Hamarosan indulnak a kanadai járatok! Az Air Transat második szezonját kezdi Budapesten

aircanadatransat.png

Alig telt el egy év és hamarosan újra Budapesten köszönthetjük a kanadai szabadidős légitársaság, az Air Transat gépeit, hangzott el a légitársaság sajtóeseményén Budapesten.

A tavalyi járat meghozta az elvárt eredményeket, bár tavaly hallani lehetett egy esetleges második járat előkészítéséről is, ez végül nem következett be. Az Air Transat idén is hetente egy alkalommal június 2-től csütörtökönként fog Budapestre közlekedni a 375 személyes Airbus A330-200 típusú gépeivel. A tavalyi járat sikerét mutatja, hogy a járat kihasználtsága meghaladta a 90%-ot, ami igazán szép teljesítmény. A tájékoztatón elhangzott, hogy az utasok jelentős része Kanadából kerül, ki míg a Magyar utasok aránya úgy 20-30% közötti lehet, becslés alapján. Lisa Helfand, Kanada magyarországi nagykövete tájékoztatása szerint - a magyar utasok száma növekedésnek indult, ami változtathat ezen az arányon.

A magas kihasználtsághoz nem kis mértékben járul hozzá a légitársaság hátterét adó, mintegy 600 utazási irodából álló utazásszervező, a Transat. Az 1986-ban alapított cégnek tavaly 2,7 millió utasa volt, míg légitársaságának 3,5 millió. Ebből 11 ezren repültek tavaly a Toronto-Budapest útvonalon. Ez a teljes, Kanada és Magyarország közti közvetlen és átszálló légi forgalom mintegy kilenced része, mely összesen 91 ezer utast jelentett - mondta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.

A 91 ezer kanadai utasból 53 ezren repültek a Budapest-Torontó útvonalon. Az Air Transat utasainak száma idén várhatóan 13 ezer főre emelkedhet, köszönhetően annak, hogy idén a légitársaság kitolta a járat szezonjának időszakját, így a tavalyhoz képest előbb érkezik az első gép. Így a tavalyi 17 helyett idén már 21 járat fog közlekedni a két város között október 13-ig. A téli szezonra tehát ismét felfüggeszti a társaság a járatait, de hasonlóan jár el a többi európai járatával is. Ennek legfőbb oka, hogy kapacitásaik nagy részét átcsoportosítják a Karib térségbe. 

Az idei évhez képest fontos változás, hogy Montreal városában, már nem szállnak le a gépek. Hogy ez milyen döntés alapján született ismeretlen, viszont itt megemlíteném, hogy Prágából megmaradt a montreali leszállás, valamint heti egy helyett immár heti 2 járat is közlekedik, melyből csak a keddi érinti közvetlenül Montrealt.

Jön az Air Canada Rouge is!

 Nem csak a Transat lesz az idei nyártól az egyetlen kanadai légitársaság Budapesten, mivel a másik kanadai szabadidős légitársaság az Air Canada Rouge is közvetlen járatot indít Budapestre szintén Torontó városából, viszont hetente három alkalommal június 11-től. Sőt a csütörtöki napokon két járat is lesz mivel a Transat és a Rouge is indít ezen a napon járatot Budapestre.

A Rouge még nem tett nyilatkozatot azzal kapcsolatban, van-e esetleg tervben a légitársaságnál egy esetleges téli járat üzemeltetése, viszont a menetrendben egyenlőre az utolsó járat érkezésének dátuma október 15-e. A két légitársaság együtt a Torontó és Magyarország között lezajló légiforgalom felét is elviheti akár, mondta - Kam Jandu.

A két légitársasággal kapcsolatos korábbi elemzésemet és összehasonlításomat itt olvashatod: Transat vs. Rouge

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: turizmusonline