BUD flyer

Tavalyhoz képest erősebb utasforgalommal zárta a júniusi hónapot a budapesti reptér

Tavaly júniushoz képest két és félszer több érkező és induló utasa volt a budapesti reptérnek. Ha viszont a koronavírus válság előtti rekord nyarat nézzük, akkor a forgalom visszaesése jelenleg 84,7 százalék, ami még mindig jelentős mértékű.

 

226.481 - ennyi érkező és induló utasa volt a júniusi hónap során a budapesti reptérnek. Az utasok száma az utazási korlátozások enyhítése, valamint az emiatt újrainduló légi járatoknak köszönhetően április óta újra dinamikusan emelkedik. Az első fél évben június végéig összesen 563.585 utast szolgált ki a Budapest Airport.

Június hónapban több, korábban járataikat leállító légitársaság is visszatért Ferihegyre, valamint a meglévő társaságok is több útvonalon indították újra szolgáltatásaikat. A járatok többsége jelenleg az utazók által kedvelt török, görög és spanyol nyaralóhelyek felé közlekedik, amíg a Budapestre érkező szabadidős, vagy üzleti utasokat szállító légi járatok száma nem annyira jelentős, mint korábban. 

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési és kereskedelmi tervezési vezetője a Weco-Travel webinar sorozatában számolt be legutóbb az idei nyári kiáltásokról és tendenciákról, valamint a korábbi transzatlanti járatok jövőjéről. A szakember szerint a Budapestről közvetlen légi járattal megközelíthető célállomások júliusra elérheti 115 várost.  A légitársaságok folyamatosan elemzik a budapesti visszatérési lehetőségeket. A júniusi hónapra a korábban járattal rendelkező társaságok nagy része már visszatért Budapestre.

Júniusban visszatért légitársaságok és útvonalak:

 

 • Iberia: Madrid
 • Norwegian: Koppenhága, Oslo, Stockholm
 • Eurowings: Hamburg
 • airBaltic: Riga
 • Aegean Airlines: Athén
 • SunExpress: Antalya
 • Luxair: Luxemburg

 

Júliusban várhatóan visszatérő légitársaságok és újrainduló útvonalak:

 

 • Austrian Airlines: Bécs
 • Aer Lingus: Dublin

 

Augusztusban várhatóan visszatérő légitársaságok és újrainduló útvonalak:

 

 • British Airways: London
 • El Al: Tel Aviv
 • Eurowings: Köln

 

(a foglalási rendszerben elérhető időpontok alapján - változás joga fenntartva!)

Az idei visszatér alól persze kivételt képeznek a transzatlanti járatok, amelyek várhatóan csupán csak jövő nyárra térhetnének vissza Budapestre. Ezek közül jelenleg csak az Air Canada Torontó járatára érhető el foglalás, míg a LOT a napokban törölte a korábban novembertől elérhető New York JFK járatát a rendszerből, és a jövő nyárra vonatkozóan még nem tett közzé menetrendet.

A cargo továbbra is erős

A cargo forgalom továbbra is jelentős növekedési pályán van Budapesten, ami nagyrészt a direkt kínai cargo járatoknak köszönhető. Június hónapban összesen 15.233 tonna áru haladt át a reptéren, ami 41,2 százalékos növekedést jelentett.

Gépmozgások száma is növekedésbe lendült

Június hónapban 4492 fel és leszálló gépet szolgált ki a budapesti reptér, ami tavaly júniushoz képest majdnem kétszer több gépmozgás, de 2019-hez képest a visszaesés 59,5 százalék.

Fotó: Budapest Airport

Bővít a Budapest-Hurghada vonalon az EgyptAir

First EgyptAir A220-300 makes maiden flight - Commercial Aircraft - Airbus

 

2021. július 11-től előreláthatólag október 24-ig a meglévő szombati járatok mellett, egy a vasárnapi napokon közlekedő új járatpárt is elindít az EgyptAir a Budapest és Hurghada közötti vonalon.

A járatokat a légitársaság budapesti járatairól már most is jól ismert, modern Airbus A220-300-as típusú repülőgépei fogják repülni, amelyek fedélzetén összesen 137 ülőhely található (15 db Comfort Class + 122 db Economy Class).

Egyiptom nemzeti légitársasága tavaly november 28-án indította el a közvetlen légi járatot a két város között, melyre nagy igény mutatkozott mind az egyéni utazók, mind az utazásszervezők részéről.

Menetrend

(járatnapok: szombat és vasárnap)

MS751 HRG-BUD 10:55-14:55

MS752 BUD-HRG 15:40-19:25

(érkezés és indulás helyi idők alapján)

Fotó: Airbus

Mától még könnyebb repülni az unión belül: elstartolt az uniós Covid-igazolás!

Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz

 

 

Európai Unió mától bevezette a digitális COVID-igazolványt, amelynek használata lehetővé teszi, hogy tulajdonosa karantén- és tesztkötelezettség nélkül korlátlanul utazhasson az EU területén.

Az új, digitális okmányra azok jogosultak, akik már megkapták a védőoltást, negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek, illetve akik már felgyógyultak a COVID-19 fertőzésből. Ez utóbbi esetben az első pozitív teszteredményt követő 180 napon belül érvényes az igazolvány. Az iratot az Európai Unió tagállamai igénylés esetén díjmentesen állítják ki, továbbá a 27 tagországon felül Liechtenstein, Izland, Norvégia és Svájc is elfogadja. Az okostelefonon vagy táblagépen tárolható igazolványt a nemzeti hatóságok döntése szerinti intézmények állíthatják ki – igény szerint akár papíralapon is, ugyanúgy QR-kóddal ellátva. Az utasok igazolásán található QR-kód ellenőrzését a becsekkolás előtt a földi kiszolgáló társaságok, majd a határellenőrző tisztek végzik a személyes adatok feldolgozása vagy tárolása nélkül.

Éjszaka is fog Emirates járat indulni Budapestről

Alig két hetet jelentette be a flydubai, hogy szeptember végétől végre elindítja Budapest és Dubaj közötti járatát, amely az éjjeli órákban fog közlekedni, erre a mai napon az Emirates bejelentette, hogy heti két járatát szintén az éjjeli órákban fogja elindítani a magyar fővárosból új járatszámmal már júliustól.

Friss: Óriási az érdeklődés a Maldív-szigetek iránt...

Hivatalosan is bejelentette az Emirates, hogy július 12-től heti négyre növeli Budapest-Dubaj között közlekedő járatai számát, illetve módosítja menetrendjét az átszálló és a Dubajba érkező utasok kényelme érdekében, és hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson az utazások tervezéséhez a légitársaság hálózatán belül a nyár folyamán elérhető 90 úti célra. Az új járat hétfőnként repül, kiegészítve a már meglévő szerdai, pénteki és vasárnapi járatokat.

Az EK 112-es számú járat hétfőn és pénteken Budapestről 16 órakor indul és helyi idő szerint 23 óra 20 perckor landol Dubajban. Visszafelé az EK 111-es számú járat szintén hétfőn és pénteken helyi idő szerint 10 óra 30 perckor száll fel és 14 óra 25 perckor érkezik Budapestre. Emellett szerdán és szombaton elindul az EK113/114-es járat Budapest és Dubaj között, mely magyar idő szerint 22:40-kor száll fel, és másnap, helyi idő szerint hajnali 6 órakor landol Dubajban. Visszafelé az EK113-as járat menetrendje a következőképp alakul: helyi idő szerint 16:10-kor száll fel Dubajban, és magyar idő szerint 20:05-kor landol Budapesten.

A Budapest-Dubaj útvonalon továbbra is a szélestörzsű Boeing 777-300ER típusú gép teljesít szolgálatot. Jegyeket az emirates.com weboldalon, az Emirates jegyértékesítő irodáiban, illetve utazási irodáknál lehet foglalni. A bővítésnek köszönhetően nagyobb rugalmasságot, kényelmesebb átszállást és több választási lehetőséget élvezhetnek az utasok, amikor Dubajba vagy más úti célokra – köztük a magyarok körében népszerű üdülőhelyekre, a Maldív-, és Seychelle-szigetekre, Kenyára, Phuketre (Thaiföld) vagy Zanzibárra – tervezik utazásukat. Az Emirates codeshare partnere, a flydubai révén még több úti cél érhető el kényelmes dubaji átszállással.

 

Újabb kínai cargo járat érkezhet Ferihegyre még ebben a hónapban

China Eastern Airbus A330-200 Takeoff at Brisbane Airport | B-5973 & B-6082 - YouTube

Egy 2015-ben megkötött stratégiai cargo megállapodás teljesedhet ki még ebben a hónapban, amikor a China Eastern Airlines Logistic a China Eastern Airlines repülőgépével közvetlen cargo légi járatot indít Ningbo és Budapest városa között.

2015-ben stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Sanghajban a Budapest Airport és a Ningbo International Airport & Logistics Development Company. A Ningbo International Airport egy jelentős cargo fejlesztési potenciállal rendelkező repülőtér, amely Kína legfejlettebb gazdasági térségében, Sanghajtól mindössze 200 km-re fekszik. Az együttműködéstől elsősorban a cargo-kapcsolatok fellendülését remélték a felek akkor. A kínai Ningbo Airport vezetői pedig korábban már Budapesten is tájékozódtak a kelet-közép európai térség fejlesztési kilátásairól, a közvetlen cargo-járatok elindításának lehetőségéről. 

Egy ningboi hírportál szerint május 26-án pedig már el is indulhat az első közvetlen légi járat az útvonalon, amit a China Eastern Airlines fog repülni a a China Eastern Airlines Logistics koordinálása alatt. Az útvonalon használni kívánt konkrét légijármű típust egyelőre nem említettek, de azt viszont igen, hogy az útvonalat utas és teherszállító módban szeretnék megnyitni.

A kínai fél véleménye szerint az új légi járat gyors és kényelmes szállítási lehetőséget teremt Kelet-és Közép-Európában, valamint Ningbo és a környezetében lévő cégek, vállalatok számára.

Alig pár napja az Alibaba Csoporthoz tartozó Cainiao logisztikai társaság jelentette be, hogy új teherszállító légi járatot indít Csengcsou és Budapest között, amivel a Kelet és Közép-európai régióban a kínai e-kereskedelmi termékek iránti növekvő keresletet szeretnék kiszolgálni.

 

Budapesti cargo járatot indít a kínai Cainiao

Cainiao Network | LinkedIn

Újabb közvetlen kínai cargo járattal gazdagodik a budapesti repülőtér, hiszen a Hainan, Cargolux, valamint az Aerotranscargo által is repült stratégiai Csengcsou-Budapest légi hídhoz csatlakozik a kínai Cainiao logisztikai társaság új cargo járata is.

Újabb közvetlen cargo járat indul Budapestre a kínai Csengcsou városából, amelyet a Cainiao kínai logisztikai vállalat fog üzemeltetni hetente öt alkalommal. A járatok 17 tonnás áruszállítási képességgel rendelkeznek. A Cainiao flottájában jelenleg 2 teherszállító repülőgép repül - 1 db Boeing 757F és 1db Tupolev Tu-204-es.

A Cainiao logisztikai vállalat Kína egyik legnagyobb technológiai vállalatának, amely az Alibaba Csoportnak a része. Az új járatot a közzétett közlemény szerint a kelet-európai régió növekvő kereslet hívta életre. A cég 2021 végére a két ország közötti  e-kereskedelem volumen 30 százalékos növekedésére számít, mint mondják "Kelet-Európa,a Cainiao egyik leggyorsabban növekvő régiója". A járatokon divatipari termékek, elektronikus és háztartási kiegészítők, valamint készülékek foglalhatják el a legtöbb helyet, hiszen kiemelik, hogy ezen termékkörök a régióban a legkeresettebb kínai árucikkek. 

A budapesti reptérre Kínából érkező légi járatok rakománya tíz országba fog elszállításra kerülni, amelyet a cég a Magyar Posta, valamint Lengyel Posta segítséggel valósít meg.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport új vezérigazgatója elmondta: „A Cainiaóval való együttműködés jelentős mérföldkő a Budapest Airport számára. Elkötelezettek vagyunk az e-kereskedelemből származó forgalom növelése iránt a két ország között. Ezzel Budapest a Közép- és Kelet-Európa számára fontos légi-áru kapuvá válhat az ország egyedülálló stratégiai elhelyezkedésének és a Cainiao globális csomaghálózatának lehetőségeit kihasználva”.

William Xiong, a Cainiao stratégiai vezetője és az exportlogisztikai vezérigazgatója hozzátette: „Magyarország stratégiai földrajzi előnnyel rendelkezik Kelet-Európában. A Cainiao áprilisi csomagküldeményeinek száma a régióba 53,7% -kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közvetlen cargo járatnak köszönhetően a Cainiao költséghatékony logisztikai kínálata, például az 5 amerikai dollárba kerülő 10 napos kézbesítési szolgáltatás hamarosan elérhető lesz a Közép- és Kelet-Európa országaiban is"

Forrás: supplychaindigital

 

Visszatérhet 2022 nyarán Budapestre az Air Canada

Air Canada Launches A330 Cabin Refit | Airways Magazine

Fotó: Air Canada

Az OAG, a világ vezető repülési információkat, elemzéseket és szolgáltatásokat nyújtó adatszolgálatójának adatbázisában megjelent az Air Canada Torontó és Budapest közötti légi járatának járattervezete jövő év májustól.  A járat a foglalási rendszerben még nem érhető el!

A tervezet szerint 2022. május 3-tól indulhatna újra a légi forgalom Torontó és Budapest között az Air Canada színeiben, és új járatszám alatt (AC1014/1015). A járatokat a terv szerint Airbus A330-300-as típusú repülőgépekkel repülhetik, amelyeken 241 Economy, 24 Premium Economy és 32 Air Canada Signature Class - Business osztályú ülőhely található. Az ülőhelyek mindegyike rendelkezik az ülésbe telepített érintőképernyős fedélzeti szórakoztató rendszerrel, valamint USB töltővel.

A koronavírus válság előtti időszakban a járatokat az Air Canda szabadidős légitársaságként működő leányvállalata az Air Canada Rouge repülte a nyári menetrendi időszakokban. A válság hatására visszaeső utasforgalom miatt a cég kivonta összes korábban a budapesti vonalon is használt idős Boeing 767-300ER típusú repülőgépeit.

A Torontó és Budapest közötti Rouge járatok a korábbi évek utasforgalmi statisztikája szerint magas töltöttséggel üzemeltek. Emiatt az Air Canada többször sűrítette a járatot, sőt tervben volt a járat januárig tartó működése is, amit végül az alacsony előfoglalásokra hivatkozva töröltek.

Az Air Canada mainline Budapesthez legközelebb jelenleg Bécsbe repül. A bécsi járatok a jelenlegi foglalási adatok szerint várhatóan július 3-tól indulnak újra Dreamliner repülőgépekkel.

Videós összefoglaló a YouTube-ról az egyik repülőgép megújult Business és Prémium osztályáról:

 

 

Budapest újranyit: utasforgalmi előrejezlés az idei nyárra

Április 27-én Budapest újranyit elnevezéssel tartottak online turisztikai konferenciát a turisztikai szegmens különböző szakmai előadóival, ahol Bogáts Balázs légitársasági fejlesztési és kereskedelmi tervezési vezető is tartott előadást a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalmi előrejelzéséről, a járvány alatti fejlesztésekről, valamint a repülőtér által megvalósított koronavírus elleni intézkedésekről.

Önkiszolgáló poggyászfeladást ígér a Liszt Ferenc Repülőtér | Forbes.hu

A budapesti repülőtér utasforgalma az első negyedévben a 2019-es évhez viszonyítva 93,4 százalékkal esett vissza. A visszaesés mértéke az ACI (Airport Council International) előrejelzéseihez képest is nagyobb volt Ferihegyen az utazási korlátozások, és az amiatt fennálló alacsony utazási kedv miatt. Ez az alacsony utasszám a régiós teljesítményben is meglátszott, hiszen Prága reptere az elmúlt pár hónapban nagyobb utasforgalmat tudott lebonyolítani, mint Budapest. ami részben a nagyobb számban közlekedő charter és üdülő járatoknak volt köszönhető.

Az ACI hosszútávú előrejelzése jelenleg 2024/2025-re prognosztizál a 2019-es évhez hasonló forgalmi szintet Európában, de a budapesti reptér ennél optimistább. Itthon 1-2 évvel előbb várják a forgalom visszaépülését, ennek indoka egyrészt, hogy a főváros magas vonzereje továbbra is megmaradt, továbbá a budapesti reptéren erősen (több, mint 50 százalékban jelen lévő) fapados társaságok gyorsabban tudnak reagálni a piaci igényekre, mint a hagyományos légitársaságok.

Tavalyi eredmények és idei nyári kilátások az utasforgalomban

Az optimista előrejelzést szemlélteti az is hogy a tavalyi zárást követő enyhítések után, hétszeresére nőtt a budapesti reptér utasforgalma. Ez az útvonalakat működtető légitársaságok számában 5-ről 21-re történő növekedést jelentett, míg az elérhető útvonalak száma 19-ről 99-re nőtt. A növekedés egész nyárra jellemző volt, és augusztusban további közel 20 százalékkal megnövekedettek a kapacitások.

 

                                                 

A tavaly nyári enyhítések hatása az utasforgalomra

                                                 Forrás: Budapest Airport

Mit vár idén nyárra a reptér?

 • A tavaly júniusban elérhető 62 városhoz képest jelenlegi előrejelzés szerint 71 százalékkal több városba lesz közvetlen légi járat
 • Jelenlegi állás szerint júniusban 33 légitársaság üzemeltethet 116 repülőtérre járatot
 • 75 százalékos arányban térhetnek vissza a korábbi útvonalhálózat, de alacsonyabb kapacitásokkal
 • Egyre kevesebb lesz a törölt járat
 •  június, július, augusztus hónapokban erőteljes forgalmi növekedés várható
 • a jelenlegi heti kb. száz induló járat helyett heti 600-700 járatra is növekedhet a gépmozgások számra
 • a légitársaságok bizakodóan terveznek Budapesttel
 • a korábbi rövidtávú járathálózatnak akár a 90 százaléka újra helyreállhat
 • a hosszútávú járatok esetében nagyon lassú az újraéledés, hosszabb ideig fog tartani újraindítani őket
 • stratégiai együttműködések - marketing és pénzügyi ösztönző programok a gyorsabb helyreállításért

Az idei nyári kapacitás tervezet

Forrás: Budapest Airport

 

Az idei nyári szezonban új légitársaságként a Bulgaria Air jelenhet meg Ferihegyen. Emellett újraindulhat a Pegasus Airlines, Aegean Airlines, Luxair, British Airways, El Al, airBaltic, Aer Lingus, Iberia, SunExpress légitársaságok járatai. A legtöbb új járatot pedig a Ryanair indítja el, több közkedvelt és népszerű európai nyaralóhely felé.

Budapest-Nur Szultan-Peking vonalon indulhat új légi járat!

A Wizz Air lehet az üzemeltető!

map

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kazahsztáni látogatása során egy elég érdekes kijelentést tett egy Budapest, Nur-Szultan és Peking között közlekedő légi járat elindításáról - számolt be róla a Kazinform híroldala. 

Update: Szijjártó sajtótájékoztatón mondott beszéde szerint az útvonalat a Wizz Air üzemeltetheti, amelynél tervezés alatt van a járat elindítása.

A nyár folyamán helyreállnak a közvetlen járatok Kazahsztán és Magyarország között. Ezt Szijjártó Péter jelentette be április 6-án, kedden a Kazah Köztársaság Külügyminisztériumában tartott tájékoztatóján. A Budapest és Nur-Szultan közötti légi járat újraindulását júniustól tervezik, mondta a külügyminiszter. Ezen felül hozzátette, hogy elindítják a Budapest-Nur Szultan-Peking légi járatot is. Arról, hogy a járatot melyik légitársaság fogja üzemeltetni a cikkben nem esett szó. Jelen esetben viszont szóba jöhet a Wizz Air is, aki tankolási megállóként használhatná ki a lehetőséget és nyitna esetleg Kína felé. További opció egy kínai légitársaság is, mely a korábbi Air China járathoz hasonlóan közbenső leszállóként használná Nur-Szultan városát a budapesti repülése során.

Pekingbe közvetlen légi járat Budapestről tavaly március óta nem érhető el a pandémiás helyzet miatt. Ezt a járatot korábban az Air China repülte  Budapest felé Minszk repterén történő útmegszakítással nyáron hetente négy, míg télen hetente három alkalommal.

Amint több információt szereztünk a bejelentéssel kapcsolatban további részletekkel jelentkezünk!

 

Qatar Airways Budapest: Indulhat a 4. és az 5. járat

A nyári menetrendi időszak életbe lépésével fokozatosan bővíti a koronavírus miatt korábban csökkentett kapacitásait a Budapest és Doha közötti vonalon a Qatar Airways. A bővítésnek köszönhetően a mostani heti három helyett, négy, majd heti öt nagygépes járat fog közlekedni a magyar fővárosba - közölte a légitársaság.

Qatar Airways to Redeploy Unneeded Cabin Crew into Overwhelmed Call Centres

A Qatar Airways napjaink pandémiás időszakában is heti háromszor működtet járatot Dohába alapgépként a modern Boeing 787 Dreamliner modellel, de olykor nagyobb kapacitással rendelkező A350-es gépekkel is. A növekvő keresletre reagálva, a nyári menetrendben a légitársaság járatot sűrít: 2021. március 28-tól az eddigi hétfő, péntek, vasárnap napok mellett csütörtökön is közlekedtet gépet Budapestre és vissza Dohába, egészen 2021. június 13-ig. Ezt követően a hátralévő időszakban, azaz 2021. október 29-ig további 1 járattal bővül a kínálata, a plusz gép a keddi napokon fog üzemelni. Ennek következtében a légitársaság már a nyár elejétől heti 5 járattal kínál a magyaroknak kitűnő csatlakozást Dohán keresztül több, mint 130 úticélra.

A budapesti nyári menetrendi tervezete a légitársaságnak (helyi időkben)

 

További jó hír az utazóknak, hogy az egzotikus üdülőparadicsom a Seychelle-szigetek 2021. március 25-től megnyitja kapuit a turisták előtt. Ez azt jelenti, hogy az indulás előtt 72 órával elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén az utasok karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be a szigetekre és nyaralhatnak választott szálláshelyükön. A hírre reagálva a Qatar Airways a korábbi A320-as gépek helyett áprilistól B787-es Dreamlinerekkel fog a szigetországba közlekedni heti 3 alkalommal. Budapestről kiváló a csatlakozás, oda-vissza kényelmes 3 óra az átszállási idő.

A közkedvelt Maldív-szigetekre is kedvező árakon lehet turista repülőjegyet vásárolni 2021. március 31-ig.
Ehhez 5 napos elővásárlás szükséges és minimum 7 napos kinti tartózkodás. A karantén elkerülésére érkezéskor
96 órával az indulás előtt elvégzett, és negatív PCR-teszt felmutatása szükséges.

Covid elleni biztonsági indtézkedések a fedélzeten