BUD flyer

Újabb cargo járat indult Kína és Magyarország között

A Korean Air Cargo és a Cargolux idei új járatnyitása ma újabb légi járattal gazdagodott a Budapest Airport cargo portfóliója. Mától a már meglévő Cargolux összköttetés mellé újabb cargo légi járat indult a kínai Zhengzhou és a magyar főváros között a Hainan Airlines színeiben. Az új vonal tovább bővíti a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Fotó: Iró Zoltán/ITM

Az új cargo járat 2020 októberétől 2021 végéig alapesetben heti három alkalommal közlekedik. A heti járatok száma november elejétől január végéig négyre nő.A teljes időszak alatt pedig várhatóan mintegy 170 repülőgép fordul majd meg Kína és Magyarország között.

A járatokat a kínai és közép-kelet-európai kereskedelem fejlesztésével és elősegítésével elsődleges feladataként foglalkozó CECZ cégcsoport tagja, az UTA (Universal Translink Airline) közlekedteti. A társaság a kínai Hainan Airlinestól bérel egy 40 tonnás kapacitású Airbus A330-300 repülőgépet, amelynek rakterében és fedélzetén is jut hely több tonnányi árunak.

Fotó: Iró Zoltán/ITM

A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik" - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes. Kínai hírek szerint a járatokon ipari termékeket, védőeszközöket, és a kínai posta valamint a nagy kínai online csomagküldő oldalak csomagjait fogják szállítani. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette: a légi összeköttetés új lendületet ad a kétirányú kereskedelem koronavírus-járvány első hulláma utáni beindításának, a repülőgépek általános ipari és fogyasztási cikkeket, kész- és félkész termékeket is szállítanak majd.

"A gépek kiinduló állomása a Kína központi részén fekvő Zhengzhou városa. A visszajáratok a Távol-Keletre értékesített magyar áruk szállítmányozására is lehetőséget teremtenek, ami fontos szempont a magyar gazdaság erősítése szempontjából" - fejtette ki Schanda Tamás.

Folyamatos az áruk mozgása a Cargo City-ben!

A tavaly ősszel átadott új légi áru központ az elmúlt évben több új járattal is gazdagodott, mindemellett fontos bástyája a koronavírus elleni védekeznek, hiszen még a mai napig is számtalan járattal érkezik folyamatosan védőfelszerelés az országba.

Az elmúlt kilenc hónap cargo forgalma 95.588 tonnát árumennyiséget tett ki. Ez tavalyi év hasonló időszakához, a még közel 3 százalékos visszaesést tekintve is kiváló teljesítmény, hiszen a belly cargo járatok legtöbbje a mai naping nem közlekedik a korlátozások miatt.

Forrás: ITM

 

Újraindul az Aeroflot budapesti járata!

A tavaszi leállást követően szeptember 26-től újra üzemeltethet légi járatokat Budapest és Moszkva Sheremetyevo nemzetközi repülőtere között az orosz nemzeti légitársaság.

Flight review: Aeroflot B737-800 business class – Business Traveller

Kép forrása: Business Traveller

Az Aeroflot egyelőre csak október 24. dátumig töltötte fel oldalára a menetrendet, amely járatokra bárki foglalhat, de a beutazáshoz szükséges dokumentumokról, és igazolásokról minden utasnak saját magának kell gondoskodnia.

A heti két járat a csütörtöki és a szombati napokon fog közlekedni az alábbi menetrend szerint:

Csütörtök

Moszkva SVO - Budapest SU2030 10:10-12:00

Budapest-Moszkva SVO SU2031 12:50-16:30

Szombat

Moszkva SVO - Budapest SU2468 17:55-19:40

Budapest - Moszkva SVO SU2469 20:35-00:10 (másnap)

Az Aeroflot nem csak a Budapest és Moszkva közötti direkt utasokra számít a járatokon, hanem kedvező csatlakozást kínál több Aeroflot járatra/járatól, úgy mint Minszk, Bishkek, Nur-Szultan, Szöul, Male, Dubaj, Sanghaj, és Jereván.

A kirgizisztáni piacra vetett szemet a Wizz Air!

Újabb keleti terjeszkedés keretén belül Budapest lehet az első város ahonnan közvetlen légi járatot indíthat a Wizz Air Kirgizisztánba. A tárgyalások a napokban már megkezdődtek Budapesten.

Újra külügyi kapcsolat segítségével próbál belépni egy új Közép-ázsiai piacra a Wizz Air. Ennek keretén belül a Kirgiz Köztársaság külügyminisztere tegnapi budapesti látogatása során megvitatta a Bishkek - Budapest vagy más kirgiz várossal összekötést teremtő légi járat megnyitásának lehetőségeit a Wizz Air vezetőségével - írja a kirgiz Sputnik híroldal.

Bishkek város repterének jelenleg nincs jelentős európai légikapcsolata, az európai légitársaságok közül az Aeroflot, S7 Airlines, Ural Airlines, Pegasus és a Turkish Airlines van jelen járataival a reptéren.

A Wizz Air már korábban is aktív szerepet kapott a Magyar Kormány "keleti nyitás" közlekedési politikájában, hiszen ők voltak, akik közvetlen légi járatot indíthattak a Budapest-Baku, és a Budapest-Asztana vonalon. E járatok megnyitása a magyar külügy támogatása nélkül nehezen, vagy nem jöhetett volna létre.

Korábbi hírek szerint a Wizz Air Kirgizisztán mellett Üzbegisztánban is meg szeretne jelenni, és ennek részeként elindítani a Tashkent és Budapest közötti közvetlen légi járatot, amelyről korábban már személyesen is tárgyalt Váradi József vezérigazgató az üzbég felekkel.

 

2020\09\01 Bbalint 1 komment

Újra jelentősen visszaeshet az utasforgalom Ferihegyen!

A mai naptól életbe lépő belépési szabályok szigorítása miatt a következő hetekben újra csökkenni fog a Budapest Airport utasforgalma, amely mértéke a tavaszi szintet is elérheti. A járattörlések már a mai napon megmutatkoztak egyes légitársaságok menetrendjében.

Fotó: Budapest Airport

A budapesti reptér közleménye szerint a kormány által bejelentett, szeptember 1-től életbe lépő beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt. Már látható, hogy a bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő hónapra, ezért az utasszám tekintetében a korábbi korlátozások során tapasztalt szintre számítunk: ez napi 3000 alatti utasszám lehet, míg szeptemberben általában napi 50 000-nél is több utast kezel a repülőtér.

A Flightradar szerint a mai és a holnapi napon már törölt járatot a LOT, Wizz Air, Eurowings, Aer Lingus, és a Czech Airlines is.

A budapesti reptér utasforgalma az év első hét hónapjában a CAPA adatbázisa szerint 3,2 millió fő volt, ami 64 százalékkal maradt el a 2019-es év hasonló időszakához képest. A tavaszi nagy leállás idején márciusban 57,9, áprilisban 99,3, májusban pedig 98,4 százalékkal esett vissza a reptér utasforgalma. A javulás csak júniustól indult újra nagyon lassan. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a visszaeső utasforgalom mennyire fogja visszahozni a tavaszi állapotokat, amikor a reptéri üzletek nagy része bezárt, és csak egy terminálon történt az utasfelvétel.

Luxemburg-Budapest: közvetlen járatot indít a Luxair!

Pár évvel ezelőtt már konkrétan szó volt a Luxair budapesti megjelenéséről, ekkor a budapesti repülőtér kinn élő magyarokkal mérte fel az igényeket, de a járat indítása végül elmarad, pedig akkor még a Budapest és Luxemburg közötti vonal egyike volt a legmagasabb, de közvetlen járattal ki nem szolgált légi útvonalaknak. Ezt kihasználva a Ryanair tavaly ősszel elindította járatát az útvonalon, amit most a járvány miatt a téli menetrendig viszont nem indít újra. Ennek ellenére a Luxair láthatóan bizakodó és várhatóan hamarosan bejelentheti új budapesti járatát.

De Havilland Q400

Fotó: Luxair

Alig pár órával ezelőtt a Luxair oldalán feltöltésre került a Budapest és Luxemburg közötti közvetlen járat, ami várhatóan augusztus 10-től egészen október 23-ig fog közlekedni. A járat indulását a légitársaság hivatalosan még nem jelentette be, de Budapesthez kapcsolódóan egy kisebb információs turisztikai bemutató oldal is feltöltésre került a Luxair oldalára, ahol az új budapesti járat menetrendjét is megosztották. E szerint a Luxair hetente két alkalommal - hétfőn és pénteken indít közvetlen járatokat Bombardier Dash Q400-as típusú légcsavaros repülőgépeivel, amik kicsit több, mint 2 óra alatt teljesítik a két város közötti távot. A gépeken 76 sztenderd ülőhely található egy osztályos elrendezésben.

A Luxair neve nem ismeretlen Ferihegyen, hiszen korábban már üzemeltetett járatokat ezen az útvonalon.

A tervezett menetrend (helyi idők)

Luxemburg-Budapest

LG5807 hétfő 11:00-13:10

LG5803 péntek 12:25-14:35

Budapest-Luxemburg

LG5808 hétfő 13:55-16:05

LG5804 15.15-17:25

2020\07\01 Bbalint 1 komment

Mégsem indítja újra budapesti járatait 2021-ben az American Airlines!

Kiigazítást tett közzé a 2021. nyarán tervezett nemzetközi hosszútávú járatainak menetrendjéről az American Airlines. E szerint az amerikai fuvarozó 2019-hez képest 25 százalékkel csökkenti a nemzetközi kapacitásait, ami miatt sem a Budapest-Chicago, sem a Budapest-Philadelphia járatok nem indulnak újra a 2021-es nyári szezonban. A két járatra az American oldalán az elmúlt hetekben már megnyitották a foglalási lehetőséget, de ennek ellenére a járatok hamarosan kikerülnek a menetrendből. 

American Airlines cutting foreign routes for summer 2021 amid COVID-19

Fotó: Jeremy Dwyer-Lindgren for USA TODAY

Jelentős járathálózat ritkításra kényszerül a koronavírus miatt kialakult alacsony utazási kereslet miatt a világ legnagyobb légitársaságnak számító American Airlines. Az átalakítás legfőbb célja a sajtóközleményük szerint a vállalat hosszútávú jövedelmezőségének javítása. Ezért a korábban közzétett 2021-es nyári nemzetközi hosszútávú menetrendjüket 25 százalékkal vágják vissza a 2019-es évben nyújtott kapacitásaikhoz képest. Emiatt az American Airlines több olyan útvonalát nem indítja újra 2021. nyarán, amelyek korábban népszerű szabadidős utazási célpontok voltak, de a válság hatására jelenleg csökkent utazási kereslet mutatkozik irántuk. A teljes módosított menetrend július 5-től lesz elérhető az American weboldalán.

"A COVID-19 arra kényszerített minket, hogy újraértékeljük hálózatunkat. Az American-nek lényegesen kisebb nemzetközi hálózata lesz az elkövetkező években" - mondta Vasu Raja az American pénzügyi igazgatója.

A légitársaság oldalán közzétett lista szerint Budapest mellett a ritkításban érintett a Prága-Chicago járat is, viszont a Prága-Philadelphia járat sorsáról nem tesznek említést. Emellett nem indul el sem a krakkói, sem a dubrovniki járat a 2021-es nyári szezonban.

 

Az útvonalbezárásban érintett járatok egy része (forrás: American Airlines Newsroom)

Az American Airlines 2018. májusában tért vissza majdnem 7 év szüntet után a magyar piacra  a Budapest és Philadelphia közötti járatával. A légitársaság gépei a nyilvános forgalmi adatok alapján kiemelkedő töltöttséggel közlekedtek az elmúlt két szezonban. Az American emellett az idei évben indította volna el újabb járatát, amely  Budapest és Chicago között repült volna a megszokott Boeing 767-es gépekhez képest modernebb, és komfortosabb Dreamliner gépekkel. Az American "kivonulásával" a 2021-es nyári szezonban várhatóan csak a LOT - New York JFK és az Air Canada - Torontó járata marad meg transzatlanti járatként a magyar fővárosból.

Újraindult a Qatar Airways budapesti járata!

Mostantól újra utasokat is szállítva repülnek Budapest és Doha között a Qatar Airways repülőgépei. A budapesti vonalat a régióban elsőként sikerült újraindítani. Az utasszállító járat újraindítás ellenére továbbra is bővített menetrenddel üzemelnek a Qatar Cargo járatai, valamint a Boeing 777-es utasszállító gépekkel teljesített cargo járatok is láthatóak lesznek egy darabig Ferihegyen.

Dreamlinerrel indította újra Doha-Budapest járatát a Qatar Airways

A Qatar Airways sajtóközleményében örömmel jelentette be, hogy a légitársaság június 15-től folytatja budapesti utasszállító járatainak üzemeltetését is. A QR199/QR200-as járatszámon futó járatok a tervek szerint június 30-ig hetente háromszor, majd júliusban hetente négyszer, és augusztusban már hetente ötször fognak közlekedni. A vonalon a korábban megszokott szélestörzsű Airbus A330-as család helyett a Boeing Dreamliner repülőgép közlekedik. A 8-as szériás Dreamliner gépeken 22 üzleti és 232 turista osztályú ülőhely található. 

A járat újraindítása része a légitársaság azon stratégiájának, ami folyamatosan figyelemmel kíséri a forgalom és az utasok foglalásának tendenciáit, és járatainak indulását ehhez igazítja. Habár a Qatar flotta nagy része a válság miatt a földön ragadt, a légitársaság nem állt le, és a fontosabb célállomásokra kapcsolatot és átszállást biztosít a dohai központjában.
A Qatar Airways Group vezérigazgatója Akbar Al Baker így nyilatkozott a budapesti járat újraindításával kapcsolatban: "Izgatottan várjuk, hogy folytassuk a budapesti járatok üzemeltetését. A válság idején a világ egyik legnagyobb globális légi fuvarozójává váltunk, és ezzel együtt közel 15 ezer járattal biztosítottuk 1,8 millió utas hazarepülését kiterjedt hálózatunkon keresztül."
A biztonság kérdése persze jelen helyzetben a legfontosabb. E téren a légitársaság tovább javította a fedélzeti biztonsági intézkedéseit, amely a személyzet fedélzeti védőeszköz viselésének bevezetését, és módosított fedélzeti kiszolgálási szolgáltatást is tartalmaz. A repülőgépek fedélzetén az utasok számára továbbra is kötelező az arcot eltakaró maszk viselése! A nyugodt utazástervezés érdekében felxibillis foglalási feltételek kerültek kialakításra, ami bizonyos feltételek mellett korlátlan dátumcserét tesz lehetővé, valamint eltekint a viteldíj-különbség árának felszámolásától. Ezekről bővebben itt olvashatsz: https://www.qatarairways.com/hu-hu/travel-with-confidence.html

Már lehet foglalni a jövő nyári budapesti American járatokra!

A jövő év májusának elejétől elérhetővé vált a Philadelphia-Budapest, és a Chicago-Budapest közötti légi járatokra történő foglalás az American Airlines foglalási rendszerében. Mint ismert az amerikai légifuvarozó az idei évben a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben lemondott az újonnan elindítani kívánt chicagói, és a korábbi években már jól bejáratott szezonális philadelphiai járatának újraindításáról.

Flight Check - American Airlines Business Class, Auckland to Los ...

Kép: Business Traveller

2021. május 6-tól tervezi újraindítani a Philadelphia-Budapest, és új járatként elindítani a Chicago-Budapest járatát az American Airlines. Az első járatok május 7-én érkezhetnek majd meg a budapesti repülőtérre. A philadelphiai vonalat a megszokott napi járattal, míg az új chicagói vonalat várhatóan heti négy járatpárral tervezi repülni az amerikai légitársaság.

B767-es helyett B787 duplán!

A koronavírus okozta válság földre, és kivonásra kényszerítette a már jól megszokott klasszikus Boeing 767-es repülőgépeket, emiatt mindkét járaton a Boeing 787-8-as változatát tervezi üzemeltetni az American Airlines.

A tervezett menetrend a helyi idők szerint

Chicago

AA130 ORD-BUD 18:25-10:45(másnap)

AA131 BUD-ORD 12:45-16:40

Philadelphia

AA96 PHL-BUD 18:35-9:40(másnap)

AA97 BUD-PHL 11:40-16:05

A járatokon továbbra is megjelenik az American Oneworld partnereinek kódjai (British Airways és Finnair).

A budapesti járatok mellett az American elindítja a prágai vonalat is, viszont a korábban tervezett Chicago-Krakkó járatnak még nincs nyoma.

Az American transzatlanti mellett az Air Canada Rouge jövő évre tervezett budapesti járatait is sorra töltik fel a foglalási rendszerbe. A géptípusként viszont még itt a Boeing 767-es van feltüntetve, ami biztosan változni fog.

A korábbi hónaphoz képest a május már kedvezőbb volt utasforgalmi szempontból Budapesten

Nagyon lassan kezd újraéledni a forgalom a budapesti reptéren. Az áprilisi mélypont után májusban már egy kis mértékű növekedés volt tapasztalható az utasok és a járatok számában. A következő hetekben egyre több légitársaság indítja újra budapesti járatait, a korábbihoz képest viszont a menetrendek szűkítettek. A kis forgalmat jelenleg csak a 2B terminál szolgálja ki,míg a 2A indulási oldalán a kiöregedett padlóburkolat cseréje zajlik

.

Fotó: Budapest Airport

Az M1 csatorna Ma Reggel című műsorának vendége volt Valentinyi Katalin a Budapest Airport kommunikációs vezetője/szóvivője a "Légiközlekedés a járvány után" témakör részeként. A szóvívó a műsorban közölte, hogy a korábbi hónapokhoz képest a május már kedvezőbben alakult, egész hónapban 22 ezer utasuk volt, ami a tavaly májusi 1,5 millió utashoz képest több, mint 98 százalékos visszaesést jelentett.

A korábbi több, mint 150 várossal fennálló közvetlen légi kapcsolat áprilisra alig 2-3 célállomásra csökkent. Májusra ez az arány valamelyest 20 célállomásra javult. Mint, mondta a légitársaságok folyamatosan jelentik be, hogy újraindítják a járvány miatt leállított járataikat. Ennek eredményeként júniusban több európai városba, jellemzően fővárosba indul újra járat. Az Öböl-menti légitársaságok és a kínai járatok újraindulását júliusra várják. A várokozás persze attól is függ, hogy az adott országok, hogyan oldják majd fel a korlátozásaikat. A budapesti reptéren a júniusi hónap során üzemeltet járatokat a Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines, Eurowings, Czech Airlines, Wizz Air, Ryanair, KLM, Sun Express, és az Air France.

A repülőtér idei évi várható utasforgalma a szóvivő szerint 8-9 millió közötti főre tehető, abban az esetben ha nem lesz második hulláma a fertőzésnek. A korábbi év 16 milliós utasszáma pedig legkorábban 2023-ra érhető el újra.

Az utasoktól a reptéren életbe lépett járványügyi intézkedések miatt, továbbra is kérik, hogy kísérő nélkül lépjenek be a terminálba, próbálják meg az online check-in és az önkiszolgáló poggyászfeladást igénybe venni. A repülőtér a védelmi intézkedések részeként a check-in pultokat és a kapuk pultjait átlátszó plexi fallal szerelte fel, az ülőhelyek számát a távolságtartás érdekében korlátozták, a reptér területén folyamatosan végeznek a fertőtlenítő takarítást, biztonsági csatornán teljesítő védelmi őröknek, és az újranyitott üzletekben dolgozóknak pedig kötelező a szájmaszk viselése. Kiemelte továbbá, hogy a sorkezelést igyekeznek aktívan kezelni.

A reptéri fejlesztések folytatására irányuló kérdésre elhangzott: hogy a megkezdett fejlesztéseket befejezi a repülőtér, de vannak olyan beruházások, amiket kénytelenek voltak elhalasztani. A megkezdett fejlesztésekhez tartozik a SkyCourt előtti téren már formát öltött új csomagosztályozó csarnok megépítése (várhatóan a nyár folyamán elkészül), valamint a Pier1 projekt befejezése (várhatóan júniusban átadják).

A teljes interjú megtekinthető ezen a linken.

 

 

 

Lesz olyan budapesti Ryanair járat, ami csak október végén indulhat újra, ha egyáltalán újraindul

A Ryanair foglalási rendszerében is megjelent a sokadik, de remélhetőleg most már a végleges újraindulási tervezet. A fapados sajtóközleménye alapján a tervezett útvonalak 90 százalékát szeretnék repülni június végétől, de csupán csak 40 százalékos kapacitással. Budapesten ez úgy látszik kevesebb lesz.

Ryanair CEO warns hard Brexit will ground flights – EURACTIV.com

Fotó: EurAcitv

Újra megváltoztatta járatainak újraindulási időpontjait a Ryanair. A mostani változtatással június végén 11 budapesti járatot tervez újraindítani a légitársaság. A lenti lista alapján érdekes, hogy sok járat már csak a téli menetrendi időszaktól, azaz október végével indulhat újra. Emellett vannak olyan vonalak is, amelyek kikerültek a menetrendből, vagy a pontos menetrendjüket majd a későbbiekben újra visszatöltik.

A járatok korábbi indulási gyakorisága ritkításon esett át, amit majd a későbbiekben fokozatosan állítanának vissza.

A kiszámíthatatlan határnyitások és a korlátozó intézkedések miatt viszont mindenképp számolni kell azzal, hogy e menetrendet is bármikor változtatásokon eshet át!

A tervezett indulások:

Június: Athén, Barcelona, Milánó, Berlin, Brüsszel, Koppenhága, Edinburgh, Madrid, Malaga, Manchester, Róma, Tel-Aviv

Július: Bari, Bristol, Cagliari, Catania, Cork, Dublin, East Midlands, Göteborg, Harkov, Lisszabon, Lviv, Málta, Marseille, Nápoly, Odessza, Páfosz, Pisa, Porto, Sevilla, Valencia, Szaloniki, Korfu, Mallorca

Augusztus: Billund, Palermo

Október: Ammán, Párizs, Bordeaux, Lappeenrata, Luxemburg, Nürnberg, Poznan, Prága, Velence, Toulouse, Eilat

A foglalásból kikerült járatok: Rimini, Tampere, Zadar, Míkonosz, Kréta, Preveza

A TOP 100-ban visszaesett, de még mindig Kelet-Európa legjobb repülőtere a budapesti!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az idei évben hetedszer is elnyerte a Kelet-Európa legjobb repülőterének járó címet. A World Airport Awards keretében átadott Skytrax-díj az egyik legnagyobb iparági elismerés, hiszen odaítéléséről maguk az utasok döntenek; világszerte több tízezer utazó értékelése alapján dől el, melyik légikikötő kapja a díjat.

Annak ellenére, hogy a budapesti repülőtér a kelet-európai listán a vezető szerepét újra megőrizte, a világ TOP100-as listáján négy helyet rontott a tavalyi év helyezéséhez képest. Ez eredményben kifejezve 2019-ben a 89., míg idén a 93. helyet jelentette. Érdemes megjegyezni, hogy a Kelet-Közép-európai régió Prága-Varsó-Budapest háromszögének helyzetét vizsgálva Varsó Chopin reptere idén a TOP100-as listán megelőzte a magyar fővárost, és a 88. helyen végzett. Prága viszont az idén már nem került fel a listára (2019-ben a 97. volt).

Az idén hetvenéves Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már a hetedik egymást követő évben nyerte el a Kelet-európai régió legjobb repülőterének járató címet. Hogy kik végeztek mögöttünk, íme:

A díj átadásának alkalmából Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója kiemelte, hogy a Budapest Airport méltán lehet büszke az elismerésre, hiszen immár hetedik éve bizonyítja a régióban utazók visszajelzése alapján az utasszolgáltatások magas színvonalát. Az utasok különösen nagyra értékelték a 2019-es év során a Budapest Airport kiterjedt járathálózatát; a Budapestre közlekedő légitársaságok és az onnan elérhető útvonalak a legkülönbözőbb utazók igényeit is kielégítik.

A World Airport Awards az iparág egyik legrangosabb díjátadója. A Skytrax-díj odaítéléséről évről évre – a repülőterektől teljesen független - elégedettségi felmérés keretében döntenek az utasok, ahol a repülőtéri szolgáltatásokról; egyebek mellett az utasfelvételről, az utasszolgáltatások minőségéről és a biztonsági színvonalról kérdezik az utazóközönséget.

„Nagy örömmel tölt el, hogy hosszú évek óta töretlenül tartjuk a Kelet-Európa legjobb repülőtere címet. A díj visszaigazolja: a Budapest Airport az elmúlt évben is nagy lépést tett az utasélmény javítása felé; az utasok egyértelműen érzik és értékelik a szolgáltatási színvonal emelkedését” – hangsúlyozta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Fejlesztéseink célja az utasok komfortérzetének, elégedettségének folyamatos javítása. Büszke vagyok a kollégáimra, a BUD csapatára, akikkel a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy az utasok számára a legkiválóbb szolgáltatásokat nyújtsuk.”

A Skytrax-díj újbóli elnyerése amellett, hogy óriási dicsőség, ezekben a nehéz időkben erőt és kitartást is ad nekünk; azt igazolja, hogy a Budapest Airport az utasélmény fejlesztése terén továbbra is jó úton jár” – összegezte Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.

A repülőtér üzemeltető az elmúlt években számtalan beruházással próbálta a komfortot növelni a zsúfoltság csökkentése érdekében.  Az elmúlt két évben a Budapest Airport több mint 50 milliárd forintot fordított fejlesztésekre. 2019 repülőtéri újításai a digitális innovációról és az utazási élmény növeléséről szóltak; jelentősen felgyorsult és kiszámíthatóbb lett a biztonsági ellenőrzés folyamata, az utasok pedig már az elektronikai eszközöket is a kézipoggyászban tarthatják az ellenőrzés alkalmával. A várakozási idő a forgalmasabb időszakokban is 15 perc alá csökkent, ami nemzetközi viszonylatban is rövidnek számít. Továbbá jelenlegi is zajlanak olyan beruházások, mint a Pier1 projekt befejezése, a B oldali utasbiztonsági csatorna bővítése, valamint az új ideiglenes poggyászosztályozó csarnok megépítése.

A TOP100-as listát itt érheted el!

Fokozatosan újrainduló utasszolgáltatások és járatok a budapesti reptéren

Az elmúlt három nap során már három korábbi útvonalon is újraindultak a légi járatok a Wizz Air és a KLM színeiben. A Budapest Airport ezzel egyidőben pedig fokozatosan indítja újra utasszolgáltatásait a terminálokon és azon kívül is.

Index - Belföld - Hamarosan újraindul a Budapest Airport

Fotó: Index

A mai napon újraindult a KLM Budapest és Amszterdam között közlekedő járata. A KLM mellett a hétvégén a Wizz Air is újból beindított két útvonalat a már május elején újraindított járatokon felül. Az Eurowings mai indulása viszont elmaradt, annak ellenére hogy a légitársaság közlése szerint májusban már számolnak a Budapest és Düsseldorf közötti járatuk újraindulásával. Az újraindulás lassú üteme pozitívan hat a ferihegyi terminálok működésére is, de utas tömegekről még korai beszélni. A reptér közleménye szerint a járvány okozta utasszámcsökkenés miatt lezárt épületrészeket a Budapest Airport fokozatosan, a forgalom-növekedés tükrében nyitja majd újra.

Az aktív szolgáltatást nyújtó légitársaságok száma a hónap során előreláthatólag nem fog nagy számban növekedni. Jelenlegi állapotok szerint az Aer Lingus, Laudamotion, El Al, Turkish Airlines, UIA és a Ryanair tervezi még a hónap során az újraindulást, de ezen menetrendek bármikor változhatnak. A visszatérések mellett továbbá a Wizz Air menetrendjében van még néhány május közepére tervezett újraindulási dátummal szereplő járat.

Az utasforgalmi területeken lévő szolgáltatásokban még nem történt érdemi változás. Az utasfelvétel továbbra is a 2B terminálon zajlik, míg a biztonsági vizsgálat a 2A oldal felőli csatornán keresztül történik. A repülőtér üzemeltetője kéri a Budapestről elutazó utasokat, hogy az online utasfelvételt részesítsék előnyben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében, valamint csak az utazók lépjenek be a terminál épületekbe.

Parkolás

Amennyiben az utas autóval érkezik a terminálra, vagy autóval kívánja elhagyni a repülőtér területet, rövid távú parkolás céljából a Terminál Parkolót (itt 5 perc áll rendelkezésre a ki-és beszállásra), hosszú távú parkolás céljából pedig a május 1-jén újra megnyitott Holiday Parkolót vehetik igénybe.

Tömegközlekedés és taxi

A 200E busz változatlan menetrend szerint közlekedik. A 100E busz közlekedését április 1-jén felfüggesztették, a jövőbeni menetrenddel kapcsolatos információkért kérjük, kövessék a bkk.hu oldalt.A Budapest Airport szerződött taxi szolgáltató partnere, a Főtaxi változatlanul áll az utasok rendelkezésére.

Üzletek és éttermek nyitva tartása

A Magyarországon hatályos kormányrendelet értelmében a repülőtéri vendéglátóegységekbe az utasok csak ételrendelés céljából léphetnek be, fizetés és az étel átvétele után nem tartózkodhatnak az étteremben. A 2. Terminál területén jelenleg az B oldali utasfelvételi csarnokban, illetve a FoodCourt területén üzemel vendéglátóegység. A tranzit területen található kiskereskedelmi egységek továbbra is zárva tartanak. A repülőtér 2B terminálján, az indulási szinten található SPAR változatlanul nyitva tart.

Bejelentették a Wizz Air Budapest-Abu Dhabi járatát: ez az első lépés az indiai és afrikai terjeszkedés felé

A Wizz Air öt új útvonalat jelentett be az Abu-Dzabi nemzetközi repülőtérre (AUH). Budapestről és Bukarestből 2020 júniusában, Kolozsvárról, Katowicéből és Szófiából 2020 szeptemberében indulnak a járatok az Egyesült Arab Emírségek fővárásába, amennyiben addig újraindul a légi személyszállítás az érintett országokban. A Wizz Air az első európai diszkont légitársaság, amely közvetlen járatokat indít Abu-Dzabi repterére. Az új járat indulásával egy időben, viszont a Budapest-Dubaj útvonal a téli menetrendi időszakig kikerült a menetrendből.

https://worldairlinenews.files.wordpress.com/2020/05/95857784_2890097367734330_5182005822196023296_n.jpg?w=625&h=352

Fotó: Wizz Air

Mint ismert, márciusban megállapodást született a Wizz Air és az ADQ állami befektetési holding közös vállalatként elinduló Wizz Air Abu Dhabi megalapításáról. Az abu-dzabi székhelyű új légitársaság – amely a Wizz Air első Európán kívüli leányvállalata – várhatóan az év második felében kezdi meg működését.  A Wizz Air tervei szerint az új légitársaság elsősorban azokra a közép-, kelet- és nyugat-európai piacokra indít járatokat, ahol az anyavállalat ma is sikeresen működik, illetve hosszú távon az indiai szubkontinensre, a Közel-Keletre és Afrikába.

A Wizz Air első Budapest-Abu Dhabi járta június 3-tól indulhat hetente két alkalommal. majd szeptember 30. után már hetente három járattal üzemelhet. A Wizz Air közleménye azonban nem tér ki arra, hogy az új útvonal indulásával egy időben a légitársaság Dubai World Central repterére közlekedő járata a téli menetrendi fordulóig megszűnik - ezt kérdésünkre a Wizz Air meg is erősítette.

Menetrend a nyári időszak során: (helyi idők)

Budapest-Abu Dhabi: 11:30-19:10
Abu Dhabi-Budapest: 19:55-23:50

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa modern gazdasági és kulturális központ, amely olyan látványosságokkal várja a látogatókat, mint a Louvre Abu Dhabi, a nyugati és keleti képzőművészet izgalmas találkozóhelye, a Ferrari World vidámpark és az Abu-dzabi Nagydíj, a Formula–1 idényzáró versenye.

Shareef Al Hashmi, az Abu Dhabi Airports Company ügyvivő vezérigazgatója elmondta: Wizz Air új budapesti, bukaresti, kolozsvári, katowicei és szófiai és járatai tökéletesen illeszkednek azon törekvésünkhöz, hogy a világ legkeresettebb úti céljaival kössük össze Abu-Dzabit. A mai bejelentés ékes bizonyítéka a légi közlekedés ellenálló képességének: a jelenlegi nehéz helyzetben is ambiciózus tervekkel vágunk neki az előttünk álló időszaknak, reményeink szerint hozzájárulva a kereslet felpörgetéséhez és a piac helyreállításához. Tárt karokkal várjuk a Wizz Air gépeit, és büszkék vagyunk rá, hogy repülőtéri partnerként segíthetjük a légitársaság terjeszkedését. Modern terminálépülettel és hamisítatlan arab vendégszeretettel várjuk a Magyarországról, Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából érkező utasokat, akik a repülőtér kiváló közlekedési kapcsolatai révén kényelmesen indulhatnak el felfedezni az Emírségek színes fővárosát, Abu-Dzabit.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: Célunk, hogy minél több utas számára tegyük elérhetővé alacsony viteldíjainkat és színvonalas fedélzeti szolgáltatásainkat, mai bejelentésünk is ennek bizonyítéka. Büszkék vagyunk rá, hogy amennyiben az utazási korlátozások feloldása lehetővé teszi, repülőgépeink már júniustól rendszeres vendégei lesznek Abu-Dzabi nemzetközi repülőterének, és közvetlen összeköttetést teremtünk az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és Közép-Kelet-Európa öt jelentős nagyvárosa között. Bízunk benne, hogy a Wizz Air utasbarát menetrendje, az egyszerű online foglalási folyamat és személyre szabott utazási ajánlataink révén sok utazó fedezi majd fel velünk az izgalmas közel-keleti nagyvárost. A helyi turizmus erősítésével pedig örömmel járulunk hozzá Abu-Dzabi gazdaságának további diverzifikálásához. Továbbra is várjuk kedves utasainkat fiatal, zöld és ultrahatékony repülőgépeink fedélzetén, miközben különösen nagy gondot fektetünk utasaink és személyzetünk egészségére.

Abu-Dzabi a legújabb állomás a Wizz Air hálózatában. Az új úti cél Közép- és Kelet-Európa négy legnagyobb országának öt jelentős városából összesen évi 220 ezer utas számára lesz elérhető. Az öt új útvonal lesz az első közvetlen légi összeköttetés az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, illetve Budapest, Bukarest, Kolozsvár, Katowice és Szófia között. Az új járatra már 19 490 forinttól foglalhatók jegyek a wizzair.com honlapon, illetve a légitársaság mobilalkalmazásában. Ha a COVID-19 járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt az új járatok később tudnak elindulni, akkor a foglalással rendelkező utak átfoglalhatnak későbbi időpontra, kérhetik a viteldíj teljes visszatérítését bankszámlájukra, illetve a viteldíj 120%-ának visszatérítését WIZZ számlájukra, amelyből WIZZ termékeket és szolgáltatásokat vásárolhatnak.

 

Újraindult néhány budapesti Wizz Air járat!

Közel egy hónap után apró lépésben ugyan, de újra elkezdett beindulni az élet a budapesti repülőtéren. A Wizz Air a mai napon öt Európán belül közlekedő budapesti járatát indította újra. 

Újra elindultak a Wizz Air járatai Budapestről Berlinbe, Marosvásárhelyre, Athénba, Oslóba és Göteborgba. A most újranyitott öt útvonalat a tervek szerint holnaptól Birmingham, vasárnaptól pedig Madrid követheti. A járatok telítettsége a fennálló korlátozások és az alacsony utazási kedv miatt, vélhetően rendkívül alacsony lehet.

A Wizz Air az elmúlt hetekben több korábban május elejére meghirdetett járatának indulását halasztotta el a hónap közepére, vagy júniusra. A jelenlegi menetrendi adatok alapján a hónap közepén az alábbi járatokat tervezik elindítani:

Bari, Bologna, Brüsszel-Charleroi , Lárnaka, Lisszabon, Liverpool, London-Gatwick, Malmö, Glasgow, Hannover, Tel-Aviv, Milánó, Reykjavík, Róma, Kazán, Szkopje, Harkov, Kijev-Zhuliany, Lvov, Zaporizzsja.

Az újraindított járatokon is szigorú egészségügyi szabályok léptek mától életbe. Ezek szerint a be és kiszállításnál kérik, hogy az utasok tartsák be a távolságtartási szabályokat, a fedélzetekről eltűntek a magazinok, a személyzetnek és az utasoknak pedig kötelező arcmaszkot viselnie a repülés teljes időtartama alatt. Továbbá ahol a töltöttség megengedi, azokon a járatokon a személyzet átültethet utasokat a megfelelő távolságtartás fenntartása érdekében.

A többiek még kivárnak

A legnagyobb versenytár az ír Ryanair is így tesz. A mai bejelentésük szerint gépeik júniusig biztosan nem fognak a már most üzemeltetett alapjáratokon kívül más célállomáskora repülni. A Budapest Airport közleménye szerint júniustól pedig fokozatosan tér majd vissza a korábbi forgalom. A júniusban vízválasztó nap a 17. lehet, mivel néhány légitársaság visszajelzése ezt az induló dátumot adta meg a járataik újraindulásának céldátumaként a reptér felé. 

A budapesti légitársaságok várható újraindulási időpontjairól itt is tájékozódhatsz!

A LOT mindenképpen meg akarja tartani a budapesti bázisát!

Az elmúlt napokban a lengyel légiközlekedési szaksajtóban felmerült, hogy a koronavírus miatt a LOT légitársaságnál meghozandó rendkívüli megszorítások és intézkedések magukkal hozhatnák, a szerintük veszteséges budapesti bázis bezárását is. Ez azonban a LOT hivatalos válasza szerint nem így lesz, mivel továbbra is fontos központként tekintenek a budapesti HUB-ra.

lot-polish-airlines.jpgFénykép: LOT

A Pasazer lengyel repülési szakoldal kérdést intézett a budapesti bázis jövőjével kapcsolatban a LOT-hoz. A visszaérkező válasz szerint: "A légiközlekedési szektor válsága ellenére Budapest stratégiai jelentőséggel bír. A LOT kivonulása összeegyezhetetlen lenne a társaság stratégiájával". A LOT budapesti bázisának jövőbeni működése, és fejlesztése így a válság utáni években továbbra is biztosított lenne. A szakoldal a választ "merész" elképzelésnek tartja. Indoklásuk szerint a LOT az elmúlt években indított útvonalai nem hozták meg a várt sikereket, aminek egyik áldozata lett a Chicago vonal bizonytalan ideig tartó felfüggesztése. A cikk kitér a sorozatos járathalasztások problémájára is, ami a Boeing MAX típusok földre kényszerítéséből adódó géphiány következménye. Véleményük szerint a budapesti bázis mérlege nem pozitív, mivel a piac önmagában nem képes gazdaságosan fenntartani az Amerikába irányuló járatokat. Ezen járatok eredménye túl gyenge ahhoz, hogy megérje őket a téli időszakban is fenntartani. Az új útvonalakra irányuló ösztönző eszközök pedig nem tartanak örökké, és nem mentesíti a vállalkozást attól, hogy független és fenntartható jövedelmezőséget érjen el a működésével. A cikk rávilágít arra is, hogy a válság miatt a LOT helyzete is bizonytalan. Szerintük hiedelem, hogy jobb helyzetbe kerülnének ki a válságból, mint például az Air France-KLM Csoport, vagy a Wizz és Ryanair. A gyenge eredményre persze adhat okot a ráhordó járathálózat hiánya, amit az idén tavasszal terveztek elindítani. Szerintük a LOT-nak inkább a varsói bázis erősítésére kellenek koncentrálnia, hiszen a válság után így még erősebb HUB központ lehetne a térségben a Chopin reptér. Ennek érdekében a véleményük szerint a LOT-nak még most kellene feladnia a budapesti bázisát.

A LOT jelenleg nem törli előre és nem is függesztette fel a későbbiekre egyik budapesti járatát sem. A járatok menetrendi változtatásai a lengyel Kormány által meghozott rendelkezésekkel vannak összhangban. Így a budapesti vonalak újraindulása is a lengyel helyzettől függ leginkább. A jelenlegi állás szerint a budapesti járatok május 16-tól indulhatnak újra.

 

süti beállítások módosítása