gazdag évet és évtizedet kívánunk!

 

 

Rányithat a LOT-ra az Air Serbia!

Újra, újra és újra! A 2020-as nyári menetrendben Belgrád és Budapest közötti járatot tervez nyitni az Air Serbia, mely légitársaság október 27-től leállította az idén augusztusban közszolgáltatási szerződéses formában indított Nis-Budapest járatát - írja az EX YU Aviation légiközlekedési oldala.  A belgrádi útvonalat a szerb nemzeti légitársaság utoljára 2014 március és 2015 október vége között repülte a Nis járathoz hasonlóan kevés sikerrel.

air-serbia-slideshow-1-3.jpg

Fénykép: anna.aero

Nagy meglepetés és taktikai lépés, röviden e két szó jut az ember eszébe arról az előzetes tervről, amely szerint rányit az Air Serbia a LOT korábban már bejelentett Budapest és Belgrád között indítani kívánt légi járatára (JU620 és JU624). Információnk szerint napi két járattal térnének vissza a szerbek, amelyek 7:45-kor és 18:25- kor szállnának fel Belgrád repülőteréről ATR 72-es típusú légcsavaros repülőgépekkel üzemeltetve.

Ha elindul a járat akkor az Air Serbia már harmadszor kerül fel a budapesti reptéren üzemelő légitársaságok listájára. A légitársaság eddigi próbálkozásai azonban mindig kudarcot vallottak az alacsony kereslet miatt. Jelen esetben se lehet sok esélyt látni, hogy valóban megéri-e ezt az útvonalat újranyitni ráadásul napi két járattal. Ennek ellenére a visszatérés az utasok számára teremthet jó árversenyt és könnyebb eljutást a Balkán nagyvárosai vagy Abu Dzabi felé az Etihaddal közösen üzemeltetett járaton keresztül.

Versenyhelyzet a LOT számára!

A LOT az eredeti tervekhez képest csúszásban van a Budapest-Belgrád járatának elindításában a Boeing Max típusú gépeinek a kiesésének köszönhető géphiány miatt. Az eredeti tervek szerint már idén szeptembertől működnie kellett volna a járatnak, aminek indulását 2020. március 30-ra, majd végül az elmúlt hetekben május 27-re módosították. A LOT tervei szerint az új kapcsolat a budapesti központ elosztó szerepét növelheti, hiszen ráhordó járatként funkcionálhat a már meglévő budapesti LOT járatokra.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

 

 

 

 

 

Már Budapestre is könnyebben juthatnak el a SriLankan Airlines utasok!

Kibővítette kódmegosztási partnerségét a Qatar Airways és a SriLankan Airlines, amelynek köszönhetően a katari légitársaság budapesti jártára is felkerült a colombói központú SriLankan Airlines kódja. A két Oneworld szövetséges tovább mélyített kódmegosztási kapcsolata a magyar fővároson kívül további 17  útvonalat is érint Észak- és Dél-Amerikában, Közel-Keleten, valamint Európában.

srilankan-qr-ul.jpg

A SriLankan Airlines utasoknak mostantól lehetősége van Dohán keresztül egyetlen átszállással a Qatar Airways járathálózatán keresztül eljutni olyan városokba, mint Budapest, Varsó, Casablanca, Lisszabon, Isztambul Baku, Belgrád, Prága, Sao Paulo, Boston, Washington vagy Houston.

Colombo városa Budapestről a Qatar Airways járataival 1 óra 20 és 1 óra 55 perces átszállási időkkel érhető el az ötcsillagos dohai reptéren keresztül.

 

 

Vipula Gunatilleka, a SriLankan Airlines csoport vezérigazgatója elmondta: „A SriLankan örömmel mutatja be új új utazási lehetőségeit az ügyfelei számára szerte a világon. Az évek során szoros együttműködést alakítottunk ki a Qatar Airways-szel, melyet első osztályú légitársaságnak tekintünk. ”

A Qatar Airways Group vezérigazgatója Akbar Al Baker elmondta: „ A 2016-ban kötött kódmegosztási egyezmény mindkét légitársaság  számára jelentős előnyt, páratlan szolgáltatásokat és zökkenőmentes összeköttetéseket hozott. A Qatar Airways és a SriLankan Airlines közötti együttműködés kibővítése természetes következő lépés a szoros partnerségünk megerősítésében. ”

Forrás: bizenglish.adaderana.lk

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

 

Wizz Air Abu Dhabi - létrejön az első Európán kívüli légitársasága a Wizz Air-nek!

A Wizz Air ma reggel Abu Dzabiban bejelentette, hogy megállapodásra jutott a Wizz Air Abu Dhabi légitársaság létrehozásáról azbu Dhabi Development Holding Company PJSC-vel ("ADDH") együttműködve. Az új légitársaság a Wizz Air első olyan fapados légitársasága lesz, amely Európán kívül jött létre - írja a PR Newswire

75214649_158389682070510_2807041247421936595_n.jpgForrás: Instagramwebs

A tervek szerint a Wizz Air Abu Dhabi egy közös vállalkozáson keresztül jön létre, és a működését várhatóan 2020 második felében kezdheti meg. A légitársaság arra összpontosít, hogy útvonalakat hozzon létre Közép- és Kelet- és Nyugat-Európa, valamint az indiai szubkontinens, a Közel-Kelet és Afrika felé. Így nagy valószínűséggel az első városok között Budapest neve is szerepelhet.

A mostani bejelentéssel a Wizz Air egy hatalmas lehetőséget szerzett meg, hiszen olyan piacokra juthat el pár óra alatt, mint India és Pakisztán ahol hatalmas igény van az olcsó ingázó "munkásjáratokra". Sőt a jövőben akár az átszállást is lehetővé teheti valamilyen formában, hogy támogassa ezen járatok elérését az Európából érkező, vagy oda induló utasai számára, bár az A321XLR forgalomba állítása miatt ez nem biztos hogy megvalósulhat.

A Wizz Air úgy véli, hogy az új fapados légitársaság létrehozása Abu Dhabiban hozzájárulhat Abu Dhabi, mint világszínvonalú kulturális és turisztikai célpont, folyamatos növekedéséhez. Az ADDH mélyen gyökerező tudása a helyi piacról, a támogatás elősegíti az új légitársaság sikeres fejlődését.

Az új légitársaság létrehozása és indítása egyebek mellett az ADDH-val kötött végleges dokumentáció megállapodását és hatálybalépésétől, az összes szükséges belső és külső jóváhagyás és hozzájárulás kézhezvételétől, valamint az AOC engedély megszerzésétől függ.


Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a mai Abu Dhabi-ban kommentálva azt mondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy első, Európán kívül  légitársaságunk az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban lesz megtalálható. Az ADDH mélyen gyökerező tudása a helyi piacon, a támogatás és a navigáció, ami a Wizz új piacán felbecsülhetetlen értékű, és elősegíti ezen olcsó légitársaság sikeres fejlődését. "

"A Wizz Air Abu Dhabi a sikeres rendkívül alacsony költségű üzleti modellünkre épül, és megfizethető utazást ad még több ügyfél számára.Köszönetet szeretnék mondani HE Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Tahnoon Al Nahyan és Mohammad Al Suwaidi úrnak az elkötelezettségéért és támogatásáért, amelyek nélkül ez az egyedülálló partnerség nem valósult meg "- tette hozzá.

Ő. Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Tahnoon Al Nahyan, az Abu Dhabi repülőterek elnöke elmondta: "Az Abu Dhabi Nemzetközi Repülőtér folytatja növekedését az Egyesült Arab Emírségek és a szélesebb régió fő légi kapujaként, üdvözöljük az új fapados légitársaságot és azt a hatást, amelyet ez a partnerség gyakorol a folyamatos nemzeti gazdasági fejlődésünkre. Reméljük, hogy az elkövetkező években rendkívül sikeres partnerséget építünk a Wizz Air-rel."

Mohamed Hassan Al Suwaidi, az ADDH vezérigazgatója elmondta: "Büszkék vagyunk arra, hogy partnerünk a Wizz Air, egy erőteljes piaci jelenléttel rendelkező légitársaság. és a márka elismerése a kulcsfontosságú európai forráspiacokon. A Wizz Air-rel folytatott partnerségünk révén ki akarjuk aknázni a növekvő olcsó utazási igényt, és támogatni akarjuk Abu Dhabi világszínvonalú kulturális és turisztikai célpont növekedését. "

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

Belehúzott az év végére a Budapest Airport!

2 új légitársasági partner, 5 új útvonal és jön ünnepi roham - ez az, ami még az évtized utolsó heteiben hátra van a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, amelynek éves utasforgalma idén már biztosan átlépi a 16 millió főt.

img_725i.JPG

Fotó: Budapest Airport

Az elkövetkező hetekben újra a nyári csúcsidőszakban megszokott nagy utasforgalomra kell számítania annak, aki repülővel szeretne elutazni az ünnepi időszakban Budapestről, vagy látogatóba érkezik. A reptér utasforgalmi növekedése idén novemberben volt a legnagyobb egész év során. Idén novemberben összesen 1.270.783 induló és érkező utast regisztráltak, ami majdnem egy év után jelentett újra két számjegyű növekedést (+14,3%).

Az éves utasszámot tekintve a reptér a novemberi hónap végén 14.861.947 főnél állt, ami a tavalyi évhez képest több, mint 1,1 millió új utast jelentett. Ha 2018. év hónapjainak átlagos napi utasszámát nézzük, akkor az elmúlt napokban már a 15 milliomodik utas is elhagyta a terminált. A reptér üzemeltető korábban 16,2 millió körüli éves utasforgalmat jelzett előre, ami várhatóan teljesülhet.

Nagyon erős lesz a decemberi hónap is!

Az elmúlt hetekben a korábbi téli időszakokra nem jellemzően még idén év végi indulással is jelentettek be  új légi járatokat. Ennek köszönhetően december 28-án indul az Ural Airlines Moszkva Zsukovszkij és a Hainan Airlines Csungking járata. Ezt követően a Shanghai Airlines december 30-án elindítja Hszian, majd december 31-én Csengtu járatait is. Bár ezen újdonságok csupán alig pár járatot jelentnek az idei évre, ennek ellenére jó alapjai annak, hogy tovább folytatódjon az Európai Unió és a régió reptereinek utasforgalmi növekedését is meghaladó fejlődés.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

Az Emirates félmillió adag ünnepi menüt szolgál fel a levegőben

Az Emirates ínycsiklandó menüvel és nosztalgikus filmekkel csempész karácsonyi hangulatot decemberben a fellegek fölé. Az utasoknak ebben a hónapban számos különlegességben lehet része minden osztályon a földön és a levegőben egyaránt, hiszen a légitársaság több mint félmillió adag ünnepi menüt szolgál fel december 9. és 31. között.

emirates_christmas_2019_cabin_crew.jpg

Az Emirates járatok fedélzetén, a korábbi évek kedvező fogadtatása után ismét ünnepi menüt kóstolhatnak az utasok, ha Dubajba, illetve onnan Ausztráliába, Új-Zélandra vagy Dél-Afrikába utaznak. Az Economy osztályon ízletes sült pulykával és burgonyapürével, zöldborsóval, bébirépával és áfonyaszósszal készülnek az Emirates díjnyertes szakácsai. Desszertként pedig ünnepi, csokoládélencsével megszórt tejcsokoládés mousse-t szolgálnak fel.

A First és Business osztály utasai sárgabarackkal töltött sült pulykamellet fogyaszthatnak steak burgonyával, krémes kelbimbóval, pulyka baconnel és áfonyaszósszal. Desszertként ünnepi édesség, például Mikulás-ihlette csokoládétorta vagy csokis mézeskalácstorta érkezik. Az Emirates A380 fedélzetén a First és Business osztályon az Onboard Lounge-ban is kipróbálhatják a karácsony ízeit a limitált kiadású fűszeres Amarula Mikulás koktéllal, angol karácsonyi pitével és más különlegességekkel, mint a hóember-mézeskalács, vagy az áfonyás, kókuszos, fehér csokis trüffel. A First osztály kabinjaiban elhelyezett ínyenckosárba is bekerülnek   az ünnepi ízek, így a Butlers Chocolate and Orange Bar, a mézeskalácsos popcorn, a Lakrids likőrös csokoládéval bevont Salted Caramel, és a töltött pulyka ízű ropogtatnivalók.

Az ünnepi szezon alatt az utasok az Emirates széles italválasztékát is élvezhetik, teljessé téve karácsonyi fogásaikat a fedélzeten. A legjobb borok és pezsgők mellett az Emirates egyedi töményitalokat is kínál minden utasosztályon a többi között whisky, konyak, gin, vodka és ízesített likőr választékkal. A sorban különféle niche-kategóriájú, kézműves márkák is megfordulnak, valamint népszerű és kedvelt szeszesitalok, például Hennessy konyakok, a First osztályon az exkluzív Hennessy Paradis is.

Fedélzeti fogások a legkisebbeknek

800_04_0-ek-291010-537771.jpg

A gyerekeket az ünnepi ebéd és vacsora után csokis hóembersütivel lepi meg az Emirates. Az First osztályon utazó fiatalok pedig mályvacukros forró csokit is kóstolhatnak, csillag formájú keksz kíséretében. Decemberben ráadásul egy limitált kiadású Emirates Fly with Me Animal játékfigura lesz a gyerekek útitársa Lumi, a hóember személyében. Az utazást megörökítő Polaroid fotókhoz pedig a kicsik és nagyok egyaránt különleges fényképtartót kapnak.

Ünnepi filmek az ice-ban

Az Emirates díjnyertes fedélzeti szórakoztató rendszere, az ice gondoskodik róla, hogy mindenki garantáltan karácsonyi hangulatba kerüljön. Az út során olyan klasszikus filmeket nézhetnek meg az utasok, mint a Polár Expressz, az Elf, a Reszkessetek betörők, a Rudolf, a piros orrú rénszarvas, Az élet csodaszép, és még sok más, hiszen az Emirates ünnepi katalógusa nemzetközi filmeket és karácsonyi tévés programokat is tartalmaz.

Ünnep a földön

A hálózaton belüli mind a 41 Emirates lounge, beleértve a Dubaji Nemzetközi Repülőtér 7 társalgóját is, december 15-től december 31-ig a hagyományos karácsonyi ételek széles választékát szolgálja fel, köztük pulykasültet és ünnepi édességek sorát, például a stollent. A dubaji Emirates társalgóiban válogatott, egyedi fagylaltízek is szerepelnek a menüben, úgymint mézeskalácsos vagy kókuszos-karamellás, de mézeskalácsos és karamellás latte is várja az utazókat a Coffee Planet kocsikon.

Karácsonyi ajándéktippek

Azoknak sem kell aggódniuk, akik az utolsó pillanatra hagyják az ajándékok beszerzését! Az újonnan indított EmiratesRED repülős magazin kínálata több mint 150 terméket vesz sorra a világ legkedveltebb márkái közül. Megtalálhatóak benne például az Emirates kizárólagos márkáinak, a Boadicea the Victoriusnak, vagy a prémium bőrápoló márkának, a Sea Buck Switzerlandnek az illatai is. A katalógus minden ülés zsebében és digitális formában az ice-ban is elérhető; ráadásul a december 9. és 31. között utazók akár 20 százalék kedvezményben részesülhetnek. Ezen felül az Emirates Official Store kínálatában karácsony ihlette termékek is helyet kaptak az ünnepi kollekcióban. Ezek között megtalálható a karácsonyi pizsama szett, Emirates üdvözlőlapok, karácsonyi pulcsik és ünnepi bögrék, melyek az üzletekben és online is megvásárolhatók.

Az Emirates nemcsak karácsonykor törekszik arra, hogy földön és levegőben is az ünnep szellemében szolgálja ki utasait, hisz a karácsony mellett olyan eseményeket is ünnepel, mint a kínai újév, vagy az Oktoberfest.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

A hosszútávú járatok harmadik negyedéves teljesítménye

Megjelent a legfrissebb KSH statisztikai kimutatás a budapesti repülőtér harmadik negyedéves forgalmáról. A szokáshoz hűen megismerhetitek a transzatlanti és az ázsiai hosszútávú járatok teljesítményét a az idei július és szeptember közötti időszakban.

65074711_10157307449567829_71910134925754368_o.jpg

Fotó: Budapest Airport

1. Transzatlanti járatok

LOT

2019. július és szeptember között összesen 29.251 utas vette igénybe a LOT közvetlen Budapest-New York JFK és Budapest-Chicago járatát. Ez a szám érdekes módon kevesebb, mint az előző év hasonló időszaka, amikor 30.454 főt regisztráltak. Az adatokat összevetve a New York-i járat tavalyhoz képest mindhárom hónapban javított a kihasználtságán. Chicago azonban nem nagyon tudott jobb teljesítményt felmutatni, csak csupán az augusztusi hónap során sikerült magasabb töltöttséget elérnie, mint a tavalyi évben.

New York JFK

Chicago

American Airlines

Az amerikaiak Philadelphiai járata újra hozta a magas eredményeket. Július és augusztus során kisebb visszaesés volt 2018-hoz képest, de ehhez képest igen erős szeptembert zártak. Az ülőhelyek számát nézve az American a második legtöbbel rendelkezik a transzatlanti útvonalon az Air Canada Rouge mögött a budapesti piacon.

Air Canada Rouge

A kanadaiak nagyon szép számokat hoztak. A járat a tavalyi évhez képest a július és augusztus hónap során jelentősen javított eredményén 90 közeli és a feletti töltöttségi szintet ért el. A Rouge annak ellenére hogy két versenytársa is van a transzatlanti vonalon a tavalyi év hasonló időszakához képest csupán kicsit több, mint 1000 ülőhellyel kevesebbet tudott értékesíteni.

2. Ázsiai járatok

 

Shanghai Airlines

Idén június 7-én nyitotta meg első európai járatát a China Eastern Airlines leányvállalataként működő Shanghai AIrlines a Budapest-Sanghaj Putong útvonalon. A közvetlen légi összeköttetésre korábban nagy igény mutatkozott. Az eddigi járatok 70 százalék fölötti LF eredményt értek el.

Air China


A Peking és Budapest közötti összeköttetés az elmúlt évek átlagos 60-80 százalék közötti szintjét hozta.

LOT Szöul

A szeptember végén indított heti három járat igen szép teljesítményt hozott, amit a korai turisztikai lap értesülések is igazoltak. Sanghajhoz hasonlóan a szöuli közvetlen légi járat iránt is nagyon magas volt az igény. A szeptemberi hónap során 8 járat 2016 ülőhelyéből 1818-at értékesítettek, ami 90,17 százalékos töltöttségi eredményt jelentett. A sikereken felbuzdulva a LOT jövő májustól heti négyre bővíti az útvonal kapacitását.

Japán charterek

Augusztus és szeptember hónapok során egy-egy Japánból érkező charter járat tett látogatást Ferihegyen. Az augusztusi Tokióból érkező JAL B777-es gépen 224 utas volt, ami 65,1 százalékos LF-nek felet meg, míg a szeptemberben Sapporoból érkező ANA B787-es gépén 205 utas érkezett, ami 71,9 százalékos LF-et jelentett.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot

Budapestet is célba venné az indiai SpiceJet új légitársasága!

Október végén jelentette be az indiai SpiceJet fapados légitársaság, hogy új légitársaságot alapít az Egyesült Arab Emírségekben és bázisául a  Ras Al-Khaimah nemzetközi repülőteret fogja használni (RKT). A most a SpiceJet elnöke és Ajay Singh ügyvezető igazgatója által közreadott nyilatkozat szerint az új légitársaság útvonal tervei között Budapest neve is szerepel. Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország között jelenleg csak a Wizz Air és az Emirates működtet járatokat Dubaj repülőtereire.

spicejethiring.jpg

Forrás: traveldailymedia

Új légitársaság alapításába fogott az Egyesült Arab Emírségeken belül India legnagyobb fapadosa a SpiceJet. Az új vállalkozás 51% -az Emirátus a fennmaradó rész pedig a SpiceJet tulajdonában van Az új légitársaság Ras Al Khaimah repülőteréről indítana légi járatokat a Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hatóság promóciós tevékenységét célzó kelet-európai pontokra, mint például Budapest, Bukarest, Pozsony, Moszkva, Kazan, Novoszibirszk és Szentpétervár. A tervek szerint a járatok kiszolgálására a SpiceJet már megrendelt Boeing 737 MAX típusú repülőgépeit használnánk. Az új légitársaság neve egyenlőre még nem ismert, de az üzemeltetők hamarosan be fogják nyújtani a légiforgalmi engedély kérelmet a hatóságokhoz. Azonban a társaság indulási időpontját sem lehet még pontosan behatárolni, viszont a szerződések kötelezik az üzemeltetőt, hogy 2020. végéig a működését meg kell kezdenie öt vagy hat darab Boeing géppel a Ras AL Khaimah nemzetközi repülőtéren.

Forrás: ainonline

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

Budapest és a kínai Sanya városa között indul légi járat!

A most decemberben induló Csungking, Hszian és Csengtu járatok után a jövő év februárjában újabb kínai légi járat indulhat Budapestről a trpópusi éghajlattal rendelkező kínai Hainan szigetre.

47069347542_f96343c741_b.jpg

Kép: Flickr

2020. február 23-tól új légi járat indul hetente egy alkalommal Budapestről a kínai Hainan szigetén található Sanya városába, mely egyedülálló lesz a régióban. A járat indulásáról elsőként a turizmus.com számolt be, de most már a Budapest Airport is új járatainak listájára is felkerült az útvonal. A gépet a Robinson Tours fogja bérelni, mely kedvező ár-érték arányú, 6 és 13 éjszakás utazásokat kínál a szigetre utazóknak. A járat a tervek szerint egész évben közlekedni fog.

A légi járatokat a kazahsztáni SCAT légitársaság leányvállalata a Sunday Airlines fogja üzemeltetni, melynek központja az Almaty repülőtéren található. A társaság flottáját jelenleg 4 darab Boeing 757-es és 1 darab több, mint 19 éves Boeing 767-300ER típusú repülőgép alkotja. Arról jelenleg nincs konkrét információ, hogy mely típus teljesítheti a járatokat, de a hatótáv alapján csak a Boeing 767-es képes leszállás nélkül végigrepülni az útvonalon.

Frissítés: a járatok kiszolgálásához a kisebbik Boeing 757-200-as típusú géptípust fogják használni, mely a kisebb hatótávja miatt a kazahsztáni Taraz repterén fog technikai leszállást végrehajtani. Az út így a 1,5 órás megállóval együtt kb. 13,5 óra lesz.

A légitársaság gépe az elmúlt időszakban számtalanszor járt Budapesten, de ezen kívül Indiába, Thaiföldre, Egyiptomba, Törökországba, Vietnámba és Kínába is üzemeltetnek charter járatokat.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!

 

LOT S20 Budapest: több járat mínusz, mint plusz

LOT of problem! - újra igaz a mondás,mivel a lengyel légitársaság hiába jelentett be ma két új, a budapesti bázisról a jövő nyár során induló szezonális járatot (Budapest-Dubrovnik és Budapest-Várna) mellette gépproblémai miatt az öt tavasszal indítani tervezett járatából kettőnek az indulási időpontját eltolta. Emiatt a korábban március végével meghirdetett járatok közül a prágai és belgrádi vonal csak május 27-én indulhat el. A késleltetett indulás mellett a bukaresti, stuttgarti és szófiai járatok csökkentett üzemmódban közlekednek majd, hiszen a korábban meghirdetetthez képest kevesebb járattal lesznek kiszolgálva várhatóan május 26-ig. A változások már a LOT foglalási rendszerében is felkerültek.

screenshot_2019-11-27_great_circle_mapper.png

13 közvetlen légi járat - ennyi útvonalból választhatnak azon utasok a jövő nyáron, akik a LOT-al akarnak repülni Budapestről

2020. június 7-től hetente egy-egy járatot indít szezonálisan a LOT a Budapest-Dubrovnik és Budapest-Várna útvonalakon. Mindkét útvonal korábban már elérhető volt Budapestről, de egy jó ideje egyetlen légitársaság sem csapott le a fehér foltokra, melyekre most a LOT próbál főként nyaraló utasokat találni. A járatok a vasárnapi napokon fognak közlekedni Embraer 195-ös típusú repülőgépekkel a következő menetrend szerint:

Budapest-Dubrovnik LO2571 7:00-8:15

Dubrovnik-Budapest LO2572 08:55-10:10

Jegyek: 37.800 Ft-tól egy útra

Budapest-Várna LO2631 12:30-15:05

Várna-Budapest LO2632 15:45-16:20

Jegyek: 20.200 Ft-tól egy útra

(helyi idők)

Bevált a szöuli nyitás!

Az elmúlt hetekben koreai lapokban kiváló töltöttségről lehetett olvasni a szeptemberben indított Budapest-Szöul járattal kapcsolatban, mely úgy tűnik beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen a LOT május 6-tól a mostani heti három helyett, heti négy járattal tervezi üzemeltetni. Nem véletlen a siker, hiszen az elmúlt időszakban Szöul volt a legnagyobb potenciális utasszámmal, de közvetlen légi járattal nem rendelkező város a budapesti reptér térképén. A Budapest Airport angol nyelvű közleménye szerint 2016 óta 40 százalékkal növekedett a Budapest és Szöul közötti utasok száma, ami a tavalyi évben 67 ezer főt jelentett.

Kam Jandu elmondta: „Ázsiai hálózatunk sikere és folyamatos növekedése még nagyobb lehetőséget kínál arra, hogy Budapestet megnyitjuk a világ számára. A Szöul szolgáltatás további kapacitás növelése egyértelműen megmutatja hálózataink előrehaladását és növekedését."

Tovább csúszó ráhordó járatok!

A korábbi szeptemberi csúsztatás után újra halasztásra kényszerül a LOT Budapesten. Habár most csupán a Prága és Belgrád vonalat érinti az indulási idő változása, a többi tavasszal indítani kívánt járat menetrendjébe is belenyúltak a lengyelek. A prágai és belgrádi járat március 30. helyett május 27-én indul majd el. A bukaresti, stuttgarti, brüsszeli és szófiai vonal indulási időpontja viszont megmaradt március 30. de csökkentett járatsűrűséggel fognak közlekedni a korábban meghirdetettel ellentétben május végéig.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!