Jubileum: 10 éve repül Budapest és Doha között a Qatar Airways!

A Qatar Airways 2021. január 17-én ünnepelte, hogy pontosan 10 éve érkezett meg az első menetrendszerinti járata Dohából Budapestre. 2011-ben a Budapest Airport vízsugaras köszöntéssel üdvözölte a leszálló Airbus A320 gépet, amelynek fedélzeten tartózkodott a légitársaság vezérigazgatója, Akbar Al Baker is. A jubileumi évforduló jelentős mérföldkő a légitársaság történetében, hiszen a budapesti járata volt anno a legelső Kelet-Közép európai útvonala a légitársaságnak.

https://www.anna.aero/wp-content/gallery/190111-nibs-qatar2/qatar-b-2_0.jpg

Az első budapesti járat köszöntő ünnepi tortája (Fotó: anna.aero)

A járat a 23. európai desztináció, világviszonylatban pedig a 97. úticél volt a Qatar Airways teljes hálózában. Akkoriban heti 4 járattal üzemelt a légitársaság (még bukaresti megállóval) a magyar és a katari főváros
között, gyorsabb útvonalat biztosítva a magyar utazóknak a Perzsa-öböl, illetve Ázsia, és a Csendes-óceáni térség eléréséhez.

Napjainkban, a pandémia időszakában is heti háromszor működtet járatot a Qatar Airways Dohába, ráadásul a modern Boeing 787-es Dreamliner gépekkel. A légitársaság az elmúlt 10 évben számos nemzetközi és hazai díjat nyert; többek között például a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a tag utazási irodák szavazata alapján a „Legjobb légitársaság” díjával jutalmazta.

A Qatar Airways budapesti járata az eltelt 10 év alatt emellett is mindig hozott valamilyen újdonságot, és szinte a légitársaság teljes flottája, még a legnagyobbnak számító Airbus A380-as is megfordult Ferihegyen. A kezdeti kisgépes és útmegszakításos járatokat, hamar felváltotta a non-stop közlekedő és nagyobb kapacitású Airbus A321-es, majd A330-as repülőgépek. De nem csupán a gépek nagysága, hanem a heti járatsűrűség is folyamatosan növekedett az évek során, és a cargo üzletág is megjelent Budapesten közvetlen járattal, amelyet napjainkban már Boeing 777F típusú teherszállító repülőgépek repülnek Prágával összeköttetésben.

A Qatar Airways magyarországi country menedzsere, Martin Zdarek így nyilatkozott: „Budapest továbbra is
kulcsfontosságú piac számunkra, és köszönjük utasainknak, akik minket választottak, és azoknak a partnereknek, akik támogattak minket az elmúlt 10 évben. Örülünk, hogy továbbra is megtisztelnek minket bizalmukkal és részesei lehetünk utazási élményeiknek.”


A COVID-19 járvány során Katar állam nemzeti fuvarozójának fő célkitűzése az volt, hogy az emberekneksegítsen hazajutni a világ bármely pontjáról. Ennek következtében a járvány kezdete óta a fuvarozó több mint3,1 millió utast szállított haza, és szoros együttműködésben dolgozott a világ kormányaival, cégeivel. Többmint 470 charter - és extra menetrendszerinti járatok beiktatásával, a legfrissebb IATA-adatok szerint, azegyik legnagyobb nemzetközi fuvarozóvá vált.


A járvány kezdete óta a Qatar Airways a legfejlettebb biztonsági és higiéniai intézkedéseket hajtotta végre, ideértve a személyzeti védőfelszerelés (PPE) biztosítását a légiutas-kísérő személyzet számára és ingyenes védőfelszerelést az utasok számára. Ezenkívül a fokozott higiéniai intézkedések mellett a légitársaság volt az első nemzetközi fuvarozó, amely a Katari Légügyi Szolgálat által működtetett Honeywell ultraibolya (UV) kabinrendszert telepítette, tovább fejlesztve higiéniai fedélzeti intézkedéseit. Ezeknek a biztonsági lépéseknek az elismeréseként a Qatar Airways elérte a Gyémánt fokozatot az Airline Passenger Experience Association (APEX) Health Safety Powered by SimpliFlying auditján.


A járatok jelenleg hetente három alkalommal az alábbi napokon közlekednek: Hétfő - Szerda - Péntek (helyi idők)

Doha (DOH) - Budapest (BUD), QR199, indul 08:25, érkezik 12:10
Budapest (BUD) - Doha (DOH), QR200, indul 15:45, érkezik 22:55

A koronavírus válság enyhülésével a légitársaság is számol, így március 28-tól már egy vasárnapi járat is elérhető a menetrendben.