A 10 legbiztonságosabb légitársaság a világon

A legjobbak mellett itt vannak a legrosszabbak is

A világ légitársaságainak elemzésére szakosodott az Airline Ratings nyilvánosságra hozta 2017-es rangsorát a világ legbiztonságosabb légitársaságairól. A következő sorokban megismerhetitek a világ 10 legbiztonságosabb, és az eléggé rossz eredményeket elért légitársaságot is.

Az oldal szakértői több, mint 435 légitársaságot vizsgálnak meg évről évre, és osztályoznak 1-7-ig terjedő kategóriába sorolással. Azt hogy melyik légitársaság, milyen osztályba kerül nagyban befolyásolja a társaság baleseti statisztikái, az Európai Unió repülési fekete listája (ezen olyan légitársaságok szerepelnek, melyek teljesen, vagy részlegesen ki vannak tiltva az Unió területéről), ICAO Audit megléte, IATA szabályoknak való megfelelés, flotta átlagéletkor...stb.

1. helyezett: Qantasqant.jpg

Immár 4 éve változatlanul uralja e pozíciót Ausztrália nemzeti légitársasága a Qantas, melynek 96 éves működése során egyetlen halálos áldozattal járó balesete sem volt. A társaság legjelentősebb eseménye az Airbus A380-800 típusú repülőgépükhöz köthető. 2010. november 4-én a Sydneybe tartó repülőgép hajtómű hiba miatt hajtott végre kényszerleszállást Szingapúrban. A repülés során az Airbus óriásgépének 2-es hajtóműve "felrobbant", és a robbanás során a hajtómű lerepülő darabjai megsértették a gép szárnyát, a hidraulikát, és az elektromos rendszereket. Az első hírek a gép lezuhanásáról szóltak, azonban a repülőgép végül épségben landolt Szingapúr repülőterén. Az Airbus óriásgépének ez volt a legelső, és a mai napig a legsúlyosabb balesettel járó meghibásodása.

2. helyezett: Air New Zealand

hero_air_new_zealand.jpg

Nem kell messzire menni Ausztrália partjaitól, hiszen Új-Zéland nemzeti légitársasága az Air New Zealand birtokolja e pozíciót. A Qantas-hoz hasonlóan a légitársaság 7-es minősítést kapott. A társaságnak 1979-ben volt útóljára áldozatokkal járó balesete, akkor egy DC10-30 típusú repülőgépe zuhant le az Antarktisz felett 257 emberrel a fedélzetén.

3. helyezett: Alaska Airlines

og-new-brand.jpg

A légitársaság 3. helyezése mellett az Egyesült Államok legbiztonságosabb légitársaságának is mondható, mivel előtte a listán más amerikai légitársaság nem végzett.

4. helyezett: ANA-All Nippon Airways

6677801679_19203cdbbc_b.jpg

Japán legnagyobb légitársaságának sem hosszú a baleseti statisztikája, hiszen áldozattal járó balesete útóljára 1966-ban volt. Az ANA leginkább onnan lehet ismerős sokaknak, hogy indító légitársasága volt a Boeing 787-es típusának, és náluk jelentkeztek elsőkként az akkumlátorokkal kapcsolatos problémák.

5. helyezett: British Airways

750x500-ba-787-airbourne-5-low-res.jpg

Az első európai légitársaság a listán az angol British Airways. Baleseti statisztikája alapján kevés komoly incidenst tudhat maga mögött. Legjelentősebb balesetük 2008-ban a londoni Heathrow repülőtéren történt, amikor is a repülőgép üzemanyagában történt jegesedés miatt a légitársaság Boeing 777-200ER típusú repülőgépe a pálya küszöbén ért földet, és kicsúszott.

6. helyezett: Cathay Pacific

cathay_pacific_unveils_new_regional_business_class_2.jpg

A Hong Kong-i székhelyű légitársaság nevéhez köthető az első kereskedelmi-utasszálító járat eltérítése a világon. A társaságot többször is megválasztották a világ legjobb légitársaságának, továbbá a Cathay 5 csillagos SKYTRAX minősítést is birtokolhat.

7. helyezett: Delta Airlines

malev-runway.jpg

A második Egyesült Államokbeli légitársaság a listán. Anno még Budapestre is közlekedett Boeing 727-es, majd 767-es típusú repülőgépeivel. Utolsó járatait 2011. őszén teljesítette Budapestre. Azóta az American neve mellett számtalanszor felmerült az ő neve is a Budapest-New York JFK közötti közvetlen légi járat újraindításának híreiben.

8. helyezett: Etihad Airways

cq5dam_web_1280_1280.png

A mostanában a rossz gazdasági helyzet miatt problémákkal küzdő Etihad lett az első közel-keleti társaság a listán, ezzel megelőzve a versenytársainak számító Emirates, Qatar Airways, Gulf Air légitársaságokat, melyek szintén magas színvonalat képviselnek a közel-keleti társaságok közül. Az Etihadnak működése során még egyszer sem  áldozattal járó balesete.

9. helyezett: EVA AIR

eva-air-777-300-b-16722-15-hello-kitty-shing-stargrd-tpe-eva-airlrw.jpg

Tajvan legnagyobb, 5 csillagos SKYTRAX minősítésű légitársaságnak még sosem volt utassérüléssel, vagy áldozattal járó balesete. Hozzánk legközelebb Bécsből a Bangkok, Tajpej járatának köszönhetően élvezhetjük az EVA AIR szolgáltatásait.

10. helyezett: Finnair

thumbnail_a350xwbfinnair.jpg

Finnország nemzeti légitársasága az egyik legjobb légitársaságnak számít Európában. Az ötödik legrégebbi légitársaságként a világon 1963-óta nem történt súlyos balesete. Bravó!

Kik vannak a lista végén?

A lista végére azon légitársaságok kerültek melyek 2, de legrosszabb esetben 1 pontban feleltek meg a vizsgált kritériumoknak. Ezek között található Nepáli, Indonéz, Thai, és Afgán országbeli légi cég. Érdekes meglepetésre Észak Korea nemzeti légitársasága az Air Koryo nem szerepel a lista végén, hanem középmezőnybe került, hiszen 5,5-es besorolást kapott, holott a világ legrosszabb légitársaságának tartják 1 csillagos SKYTRAX minősítése miatt.

nepal-airlines-airbus.jpg

Nepal Airlines: 1-es minősítés, Nepál nemzeti légitársasága rendkívül rossz baleseti statisztikákkal rendelkezik.

9n-abm_tara_air_dhc_6_twin_otter_at_pokhara_recently_arrived_from_jomson_airport_nepal_feb_2013_8569369692.jpg

Tara Air: 1-es minősítés, a szintén Nepáli légitársaság veszélyes, a Himalájában található, nehezen megközelíthető, hegyvidéki repülőterekre repül. Vélhetően ezen biztonsági kockázat is számított a besorolásánál.

A további légitársaságokat 2-es kategóriába sorolták

Air Asia Indonesia és Air Asia Thailand: érdekes olyan légitársaság nevét olvasni itt, akinek hosszútávú low-cost utakra specializálódott légitársasága (AirAsiaX Thailand) lehet hamarosan Budapestre is indíthat járatokat.

Arina Afghan Aereas

Blue Wing

Daallo Airlines

KolStar Aviation

Nok Air

Wings Air

Sriwijaya Air and Nom Air

Xpress Air

Yeti Airlines

Trigana Air

TransNusa

Ha kíváncsi vagy más légi cégek besorolására is akkor látogass el ide!

Forrás: Wikipedia / Telegraph / Airline Ratings

Fotók: Qantas / StarAlliance / AlaskaAir / colorfulcactus / britishairways / cathaypacific / anna.aero / frankfurtairport / worldairlinesnews / airbus / aviationnepal / wikipedia

További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!