Budapest felzárkózik a régió repülőterei közé!

Interjút készített a Bloomberg a budapesti repülőtér vezérigazgatójával!

7654357_b5a36a5cc8fde057162f7abf9f3cc746_wm.jpg

A Budapest Airport visszatért a régiós versenybe a Malév csődjét követően címmel közölt interjút Jost Lammers-el a Budapest Airport vezérigazgatójával az amerikai Bloomberg.

Az interjúban elhangzik, hogy a budapesti légikikötő sikeresen vészelte át a Malév csődjét követő időszakot, annak ellenére, hogy elvesztette csaknem összes átszálló utasát, valamint az addig meglévő hosszútávú járatait, és bevételeinek jelentős részét, melyet a Malévnek köszönhetett. A Malév időszakot követő enyhe visszaesésen a fapados járatoknak köszönhetően mostanra a Budapest Airportot sikerült olyan növekedési pályára állítani, mellyel felveheti a harcot a régiós versenytársaival a varsói, és a prágai repülőtérrel, hogy a régió HUB repülőterévé válhasson.

Az elmúlt években, valamint az idei év első nyolc hónapjában Közép-Európában egyedül a budapesti repülőtéren emelkedett a legnagyobb mértékben az utasszám. Az utaslétszám mellett a cargo (légiáru) kezelt mennyisége is folyamatosan növekszik, köszönhetően az új cargo összeköttetéseknek, valamint a növekvő frekvenciának. Míg ez év augusztusában a Budapest Airport utasszáma +10,2%-al nőtt az előző év adatához képest, addig Prága esetében ez +6,6%, míg Varsónál +9%-os növekedést regisztráltak.

bloom.png

Ábra az elmúlt évek utasforgalmáról Budapest, Prága, Varsó tekintetében (Forrás: Bloomberg)

"A Malév összeomlása miatt arra voltunk kényszerítve, hogy a legfontosabb kérdésekre összpontosítsunk, nem ülhettünk hátradőlve a székünkben, cselekedni kellett, hiszen a meglévő infrastruktúrát vezetni kellett továbbra is. Budapest folyamatosan felzárkózik a régiós versenytársai közé. Jelenlegi relatíve helyzetünk sokkal közelebb áll régiós versenytársainkhoz."

11,2 millió utas használhatja idén a repülőteret!

Jost Lammers továbbá elmondta, hogy az idei évre 11,2 millió utas fordulhat meg a repülőtéren (a tavalyi rekord 10,3 millió volt). A vezérigazgató az elkövetkező évekre átlagosan évenkénti 5 %-os utaslétszám növekedést jósol.

A beszélgetésben elhangzanak a BUD2020 programhoz tartozó fejlesztések is. Köztük a már épülő Ibis hotel, valamint a 2B terminálon található utasmóló építése is, melynek munkálatai még idén decemberben elkezdődnek. Ha a növekedés továbbra is töretlen Budapesten akkor 2020 körül egy új terminál építését is meg kell kezdeni. 

Akár 20 új légitársaság is érkezhet az elkövetkező években Budapestre!

A repülőtér menedzsmentje jelenleg 20 légitársasággal folytat tárgyalásokat budapesti járatindítással kapcsolatban. Ezek közül talán a legfontosabb kiemelni napokban ismét nagy vízhangot kapott New York-i járatot, hiszen a repülőtérnek a legfőbb célja, hogy helyreállítsa a közvetlen légikapcsolatot az Egyesült Államokkal. Az előrejelzés szerint ez 2018-ban következhet be. Az új járatok tovább növelnék a jelenleg 50 légitársaságból, és 100 útvonalból álló palettát, mellyel a Budapest Airport rendelkezik.

A részletes interjú itt olvasható!

 

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: Bloomberg

Kép: Turizmus Kft.