Újraindult a közvetlen légi kapcsolat 5 nyugat-balkáni útvonalon

wizz-air-airbus-a321ceo-10.jpg

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon ünnepélyes sajtótájékoztató keretében "jelképesen" elindította az öt új útvonalat tartalmazó Nyugat-balkáni járathálózatát Budapestről. Az új járatok öt nyugat-balkáni fővárossal: Szkopjével Macedóniában, Podgoricával Montenegróban, Tiranával Albániában, Pristinával Koszovóban és Szarajevóval Bosznia-Hercegovinában teremtenek 4 éven keresztül állandó, közvetlen légi kapcsolatot. A Malév megszűnése óta ezen útvonalakon gazdasági okok miatt nem üzemeltek járatok. A járatokat a Wizz Air a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt koncessziós beszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjeként, közszolgáltatási szerződés keretében üzemelteti.

Az új útvonalak a várakozások szerint a jövőben fellendítik majd Magyarország és a Nyugat-Balkáni országok közötti üzleti és gazdasági kapcsolatokat, felpezsdítve ezzel a kétirányú turizmust is.

Az útvonalakra kiírt pályázatot majdnem egy éve zárták le (2016. május 19.) Ekkor derült ki az is, hogy csak a Wizz Air pályázott egyedüliként, ami nem volt meglepetés, hiszen a pályázatot sokak véleménye szerint a "Wizz Air-re szabták". A megkötött szerződés értelmében a légitársaság 48 hónapig (4 év) köteles kiszolgálni az említett városokat. Az állami pályázat kiírását indokolta, hogy lehetetlen volt bármilyen piaci szereplőt találni ezen útvonalak gazdaságos üzemeltetésére, ezért szükséges volt ezt állami támogatás útján segíteni.

A budapesti sajtótájékoztatón Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: „A nyugat-balkáni régió fővárosaiba indított öt új, stratégiailag fontos útvonalunk ismételten megerősíti elkötelezettségünket Magyarország iránt. Az ország de facto nemzeti légitársaságaként hiszünk abban, hogy új szolgáltatásaink segítenek élénkíteni a gazdasági és üzleti kapcsolatokat, valamint tovább javítják Budapest elérhetőségét. Az eddig bejelentett járatokkal együtt 2017-ben eddig már összesen 11 új útvonallal bővítettük budapesti kínálatunkat, összekötve a magyar fővárost 62 vonzó desztinációval. Magyarország iránti elkötelezettségünkhöz híven a jövőben is további új lehetőségeket hozunk az országba megfizethető útjaink révén.”

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: “A Budapest Airport örömmel üdvözli a Wizz Air új, nyugat-balkáni járatainak elindulását, hiszen ezek az útvonalak évek óta hiányoztak a budapesti repülőtér desztinációs kínálatából. Ezeknek az új repülőjáratoknak nemcsak Magyarország, hanem Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegro és Koszovó népe számára van óriási jelentősége, hiszen hozzásegítenek az európai kapcsolatok megerősítéséhez. A légiközlekedési kapcsolatok mindig jótékonyan hatnak a gazdasági kapcsolatok fejlődésére.”

Az első balkáni járat már április 2-án elstartolt Szkopje városába. A mai naptól pedig már mind az öt városba lehetősége van közvetlen járattal eljutni az utazóknak.

wizzbalkan.PNG

11 új útvonal Budapestről

A nemrég bejelentett asztanai és a mostani új útvonalakkal együtt, a Wizz Air már 11 új útvonallal bővítette 2017-ben a folyamatosan növekvő budapesti hálózatát. A légitársaság így már 62 várossal köti össze Budapestet Európában és azon kívül is. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar főváros nyújtja a legváltozatosabb kínálatot az egész WIZZ-hálózatban.

A Wizz hazai hálózata már 68 útvonalat kínál Európa-szerte és a kontinensen túl 29 országgal kapcsolva össze Budapestet és Debrecent.

Fénykép: Skywatcher.pl

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!