Nem teljesít jól az Air Serbia New York-i járata?

air_serbia_aircraft-a330-nyc.jpgÚgy látszik vagy elérte az Etihad megszorításai a szerb nemzeti légitársaságot, vagy nem hozza a kívánt forgalmat a tavaly nyáron 24 év után újraindított Belgrád-New York JFK járat, mivel a légitársaság előzetes menetrendi frissítése alapján kevesebb járatot kínálhat az idei nyári szezonban, mint azt ahogy azt előzetesen tervezték.

Az airlineroute.net oldalon megjelent menetrendi frissítés alapján a légitársaság felülvizsgálja a heti 5 járat működését a 2017-es nyári szezonban. Így az előzetesen tervezett heti 5 járatpár, helyett elképzelhető, hogy csak heti 3, vagy 4 járatpár közlekedne a szerb főváros és New York között.

Télen már csökkentésre szorult a járat

Az EX-YU Aviation légiközlekedési oldal szerint az Air Serbia idén télen is csökkenteni kényszerült ezen járatát, hiszen a tervezett heti 5 helyett, jelenleg is csak heti 3 járatpár közlekedik, kivételt képezett ez alól az ünnepi időszak, amikor 4 járatot indítottak. Az augusztusban közölt forgalmi adatok alapján a légitársaság töltöttségi mutatója (load factor) 79,1%-os volt ezen járatán, amit az Air Serbia felügyelőbizottsága kielégítő eredménynek tartott.

Az Etihad tulajdonos a légitársaságban

Az Air Serbia transzatlanti járatindításának ötlete 2014-ig vezethető vissza, amikor a légitársaság bejelentette, hogy szeretnének transzatlanti járatokat is indítani az Egyesült Államokba a 2015-ös év során. Ez azonban akkor nem valósult meg. Viszont tavaly ősszel már hivatalosan is bejelentették, hogy 2016-ban elindul az első transzatlanti Air Serbia járat New York JFK repülőterére.

Az új járatnak köszönhetően az Air Serbia jelenleg az egyetlen légitársaság a Nyugat-Balkán államainak légitársaságai közül, aki közvetlen járatot kínál az Egyesült Államokba.

Mivel a légitársaság az Etihad Airways 49%-os tulajdonába van, így a repülőgépet is az Etihad partner szövetségen belül tudják lízingelni az indiai Jet Airways-től. A szélestörzsű Airbus A330-200-as típusú gépen 18 db business, és 238 db turista osztályú ülőhely található.

Az Etihad Airways neve idén decemberben tűnt fel rossz fényben a nemzetközi sajtóban, hiszen erős dollár és a túlkapacitás miatt elbocsájtásokra kényszerül, valamint járatokat is felfüggeszt.

Forrás: airlineroute / EX-YU Avition / Privatbankar

Fénykép: EX-YU Aviation

További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!