20 éves a világ legnagyobb légiszövetsége

c_x6j5uwsaaqps-_jpg_large.jpgKerek évfordulót ünnepel a világ legnagyobb légiszövetsége a Star Alliance. Az 1997-ben a világon első ízben megalakult globális légiközlekedési szövetség idén lett 20 éves. A szövetség tagjait alkotó, a világ szinte minden tájáról jelen levő taglégitársaságok száma mára már eléri a 27-et. A szövetség logója és arculati eleme minden tag repülőgépén jelen van, így előfordulhat hogy már te is találkoztál ilyen "különleges", a légitársaság szokásos festésmintájától eltérő repülőgéppel, de nem tudtad miért is ilyen. Hát most megtudhatod mit jelent az csillagos logó.

Naponta körülbelül 5000 repülőgép, több mint 1300 repülőtér, 192 ország, és évente több mint 600 millió utas. Számokkal röviden így lehetne jellemzeni a csoport nagyságát, mely 1997-es indulását követően mára már globális hálózattá nőtte ki magát. A Star Alliance csoportot 1997. május 14-én alapította öt légitársaság, három kontinensről. Ők voltak: Európából a Lufthansa és a SAS (Scandinavian Airlines), Ázsiából a Thai Airways, Amerikából pedig a United és az Air Canada. Innen ered az ötágú csillag jelkép is a szövetség logójában, mely az alapító taglégitársaságokat hivatott szimbolizálni. A szövetséget napjainkban Frankfurtból irányítják.

d26-82-6-e1468548358598.jpg

Az alapító ötös vezérsíkjai Fénykép: businesstraveller

A Star Alliance megalapításával a tagok egy olyan közös alapokon nyugvó szövetséget hoztak létre, mely segítségével egyszerűsíthették működésüket, valamint összehangolhatták működésüket az informatikai, utaskiszolgálási, menetrendi, törzsutas programok területén. Így közösen sokkal hatékonyabban léphettek fel a versenytárs légitársaságok ellen. A Star Alliance tagok közös repülőtéri terminálokat, utasfelvételi pultokat és lounge-okat (reptéri várókat) is üzemeltetnek. Ezen felül a tagok code share megállapodásokat kötnek egymással segítve ezzel útvonalhálózatuk bővülését, és növekedését, valamint összehangolják törzsutas programjaik működését, mellyel az utasoknak lehetősége nyílik mérföldeket gyűjteni minden Star Alliance tag járatain történő utazás során. Így egy szövetségi tag légitársaság törzsutas programjának tagjaként a többi 26 légitársaság járatain is gyűjthetőek a mérföldek.

Azok a bizonyos különleges festésű repülőgépek

c_ugdtpxcaavotw.jpg

Minden tag flottájában legalább egy, de több Star Alliance festésű repülőgép is feltűnik (csatlakozási előírás, hogy a légitársaság köteles a szövetség festésmintáját viselnie meghatározott számú repülőgépén). A Star Alliance estében ezen festésminta alapja a fehér alapú törzsön elhelyezkedő fekete felirat. Ehhez kapcsolódik a gép farok részének fekete alapú festésén elhelyezkedő Star Alliance logó. A hajtóművek és a szárnyvégek festése viselheti egyedül a géptulajdonos légitársaság arculati elemeit. A Star Alliance logó ezen kívül minden repülőgépen meg kell jelennie, melyet a pilótafülke ablaka és az első kabinajtó között kell keresni.  Ezen repülőgépek szimbólumai a szövetségi tagságnak, hiszen az ilyen festést viselő repülőgépeken a légitársaságnak csak egyetlen arculati elem a logó tűnik fel, minden más festési elem a szövetség arculatát türközi.

A 27 taglégitársaság

starall.PNG

Az elmúlt 20 év alatt nagyot változott a csoport összetétele. Voltak akik elhagyták a szövetséget, voltak akik kiváltak megszűnés miatt, és voltak akik összeolvadás miatt kikerültek belőle. A csoport a mai napig összesen 27 aktív tagot számlál, ezen felül a taglégitársaságok leányvállalatai is tagjai a csoportnak, úgy mint például a United Airlines leányvállalata a United Express, vagy Air Canada estén az Air Canada Rouge...stb. Legutolsó tagként az Avianca Brasil légitársaság csatlakozott 2015-ben. Ezzel a csoport pár év kihagyást követően vissza tudta szerezni értékes Dél-amerikai piacát, mely a LAN és TAM (korábbi Star Alliance tag) légitársaságok egyesülése miatt vesztett el. Hiszen az egybeolvadt LATAM nevet viselő légitársaság a Oneworld szövetséget választotta. A szövetség jövőbeli növekedésének az alapja, hogy minél több szövetségi tag leányvállalata, vagy szövetségi partner csatlakozzon a Star Alliance-hoz. A következő ilyen csatlakozó a kínai Juneyao Airlines lesz, mely idén fog partnerként csatlakozni a szövetséghez.

Anno a Malévet is szerették volna összeboronálni a Star Alliance-al

A 2000-es évek elején a Malév privatizációjának előkészítésekor a szövetség alapító Lufthansa érdekelt lett volna a Malév megszerzésében, azonban ez később a magyar fél elzárkózása miatt nem jött létre. Ezt követően a Malév meghívást kapott a Skyteam szövetségbe, ahol társulási státusz szintet kapott volna, teljes tagság helyett. Ez a magyar feleknek nem tetszett, így Skyteam helyett inkább a biztos tagságot választottuk a Oneworld szövetségénél, melynek 2007. áprilisától lett teljes jogú tagja a volt magyar nemzeti légitársaság.

A Star Alliance nem az egyetlen globállis légiszövetség a világban, de ők a legnagyobb a mai napig. Mellette megtalálható még az Air France-KLM érdekeibe tartozó Skyteam és az American-British-Iberia érdekkörbe tartozó Oneworld légiszövetség is, melyek nem sokkal a Star Alliance után alakultak meg versenytársként.

 

Boldog Születésnapot Star Alliance!

 

Fénykép: Star Alliance

Forrás: Wikipedia / Star Alliance / HVG

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!