Újabb kínai cargo járat érkezhet Ferihegyre még ebben a hónapban

China Eastern Airbus A330-200 Takeoff at Brisbane Airport | B-5973 & B-6082  - YouTube

Egy 2015-ben megkötött stratégiai cargo megállapodás teljesedhet ki még ebben a hónapban, amikor a China Eastern Airlines Logistic a China Eastern Airlines repülőgépével közvetlen cargo légi járatot indít Ningbo és Budapest városa között.

2015-ben stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Sanghajban a Budapest Airport és a Ningbo International Airport & Logistics Development Company. A Ningbo International Airport egy jelentős cargo fejlesztési potenciállal rendelkező repülőtér, amely Kína legfejlettebb gazdasági térségében, Sanghajtól mindössze 200 km-re fekszik. Az együttműködéstől elsősorban a cargo-kapcsolatok fellendülését remélték a felek akkor. A kínai Ningbo Airport vezetői pedig korábban már Budapesten is tájékozódtak a kelet-közép európai térség fejlesztési kilátásairól, a közvetlen cargo-járatok elindításának lehetőségéről. 

Egy ningboi hírportál szerint május 26-án pedig már el is indulhat az első közvetlen légi járat az útvonalon, amit a China Eastern Airlines fog repülni a a China Eastern Airlines Logistics koordinálása alatt. Az útvonalon használni kívánt konkrét légijármű típust egyelőre nem említettek, de azt viszont igen, hogy az útvonalat utas és teherszállító módban szeretnék megnyitni.

A kínai fél véleménye szerint az új légi járat gyors és kényelmes szállítási lehetőséget teremt Kelet-és Közép-Európában, valamint Ningbo és a környezetében lévő cégek, vállalatok számára.

Alig pár napja az Alibaba Csoporthoz tartozó Cainiao logisztikai társaság jelentette be, hogy új teherszállító légi járatot indít Csengcsou és Budapest között, amivel a Kelet és Közép-európai régióban a kínai e-kereskedelmi termékek iránti növekvő keresletet szeretnék kiszolgálni.