Újabb ablakokat szigetel a zaj ellen a Budapest Airport!

A Budapest Airport tovább folytatja ablakszigetelési programját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élő lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében. Az újra meghirdetett ablakszigetelési akció az ún. zajgátló védőövezetben található ingatlanok lakóit érinti.

20306060_fe0704982a8cab5417d2050e7534557e_wm.jpg

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében még 2016. februárjában jelölték ki a zajgátló védőövezetet, aminek a határait nemzetközi mérési normák alapján állapították meg – tekintettel a következő tíz évben várható légiforgalom alakulására. A Budapest Airport azonban ennél már jóval korábban és önkéntes alapon megkezdte az érintett lakóingatlanokban a lakossági ablakszigetelési programot, ami elsősorban a főváros XVII. és XVIII. kerületének egy részét, Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette, eddig mintegy 500 jelentkező bevonásával, összesen csaknem 180 millió forint összegben.

Az ablakszigetelési programot most újra meghirdeti a Budapest Airport a hozzávetőlegesen 1000 ingatlant érintő területen. A programban történő részvételhez mindössze arra van szükség, hogy a lakóházak tulajdonosai ezt hivatalosan is jelezzék. Az érintett körzetek lakóit a repülőtér üzemeltetője hamarosan levélben is értesíti. Az ablakszigetelési programban a házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira olyan 6 mm vastagságú plusz üvegtáblát helyeznek fel, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat. A pótlólagos ablakszigetelés költségeit a kijelölt övezetekben teljes egészében a Budapest Airport állja. A módszer előnye, hogy nem jár bontással és szeméttel az ingatlan tulajdonosok számára és viszonylag gyorsan elkészül. A passzív akusztikai védelem további előnye, hogy a plusz üvegtáblának köszönhetően tovább növekszik a hőszigetelés is, ami jótékonyan hat a házak téli fűtésszámlájára. Emellett - bizonyos esetekben - a repülőtér a teljes ablakcserét is támogatja.

Az ablakok szigetelésére az elmúlt évek tapasztalatai alapján ingatlanonként átlagosan mintegy 400 ezer forintot fordított a repülőtér üzemeltetője. A teljes ablakszigetelési programot a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány végzi, a program részleteivel kapcsolatban a kornyezetvedelem@bud.hu e-mail címen vagy a 06-80-203-820-as ingyenesen hívható telefonszámon lehet érdeklődni.

Fénykép: Index

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot