BUD flyer

Újabb kínai cargo járat érkezhet Ferihegyre még ebben a hónapban

China Eastern Airbus A330-200 Takeoff at Brisbane Airport | B-5973 & B-6082 - YouTube

Egy 2015-ben megkötött stratégiai cargo megállapodás teljesedhet ki még ebben a hónapban, amikor a China Eastern Airlines Logistic a China Eastern Airlines repülőgépével közvetlen cargo légi járatot indít Ningbo és Budapest városa között.

2015-ben stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Sanghajban a Budapest Airport és a Ningbo International Airport & Logistics Development Company. A Ningbo International Airport egy jelentős cargo fejlesztési potenciállal rendelkező repülőtér, amely Kína legfejlettebb gazdasági térségében, Sanghajtól mindössze 200 km-re fekszik. Az együttműködéstől elsősorban a cargo-kapcsolatok fellendülését remélték a felek akkor. A kínai Ningbo Airport vezetői pedig korábban már Budapesten is tájékozódtak a kelet-közép európai térség fejlesztési kilátásairól, a közvetlen cargo-járatok elindításának lehetőségéről. 

Egy ningboi hírportál szerint május 26-án pedig már el is indulhat az első közvetlen légi járat az útvonalon, amit a China Eastern Airlines fog repülni a a China Eastern Airlines Logistics koordinálása alatt. Az útvonalon használni kívánt konkrét légijármű típust egyelőre nem említettek, de azt viszont igen, hogy az útvonalat utas és teherszállító módban szeretnék megnyitni.

A kínai fél véleménye szerint az új légi járat gyors és kényelmes szállítási lehetőséget teremt Kelet-és Közép-Európában, valamint Ningbo és a környezetében lévő cégek, vállalatok számára.

Alig pár napja az Alibaba Csoporthoz tartozó Cainiao logisztikai társaság jelentette be, hogy új teherszállító légi járatot indít Csengcsou és Budapest között, amivel a Kelet és Közép-európai régióban a kínai e-kereskedelmi termékek iránti növekvő keresletet szeretnék kiszolgálni.

 

Budapesti cargo járatot indít a kínai Cainiao

Cainiao Network | LinkedIn

Újabb közvetlen kínai cargo járattal gazdagodik a budapesti repülőtér, hiszen a Hainan, Cargolux, valamint az Aerotranscargo által is repült stratégiai Csengcsou-Budapest légi hídhoz csatlakozik a kínai Cainiao logisztikai társaság új cargo járata is.

Újabb közvetlen cargo járat indul Budapestre a kínai Csengcsou városából, amelyet a Cainiao kínai logisztikai vállalat fog üzemeltetni hetente öt alkalommal. A járatok 17 tonnás áruszállítási képességgel rendelkeznek. A Cainiao flottájában jelenleg 2 teherszállító repülőgép repül - 1 db Boeing 757F és 1db Tupolev Tu-204-es.

A Cainiao logisztikai vállalat Kína egyik legnagyobb technológiai vállalatának, amely az Alibaba Csoportnak a része. Az új járatot a közzétett közlemény szerint a kelet-európai régió növekvő kereslet hívta életre. A cég 2021 végére a két ország közötti  e-kereskedelem volumen 30 százalékos növekedésére számít, mint mondják "Kelet-Európa,a Cainiao egyik leggyorsabban növekvő régiója". A járatokon divatipari termékek, elektronikus és háztartási kiegészítők, valamint készülékek foglalhatják el a legtöbb helyet, hiszen kiemelik, hogy ezen termékkörök a régióban a legkeresettebb kínai árucikkek. 

A budapesti reptérre Kínából érkező légi járatok rakománya tíz országba fog elszállításra kerülni, amelyet a cég a Magyar Posta, valamint Lengyel Posta segítséggel valósít meg.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport új vezérigazgatója elmondta: „A Cainiaóval való együttműködés jelentős mérföldkő a Budapest Airport számára. Elkötelezettek vagyunk az e-kereskedelemből származó forgalom növelése iránt a két ország között. Ezzel Budapest a Közép- és Kelet-Európa számára fontos légi-áru kapuvá válhat az ország egyedülálló stratégiai elhelyezkedésének és a Cainiao globális csomaghálózatának lehetőségeit kihasználva”.

William Xiong, a Cainiao stratégiai vezetője és az exportlogisztikai vezérigazgatója hozzátette: „Magyarország stratégiai földrajzi előnnyel rendelkezik Kelet-Európában. A Cainiao áprilisi csomagküldeményeinek száma a régióba 53,7% -kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közvetlen cargo járatnak köszönhetően a Cainiao költséghatékony logisztikai kínálata, például az 5 amerikai dollárba kerülő 10 napos kézbesítési szolgáltatás hamarosan elérhető lesz a Közép- és Kelet-Európa országaiban is"

Forrás: supplychaindigital

 

Visszatérhet 2022 nyarán Budapestre az Air Canada

Air Canada Launches A330 Cabin Refit | Airways Magazine

Fotó: Air Canada

Az OAG, a világ vezető repülési információkat, elemzéseket és szolgáltatásokat nyújtó adatszolgálatójának adatbázisában megjelent az Air Canada Torontó és Budapest közötti légi járatának járattervezete jövő év májustól.  A járat a foglalási rendszerben még nem érhető el!

A tervezet szerint 2022. május 3-tól indulhatna újra a légi forgalom Torontó és Budapest között az Air Canada színeiben, és új járatszám alatt (AC1014/1015). A járatokat a terv szerint Airbus A330-300-as típusú repülőgépekkel repülhetik, amelyeken 241 Economy, 24 Premium Economy és 32 Air Canada Signature Class - Business osztályú ülőhely található. Az ülőhelyek mindegyike rendelkezik az ülésbe telepített érintőképernyős fedélzeti szórakoztató rendszerrel, valamint USB töltővel.

A koronavírus válság előtti időszakban a járatokat az Air Canda szabadidős légitársaságként működő leányvállalata az Air Canada Rouge repülte a nyári menetrendi időszakokban. A válság hatására visszaeső utasforgalom miatt a cég kivonta összes korábban a budapesti vonalon is használt idős Boeing 767-300ER típusú repülőgépeit.

A Torontó és Budapest közötti Rouge járatok a korábbi évek utasforgalmi statisztikája szerint magas töltöttséggel üzemeltek. Emiatt az Air Canada többször sűrítette a járatot, sőt tervben volt a járat januárig tartó működése is, amit végül az alacsony előfoglalásokra hivatkozva töröltek.

Az Air Canada mainline Budapesthez legközelebb jelenleg Bécsbe repül. A bécsi járatok a jelenlegi foglalási adatok szerint várhatóan július 3-tól indulnak újra Dreamliner repülőgépekkel.

Videós összefoglaló a YouTube-ról az egyik repülőgép megújult Business és Prémium osztályáról:

 

 

Budapest újranyit: utasforgalmi előrejezlés az idei nyárra

Április 27-én Budapest újranyit elnevezéssel tartottak online turisztikai konferenciát a turisztikai szegmens különböző szakmai előadóival, ahol Bogáts Balázs légitársasági fejlesztési és kereskedelmi tervezési vezető is tartott előadást a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalmi előrejelzéséről, a járvány alatti fejlesztésekről, valamint a repülőtér által megvalósított koronavírus elleni intézkedésekről.

Önkiszolgáló poggyászfeladást ígér a Liszt Ferenc Repülőtér | Forbes.hu

A budapesti repülőtér utasforgalma az első negyedévben a 2019-es évhez viszonyítva 93,4 százalékkal esett vissza. A visszaesés mértéke az ACI (Airport Council International) előrejelzéseihez képest is nagyobb volt Ferihegyen az utazási korlátozások, és az amiatt fennálló alacsony utazási kedv miatt. Ez az alacsony utasszám a régiós teljesítményben is meglátszott, hiszen Prága reptere az elmúlt pár hónapban nagyobb utasforgalmat tudott lebonyolítani, mint Budapest. ami részben a nagyobb számban közlekedő charter és üdülő járatoknak volt köszönhető.

Az ACI hosszútávú előrejelzése jelenleg 2024/2025-re prognosztizál a 2019-es évhez hasonló forgalmi szintet Európában, de a budapesti reptér ennél optimistább. Itthon 1-2 évvel előbb várják a forgalom visszaépülését, ennek indoka egyrészt, hogy a főváros magas vonzereje továbbra is megmaradt, továbbá a budapesti reptéren erősen (több, mint 50 százalékban jelen lévő) fapados társaságok gyorsabban tudnak reagálni a piaci igényekre, mint a hagyományos légitársaságok.

Tavalyi eredmények és idei nyári kilátások az utasforgalomban

Az optimista előrejelzést szemlélteti az is hogy a tavalyi zárást követő enyhítések után, hétszeresére nőtt a budapesti reptér utasforgalma. Ez az útvonalakat működtető légitársaságok számában 5-ről 21-re történő növekedést jelentett, míg az elérhető útvonalak száma 19-ről 99-re nőtt. A növekedés egész nyárra jellemző volt, és augusztusban további közel 20 százalékkal megnövekedettek a kapacitások.

 

                                                 

A tavaly nyári enyhítések hatása az utasforgalomra

                                                 Forrás: Budapest Airport

Mit vár idén nyárra a reptér?

 • A tavaly júniusban elérhető 62 városhoz képest jelenlegi előrejelzés szerint 71 százalékkal több városba lesz közvetlen légi járat
 • Jelenlegi állás szerint júniusban 33 légitársaság üzemeltethet 116 repülőtérre járatot
 • 75 százalékos arányban térhetnek vissza a korábbi útvonalhálózat, de alacsonyabb kapacitásokkal
 • Egyre kevesebb lesz a törölt járat
 •  június, július, augusztus hónapokban erőteljes forgalmi növekedés várható
 • a jelenlegi heti kb. száz induló járat helyett heti 600-700 járatra is növekedhet a gépmozgások számra
 • a légitársaságok bizakodóan terveznek Budapesttel
 • a korábbi rövidtávú járathálózatnak akár a 90 százaléka újra helyreállhat
 • a hosszútávú járatok esetében nagyon lassú az újraéledés, hosszabb ideig fog tartani újraindítani őket
 • stratégiai együttműködések - marketing és pénzügyi ösztönző programok a gyorsabb helyreállításért

Az idei nyári kapacitás tervezet

Forrás: Budapest Airport

 

Az idei nyári szezonban új légitársaságként a Bulgaria Air jelenhet meg Ferihegyen. Emellett újraindulhat a Pegasus Airlines, Aegean Airlines, Luxair, British Airways, El Al, airBaltic, Aer Lingus, Iberia, SunExpress légitársaságok járatai. A legtöbb új járatot pedig a Ryanair indítja el, több közkedvelt és népszerű európai nyaralóhely felé.

Budapest-Nur Szultan-Peking vonalon indulhat új légi járat!

A Wizz Air lehet az üzemeltető!

map

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kazahsztáni látogatása során egy elég érdekes kijelentést tett egy Budapest, Nur-Szultan és Peking között közlekedő légi járat elindításáról - számolt be róla a Kazinform híroldala. 

Update: Szijjártó sajtótájékoztatón mondott beszéde szerint az útvonalat a Wizz Air üzemeltetheti, amelynél tervezés alatt van a járat elindítása.

A nyár folyamán helyreállnak a közvetlen járatok Kazahsztán és Magyarország között. Ezt Szijjártó Péter jelentette be április 6-án, kedden a Kazah Köztársaság Külügyminisztériumában tartott tájékoztatóján. A Budapest és Nur-Szultan közötti légi járat újraindulását júniustól tervezik, mondta a külügyminiszter. Ezen felül hozzátette, hogy elindítják a Budapest-Nur Szultan-Peking légi járatot is. Arról, hogy a járatot melyik légitársaság fogja üzemeltetni a cikkben nem esett szó. Jelen esetben viszont szóba jöhet a Wizz Air is, aki tankolási megállóként használhatná ki a lehetőséget és nyitna esetleg Kína felé. További opció egy kínai légitársaság is, mely a korábbi Air China járathoz hasonlóan közbenső leszállóként használná Nur-Szultan városát a budapesti repülése során.

Pekingbe közvetlen légi járat Budapestről tavaly március óta nem érhető el a pandémiás helyzet miatt. Ezt a járatot korábban az Air China repülte  Budapest felé Minszk repterén történő útmegszakítással nyáron hetente négy, míg télen hetente három alkalommal.

Amint több információt szereztünk a bejelentéssel kapcsolatban további részletekkel jelentkezünk!

 

Qatar Airways Budapest: Indulhat a 4. és az 5. járat

A nyári menetrendi időszak életbe lépésével fokozatosan bővíti a koronavírus miatt korábban csökkentett kapacitásait a Budapest és Doha közötti vonalon a Qatar Airways. A bővítésnek köszönhetően a mostani heti három helyett, négy, majd heti öt nagygépes járat fog közlekedni a magyar fővárosba - közölte a légitársaság.

Qatar Airways to Redeploy Unneeded Cabin Crew into Overwhelmed Call Centres

A Qatar Airways napjaink pandémiás időszakában is heti háromszor működtet járatot Dohába alapgépként a modern Boeing 787 Dreamliner modellel, de olykor nagyobb kapacitással rendelkező A350-es gépekkel is. A növekvő keresletre reagálva, a nyári menetrendben a légitársaság járatot sűrít: 2021. március 28-tól az eddigi hétfő, péntek, vasárnap napok mellett csütörtökön is közlekedtet gépet Budapestre és vissza Dohába, egészen 2021. június 13-ig. Ezt követően a hátralévő időszakban, azaz 2021. október 29-ig további 1 járattal bővül a kínálata, a plusz gép a keddi napokon fog üzemelni. Ennek következtében a légitársaság már a nyár elejétől heti 5 járattal kínál a magyaroknak kitűnő csatlakozást Dohán keresztül több, mint 130 úticélra.

A budapesti nyári menetrendi tervezete a légitársaságnak (helyi időkben)

 

További jó hír az utazóknak, hogy az egzotikus üdülőparadicsom a Seychelle-szigetek 2021. március 25-től megnyitja kapuit a turisták előtt. Ez azt jelenti, hogy az indulás előtt 72 órával elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén az utasok karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be a szigetekre és nyaralhatnak választott szálláshelyükön. A hírre reagálva a Qatar Airways a korábbi A320-as gépek helyett áprilistól B787-es Dreamlinerekkel fog a szigetországba közlekedni heti 3 alkalommal. Budapestről kiváló a csatlakozás, oda-vissza kényelmes 3 óra az átszállási idő.

A közkedvelt Maldív-szigetekre is kedvező árakon lehet turista repülőjegyet vásárolni 2021. március 31-ig.
Ehhez 5 napos elővásárlás szükséges és minimum 7 napos kinti tartózkodás. A karantén elkerülésére érkezéskor
96 órával az indulás előtt elvégzett, és negatív PCR-teszt felmutatása szükséges.

Covid elleni biztonsági indtézkedések a fedélzeten