5 különleges repülőtér a nagyvilágból

cq5dam_web_1280_1280.jpeg

Az elmúlt időszakban, ha velem tartottatok megismerhettétek már a világ leghosszabb repülőjáratait, és a világ legforgalmasabb repülőtereinek tavalyi listáját. Most nem rangsort szeretnék veletek ismertetni, hanem el szeretnélek repíteni titeket a világ 5 legkülönlegesebb repülőtereire. A következő sorokban sok színes képpel, és számos videóval ismertetve megismerhetitek ezen repülőtereket. Valamelyik repülőtér a különleges építészeti megoldásai miatt került fel a listára, de van amit az elhelyezkedése tesz csodálatossá az utazó számára. Ismerjük meg őket!

1. Madeira-Funchali nemzetközi repülőtér

madeiraairport.jpg

Kép: airportsineurope

A listán elsőként Portugália turisztikailag legkedveltebb szigete Madeira nemzetközi repülőtere szerepel. Hogy miért különleges e repülőtér? Egyrészt a kifutópályája miatt, másrészt a reptér megközelítése végett. A repülőtér kifutópályája sokáig nagyon keskeny, és rövid volt, emiatt baleset is történt a reptéren. Ez a helyzet viszont, már változott ugyanis 1982, és 2000-ben meghosszabbították. Így a régi 1600 m-es pályából, mára már 2781 m lett. A 2000-es pálya hosszabbítás során a tengervíz felett betonoszlopokon nyugodva hosszabbították meg a kifutópályát. A repülőtér nehéz megközelítése miatt a világ egyik legveszélyesebb repülőterei között tartják számon, mivel az ide érkező gépek pilótáinak először a hegyek felett kell átvezetniük, majd erősen jobbra kell vezetniük a gépet, hogy le tudjanak szállni. Az óceán felől érkező meleg levegő találkozik a hegyekből érkező hideg száraz levegővel, ami nagyon erős turbulenciát okoz a repülőtér közelében.

 

2. A Princess Juliana nemzetközi repülőtér, Saint Martin

xsunset-beach-bar-maho-sint-maarten_jpg_pagespeed_ic_xzewjlrvoz.jpg

Kép: stmartinbookings

A repülés szerelmeseinek a bakancslistáján biztos előkelő helyen szerepel a Karib tengeren található St. Martin repülőtere. A repülőtér különlegességét egyrészt a nagyon rövid kifutópálya adja, másrészt az elhelyezkedése. A kifutópályára érkező repülőgépek nagyon alacsonyan (10-20m) magasan szállnak el a tengerparton fürdőzők feje felett. De nem ám csak kisgépek, hanem óriás 747-es Jumbo repülőgépek is számtalanszor tiszteletüket teszik a sziget repülőterén. És ami még inkább érdekessé teszi a repülőteret, hogy a felszálló gépek a rövid kifutópálya, és a vele szemben lévő magas hegyek miatt gyakran teljes tolóerővel startolnak el a betonról. Ez viszont az alig pár méterre lévő bámészkodó turistákat igen-igen kimozdítja egyensúlyukból, és helyzetükből, ha nem kapaszkodnak. Ilyenkor a hajtóművekből kiáramló levegő "visz mindent". A Maho Beach, így hívják a reptér melletti strandot, számtalan bár van, ahol az aznapi repülőgépek érkezési/indulási ideje fel van tüntetve, valamint meg lehet hallgatni az irányítás, és a pilóták közötti rádió kommunikációt. A reptér kifutópályája 2349 méter hosszú.

 3. Gibraltári nemzetközi repülőtér:

alcaidesa_marina20120802104518_1.jpeg

Kép: strawberrymarketing

Az Egyesült Királyághoz tartozó, és az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő Gibraltár repülőtere is a veszélyességi listák élén áll. Ezt annak is köszönheti, hogy a repülőtér kifutópályáját a félszigetre tartó autópálya, és gyalogút keresztezi, mely az egyetlen összeköttetés Spanyolországgal. Így fel, valamint leszállás idejére a forgalmat a keresztezett szakaszon le kell zárni. A lezárásra fény és hangjelzés is figyelmezteti a gyalogosokat. A lezárás után nem sokkal, még gyorsan egy takarítógép is átmegy a keresztezett szakaszon, nehogy valamilyen idegen tárgy sérülést okozzon a repülőgépekben. A repülőtéren továbbá a leszállást nehezíti a köd, és légörvény képződés is. A repülőtér kifutópályájának hossza 1829 méter. Jelenleg 4 légitársaság kínál járatokat innen Marokkóba, és az Egyesült Királyság pár repülőterére.

 

4. Szingapúr-Changi nemzetközi repülőtér

tumblr_mfqzkua8ys1qd3bpyo1_1280.jpg

Kép: condenasttraveller

A világ legjobb repülőterének a szolgáltatásait élvezhetjük amennyiben Szingapúrba utazunk. Itt a repülőtéren eltöltött pár óra, akár csatlakozásra várva, akár indulásra felejthetetlen élmény az biztos. Hogy miért? Mert a repülőtér olyan különleges szolgáltatásokat nyújt az utasok számára, mint különféle növényekből összeállított kertek, ingyenes internet elérhetőség a terminálokon elhelyezett számítógépeken, imahelyek a különböző vallások számára, játékterem, tornaterem, élőzene, uszoda, valamint a gyermekek számára különböző játszóterek állnak rendelkezésre. A repülőtéren még ingyenes talpmasszás is segíthet kipihenten folytatni az utunkat. Hol máshol tudna nyugodtan élő pillangók között relaxálni a repülőtéren, mint Szingapúrban.

 

5. Kanszai nemzetközi repülőtér, Oszaka

kansai.jpg

Kép: vinci

Az utolsó pontban a világ legnagyobb mesterséges szigeten fekvő repülőtere a japán Oszakai Kaszai repülőteret ismerhetitek meg. Ezen repülőteret a világ egyik építészeti csodájának is tartják, mivel földrengések, és tájfunok által veszélyeztetett területre épült. A reptér a tengerszint felett 4,5 méterrel helyezkedik el 2 kifutópályával, melyen a leszállás olyan mintha csak a vízre tennék le a kapitányok a repülőgépet. A sziget repülőtér sikeresen túlélt már 95-ben egy 20-re lévő epicentrummal rendelkező földrengést is. 3 éven át tartó építése során, 10.000 munkás 10 millió munkaórán keresztül dolgozott. A feltöltéshez szükséges  21,000,000 m3 földet három hegyből nyerték ki. A repülőtér rendelkezik a világ leghosszabb termináljának címével is, melyet 1,7 km-es hosszával érdemelt ki.

 

 

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: wikipedia / érdekesvilág.hu / popularmechanics / frankfurtairport