Újabb rekord évet tudhat maga mögött az Emirates Csoport!

Az Emirates Csoport számos globális és működési kihívás ellenére sorban a 28. üzleti évét zárta nyereségesen, rekord összegű árbevétellel. Az új pénzügyi évet erős pozícióban, stabil üzleti növekedéssel indítja a társaság.

A 2015-16-os pénzügyi évben az Emirates és a dnata (földi kiszolgáló cég) is mérföldkövet jelentő kapacitási és bevételi eredményeket ért el a Csoport folyamatos globális bővülésének, valamint üzleti jelenlétét erősítő stratégiai befektetéseknek köszönhetően.

A ma nyilvánosságra hozott 2015-16-os éves jelentésből kiderül, hogy az Emirates Csoport a tavalyi évhez képest 50%-os növekedést ért el és rekord összegű, 8,2 milliárd dirhamos (2,2 milliárd dollár) profittal zárta a pénzügyi évet. A Csoport árbevétele elérte a 93 milliárd dirhamot (25,3 milliárd dollár), ami 3%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest, a pénzforgalmi egyenleg azonban erőteljes növekedést produkálva 23,5 milliárd dirhamon (6,4 milliárd dollár) zárt.

"A Csoport teljesítménye bizonyítja, hogy üzleti modellünk, stratégiáink megfelelően helyt álltak még a nehéz körülmények között is” – mondta el Őfelsége Ahmed bin Saeed Al Maktoum Sejk, az Emirates Csoport elnök-vezérigazgatója. „Folyamatos befektetéseink, amelyekkel kollégáink és üzleti tevékenységünk folyamatos fejlődését biztosítjuk lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan reagáljunk azokra az új kihívásokra, lehetőségekre, amelyeket az új év hoz. A 2015-16-os év során a Csoport együttesen 17,3 milliárd dirhamot (4,7 milliárd dollár) fektetett be új repülőgépek és felszerelések vásárlásába, cégek megvételébe, modern létesítmények kialakítására, a legújabb technológia alkalmazásába és munkatársi kezdeményezésekbe. Ezek mind segítenek abban, hogy működésünket erős alapokra helyezzük, hogy helyt álljunk a versenyszférában, és felgyorsítjuk fejlődésünket a hosszútávú céljaink elérése érdekében.”

A Csoport immár több mint 95 ezer munkatársat foglalkoztat a több mint 80 cégnél és leányvállalatnál, összesen több mint 160 országból.

„A következő évben is alacsony olajárakra számítunk, amely kettős hatást mutat: egyrészt kedvező a működési költségek szempontjából, másrészt viszont negatívan hat a globális gazdaságra és a fogyasztói bizalomra. Az USA dollár más valutákkal szembeni erősödése változatlanul kihívást jelent majd, ahogy az egyes országokban jelen lévő protekcionizmus is. Ennek ellenére magabiztosan nézünk az új pénzügyi év elé, és továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy fejlődjünk. Még keményebben dolgozunk majd, hogy utasaink számára a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat biztosítsuk.” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

 

Az Emirates Airline teljesítménye

 

Az Emirates összes utas és cargo kapacitása meghaladta az 56 milliárdot, és az előző évhez képest 11%-kal, 56,4 milliárdra növekedett a tonnakapacitás, amellyel a légitársaság ismét biztosította a helyét a világ legnagyobb nemzetközi légitársaságaként.

Az Emirates 29 új repülőgépet helyezett üzembe, ami egy üzleti éven belül az eddigi legmagasabb: 16 A380, 12 Boeing 777-300ER és egy Boeing 777F csatlakozott a flottához, így immár 251 repülőgéppel szolgálja ki az utasokat. Ugyanakkor 9 régebbi gépet kivont a forgalomból, 74 hónapos átlagéletkort biztosítva a flottában, amely a versenytársakhoz képest sokkal kedvezőbb, mivel más légitársaságok átlagosan 140 hónapig használják a gépeket. Az Emirates változatlanul a világ legtöbb Boeing 777 és A380 géptípussal rendelkező légitársasága, amelyek a legmodernebb, széles törzsüknek köszönhetően a leghatékonyabb géptípusok.

Az új repülőgépek üzembe helyezésével az Emirates 8 új desztinációt vezetett be globális útvonalhálózatába: Bali, Bologna, Cebu, Clark, Isztambul, Mashhad és Ciudad del Este is elérhető a légitársasággal. Ezen felül 34 további városba kapacitásbővítés történt,

A légitársaság az árbevételben, így az 85 milliárd dirhamon (23,2 milliárd dollár) zárt. Ugyanakkor a működési költségek 8%-os csökkenést mutattak: az üzemagyag költség 31%-kal, 19,7 milliárd dirhamra (5,4 milliárd dollár) csökkent..

A rekord számú, 51,9 millió utas szállításával az Emirates átlépte az 50 milliós mérföldkövet, a gépek kihasználtsága így 76,5% lett.

Az utasközpontú szemléletmóddal összhangban az Emirates több mint 80 millió dirhamot (21,9 millió dollár) fektetett a fedélzeti Wi-Fi kialakítására, így már a flotta több mint 70%-a esetében igénybe vehető a szolgáltatás. A légitársaság továbbá új fedélzeti csomagot vezetett be a First és a Business osztályokon, foglalkoztatócsomagot alkotott meg a kisgyermekek számára, új Business Class ülést mutatott be a flotta Boeing 777-300ER géptípusain, és elindította a kétosztályos konfigurációval repülő A380-as géptípusokat.

2016-17-ben is az Emirates új úticélokat vezet be útvonalhálózatba: Kínában Yinchuan és Csengcsou, Mijanmarban Yangon és Vietnámban Hanoi is elérhetővé válik a már meglévő desztinációk járatbővítései mellett.

 

Emirates SkyCargo

 

Az Emirates SkyCargo továbbra is fontos szerepet tölt be a légitársaság bővülő működésében, és az Emirates szállítási árbevételének 14%-át biztosítja.

Az Emirates teherszállítási divíziója 9%-os csökkenést követően 11,1 millió dirhamos (3,0 milliárd dollár) árbevétellel zárta az évet, a szállított árumennyiség pedig 6%-kos növekedéssel 2,5 millió tonnára emelkedett egy olyan légi teherszállítási piacon, amely folyamatosan új kihívások elé állítja a légitársaságot.

Az Emirates új célállomásaira tartó gépek belly-hold kapacitása mellett az Emirates SkyCargo növelte teherjáratainak számát Mexikóvárosban és teherjáratot indított a vietnámi Ho Si Minhbe, az indiai Ahmendabadba, az amerikai Colombusba, az algériai Algiersbe és a paraguayi Ciudad Del Este-be.

A 2015-16-os pénzügyi év során az Emirates SkyCargo hivatalosan is megnyitotta az Al Maktoum Nemzetközi repülőtér cargo terminálját, és az új Boeing 777F gép megérkezésével 15-re emelte a teherflotta számát: 13 Boeing 777F és két Boeing 747-400F szolgálja ki a szállítási igényeket.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: Emirates

Kép: arabianbusiness.com / f.tqn.com / Emirates