Retúrjegyet váltott a felbecsülhetetlen értékű, 2000 éves utas az Emirates gépére!

Igazi kulturális szenzációnak számított, amikor Pakisztánból, a Peshawar Múzeumból megérkezett a svájci Rietberg Múzeumba a több mint 2000 éves Buddha-szobor, amely most először vehetett részt külföldi kiállításon. A több mint másfél tonnás műalkotás az 5400 kilométeres utat az Emirates SkyCargo repülőgépén, különleges biztonsági intézkedések mellett tette meg, és már épen és épségben vissza is érkezett pakisztáni „otthonába”.

emirates_skycargo_buddha.jpg

A Rietberg Múzeum „Következő megálló a Nirvana – A buddhizmus megközelítései” című tárlatában kapott helyet az ősi Gandhara Buddha szobor, melyet a pakisztáni Peshawar Múzeum adott kölcsön a kiállításhoz. Ez volt az első alkalom, hogy az 1700 kilós és 2 méter magas műalkotás külföldre utazott.

emirates_skycargo_buddha2.jpg

Egy ilyen értékes és monumentális műtárgy csomagolása, mozgatása és szállítása gépet és embert próbáló feladat volt. A 2000 éves szobor légiszállításával az Emirates SkyCargo-t bízták meg, amely gondosan megtervezte a küldetés minden egyes lépését. A nagyértékű csomagok szállítására külön szabályrendszert alkalmaz az Emirates SkyCargo. Ennek egyik eleme, hogy a szállítmányt speciális, biztonsági fémkonténerekben lehet csak utaztatni. A Buddha-szobor azonban nem fért bele ilyen konténerbe. A szakembereknek két tényezőt kellett figyelembe venniük: elkerüljék, hogy a szobor nekiütődjön valaminek és megrongálódjon szállítás közben, illetve garantálják az értékes műtárgy biztonságát, távol tartsák illetéktelen kezektől. Végül egy nagyméretű fakonténerbe helyezték a Buddha-szobrot úgy, hogy speciális szalagokkal rögzítették a konténer falához, így minimalizálva a műtárgy mozgását.

emirates_skycargo_buddha4.jpg

A dubaji „átszálláskor” a peshawari és a zürichi gépet egymáshoz közel parkoltatták a repülőtéren, így a műtárgy átmozgatása is gyorsan lezajlott, nem zavarva a többi járat szigorú menetrendjét. A kolosszális Buddha szobor tavaly decemberben utazott Zürichbe, és a napokban tette meg a visszautat a pakisztáni múzeumba. Épen és épségben megérkezett.

Az Emirates SkyCargo tavaly 2500 tonnányi különlegesen értékes árut szállított – köztük drága műtárgyakat, történelmi ereklyéket, luxusórákat és ékszereket – 270 gépből álló flottájával a világ hat kontinensére.

Fotók: Emirates

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot