Ferihegy felkészült a télre!

img_6341.JPG

A héten az országban több helyen is már megmutatta magát a hó, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér pedig a komolyabb téli kihívásokra is felkészült. A Budapest Airport, amelynek havas flottája felér egy megyei közútkezelőjével, közel kétszáz emberrel várja téli szezont november közepétől márciusig- közölte sajtóközleményében a Budapest Airport.

Mostantól kezdve bármikor jöhet a tél és a hó, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát ez nem akadályozhatja, hiszen életbe lépett a repülőtéri szakzsargonban csak havas készültségnek hívott téli készenléti állapot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a meteorológiai előrejelzésnek megfelelően mindig a szükséges létszámmal és eszközzel áll készenlétben a havas szolgálat; szükség esetén késlekedés nélkül elkezdik a hóeltakarítást, illetve a havazást megelőző előkészítést.

Újdonság, hogy alvállalkozó végzi a külső területek takarítását!

Nagyon jól sikerült a felkészülés Huszka Péter forgalmi igazgató szerint, idén ráadásul egy új munkaszervezés bevezetésével alvállalkozó garantálja a repülőtér külső területeinek takarítását és síkosság mentesítését, így a Budapest Airport saját szakemberei a repülőtér légi oldali forgalmi területeire koncentrálhatnak. A szakember elmondta, hogy összesen 180-200 ember és 41 jármű ad 24 órás készenlétet egészen márciusig, így akár napokig tartó havazás esetén is folyamatos marad a repülőtér üzemelése. „Szerencsére, erre az elmúlt években nem volt példa, de a repülőtér nem engedhet a szigorú normákból, nem lephet meg minket a havazás.” – tette hozzá Huszka Péter.

A nagy létszámra és az eszközparkra szükség is van: nem kevesebb, mint 2,4 millió négyzetméternyi betonfelületet – futópályákat, gurulóutakat, repülőgép állóhelyeket – kell megtisztítani a hótól és a jégtől, méghozzá rövid időn belül. A havas szolgálat munkatársait, a gépkezelőket hónapok óta készítik fel a feladatra, egyebek mellett számítógépes szimulátoron is vizsgázniuk kell a repülőtéri futópályák, a gurulóutak és beton előterek ismeretéből, majd gyakorlati oktatáson vesznek részt éjszakai vezetésből és a repülőtéri speciális közlekedési szabályok ismeretéből is.

5 új járattal lép a téli időszámításba a Budapest Airport: Velence, Kanári-szigetek, Amszterdam, Szófia, Nürnberg

A téli időszakban hagyományosan sokkal kisebb volt a forgalom még évekkel ezelőtt, mostanra azonban ez a szezon sem marad el sokkal a nyári kínálattól, hangsúlyozta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. A szakember szerint ma már sokkal több lehetőség van, ha pár napra, vagy egy-két hétre magunk mögött akarjuk hagyni a hideget, ráadásul Európán belül is óriási a választék a városok között, a légitársaságok ajánlatai pedig sokakat elcsábítanak.

A Wizz Air heti három járatot kínál Budapest bolgár testvérvárosába, Szófiába, heti egyet-egyet pedig két kanári-szigeteki desztinációba: Fuerteventurába és a 7 nagy sziget közül a legkeletebbre fekvő Lanzarote-ba. Ezekkel együtt a Wizz Air már a hétből három kanári-szigeteki célállomásra repíti el utasait: a sort Tenerife kezdte tavaly áprilisban. A fuerteventurai járat október 30-án startolt, a lanzarote-i járat pedig pár nap különbséggel november 2-án követte.

Október 31-től heti három alkalommal, hétfőn, csütörtökön és szombaton közlekedik az easyJet járata Velencébe. A legnagyobb brit diszkont légitársaság az utazástervezést is megkönnyíti: mindhárom napon más-más időpontban, egyszer kora reggel, egyszer kora délután, egyszer pedig késő este közlekedteti járatait, így az utasok akár kényelmi szempontokat figyelembe véve is választhatnak a menetrend kínálatából.

Februárban egyébként újabb easyJet járat indulása várható: amszterdami úti céljával együtt a légitársaság nyolc járatot kínál Magyarországról, és remélhetőleg a következő években további útvonalakkal bővül az angol low-cost légitársaság budapesti kínálata.

A Ryanair november 1-étől működteti nürnbergi napi járatát, amire egyébként régóta erős igény mutatkozott: Bajorország második legnagyobb városában mintegy 60.000 magyar él, így mind személyes, mind üzleti szempontból fontos célállomás. Nürnbergi járatával együtt a Ryanair összesen 20 útvonalat kínál Budapestről.

 

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog