Prága elviheti Budapest elől a ningboi járatot?

chinaeast.jpg

Kína második legnagyobb légitársasága a China Eastern kiterjesztené szolgáltatását a nemrég megnyitott Shanghaj Pudong-Prága útvonalon. Ennek értelmében a kínai légitársaság a Shanghajtól 200km-re fekvő Ningbo Lishe nemzetközi repülőtérről is üzemeltetne járatokat Prága városába - olvasható a China Aviation Daily oldalán.

Az ehhez szükséges engedélykérelmet már beadta a légitársaság a Kínai Polgári Repülési Igazgatósághoz (CAAC). Amennyiben a hatóság jóváhagyja a járatindítást, abban az esetben a China Eastern ez év októberétől hetente egy alkalommal indíthatna közvetlen járatot a két város között Airbus A330-200-as típusú szélestörzsű repülőgépeivel.

Nagy pofon lehet a Budapest Airport számára a prágai járatindítás?

2015. novemberében Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Sanghajban a Budapest Airport és a Ningbo International Airport & Logistics Development Company. Az együttműködés legfőbb célja a közvetlen légi járat, és cargo kapcsolat megteremtése. A tárgyalások egészen 2014-ig nyúlnak vissza, amikor a felek felvették egymással a közvetlen kapcsolatot.

2015. júniusában Ningboban megbeszélést folytatott Zhejiang tartomány kormányzó-helyettesével és Ningbo város polgármesterével. A találkozó során Szabó László üdvözölte a Budapest-Ningbo légi- és cargo járat elindításának lehetőségét. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a közvetlen légi járat és cargo kapcsolat létrehozása nagymértékben hozzájárulhat a magyar-kínai gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok további erősödéséhez. A kínai Ningbo Airport vezetői korábban Budapesten tájékozódtak a kelet-közép európai térség fejlesztési kilátásairól, a közvetlen cargo-járatok elindításának lehetőségéről.

A Ningbo nemzetközi repülőtere Shanghaj városától 200 km-re, a Jangce folyó torkolatának térségében található. A repülőtér a térség az egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője. A repülőtér mellett nagy forgalmú tengeri kikötő is található.

René Droese, a Budapest Airport cargo-és ingatlangazdálkodási igazgatója az együttműködés aláírásakor azt nyilatkozta: "Budapest Airport, mind a Ningbo Airport abban érdekelt, hogy rövidesen közvetlen cargo-járat közlekedjen Kína és Magyarország között.

A prágai járatnyitással Budapest akár eleshet az eddigi lehetőségeitől? Az új járatnak köszönhetően Prága tovább növelheti szerepét, és a régió legnagyobb kínai utas, valamint cargo elosztó központjává válhat. A most napvilágot látott ningboi járat mellett Prágának közvetlen légi kapcsolata van Peking (Hainan Airlines), Shanghaj (China Eastern), és Csengtu (Sichuan Airlines) városával is.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás:ChinaAviationDaily

Kép: Flickr/bombardierboy