80 éve indult az első LOT járat Magyarországra!

Az egyik legrégebbi, de a mai napig is működő légijáratok közé tartozik a Polskie Linie Lotnicze - LOT légitársaság által üzemeltetett Varsó-Budapest útvonal, mely idén július 1-jén ünnepelte elindításának 80 éves évfordulóját.

junkers-ju-52-3m-tipusu-utasszallito-repulogepek-1938-ban-erky-nagy-tibor.jpg

Nyolcan év telt el azóta, hogy a LOT Lengyel Légitársaság repülőgépe első alkalommal teljesített közvetlen légi járatot Budapest és Varsó között. A LOT ma ezen az útvonalon nem kevesebb, mint öt járatot kínál naponta, idén alakított ki közvetlen légi összeköttetést New York, Chicago és Krakkó irányába, és 2019 februárjában elindítja új járatát a London City Repülőtérre. A jövőben pedig további fejlesztéssekkel növeli a magyar piacon való jelenlétét a társaság, hiszen a vezérigazgató úr korábbi kijelentése szerint dolgoznak azon, hogy magyar AOC engedélyt szerezzenek. Mindezek mellett pedig további hosszú és rövidtávú járatnyitások is tervben vannak a mostmár budapesti bázissal is rendelkező LOT-nál.

A LOT első járata 1938. július 1-jén a Budapesttől délnyugatra található Budaörsi Repülőtéren szállt le. A járatokat a LOT Junker Ju-52-es típusú repülőgépei (felső kép) repülték, melyeken 15 utasnak jutott hely. A magyar főváros már akkoriban is fontos európai célállomás volt a lengyel légitársaság számára. Ezt még ugyanabban az évben egy kísérleti repülés követte az Egyesült Államokba. A II. világháború kitörésekor a Varsó és Budapest közötti kapcsolat megszakadt; az útvonalat a LOT 1949-ben állította helyre, új, Ił-12 típusú, 18 utas befogadására alkalmas repülőgépekkel.

A LOT ma Európa leggyorsabban növekvő légitársasága, Magyarország pedig kulcsfontosságú közép-kelet-európai piacai közé tartozik. “A Magyarországra irányuló járataink nyolcan éves hagyománya jól mutatja, hogy ezt a régiót mindig is nagyra becsültük. Örülünk, hogy a jelenkori operatív kapacitásaink révén a lehető legkényelmesebb menetrendet kínálhatjuk utasainknak, nem kevesebb, mint öt járattal naponta a két ország között. Magyarország most még közelebb áll a szívünkhöz, mint korábban bármikor. Hatalmas lehetőségeket látunk ezen a piacon. Reméljük, hogy a New York-i és chicagói hosszú távú járataink elindításával még nem ért véget a LOT dinamikus fejlődése az országban” – mondta Adrian Kubicki, a LOT vállalati kommunikációs igazgatója.

A Budapest-Varsó járatot kényelmes Embraer és Bombardier Q400 típusú repülőgépekkel teljesíti a légitársaság. A hetente négyszer üzemeltetett New York-i (JFK), illetve a heti kétszer indított chicagói járat utasai ultramodern, széles törzsű B787-8 Dreamlinerekkel utaznak, melyek közül egy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren állomásozik. A London City járatot a LOT külön erre az útvonalra dedikált, speciális lízingszerződés keretében megszerzett Embraer 190 típusú légi járművekkel repüli majd.

A társaság úgy véli, minden esély megvan rá, hogy a budapesti járathálózata a későbbiekben tovább bővüljön. A LOT jelenleg 70 fős repülőgép-személyzetet foglalkoztat Budapesten, akik elsősorban Budapest-New York és Budapest-Chicago viszonylatban teljesítenek szolgálatot. A lengyel légitársaság már korábban bejelentette, hogy 2019 végéig 300 pilótát kíván felvenni a közép-kelet-európai régióból, akiknek egy része Budapesten állomásozik majd. A LOT hamarosan üzleti várót is nyit a budapesti repülőtéren.

A LOT látványos magyarországi fejlődését a 2016 óta sikeresen működő nyereséges növekedési stratégiája tette lehetővé, mely alapján célja, hogy a közép-kelet-európai régió első számú légitársaságává váljon. Jelenleg a LOT Európa leggyorsabban növekvő légitársasága. 2017-ben utasforgalma meghaladta a 6,8 milliót, ami 25 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Idén a cél 9 millió utas elérése, 2019-ben pedig a 10 milliós határ átlépése, a dinamikus fejlődés fenntartása érdekében. A LOT 70 modern repülőgéppel rendelkezik (partner légitársasága, az észt Nordika flottájával, illetve a román Blue Air-től lízingelt légijárművekkel együtt), és összesen 101 menetrend szerinti járatot kínál, köztük Varsóból közvetlenül New York, Chicago, Los Angeles, Torontó, Peking, Szöul, Tokió és Szingapúr irányába, Budapestről pedig New Yorkba és Chicagóba.

Fénykép: welovebudapest

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!