Újabb cargo járat indult Kína és Magyarország között

A Korean Air Cargo és a Cargolux idei új járatnyitása ma újabb légi járattal gazdagodott a Budapest Airport cargo portfóliója. Mától a már meglévő Cargolux összköttetés mellé újabb cargo légi járat indult a kínai Zhengzhou és a magyar főváros között a Hainan Airlines színeiben. Az új vonal tovább bővíti a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Fotó: Iró Zoltán/ITM

Az új cargo járat 2020 októberétől 2021 végéig alapesetben heti három alkalommal közlekedik. A heti járatok száma november elejétől január végéig négyre nő.A teljes időszak alatt pedig várhatóan mintegy 170 repülőgép fordul majd meg Kína és Magyarország között.

A járatokat a kínai és közép-kelet-európai kereskedelem fejlesztésével és elősegítésével elsődleges feladataként foglalkozó CECZ cégcsoport tagja, az UTA (Universal Translink Airline) közlekedteti. A társaság a kínai Hainan Airlinestól bérel egy 40 tonnás kapacitású Airbus A330-300 repülőgépet, amelynek rakterében és fedélzetén is jut hely több tonnányi árunak.

Fotó: Iró Zoltán/ITM

A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik" - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes. Kínai hírek szerint a járatokon ipari termékeket, védőeszközöket, és a kínai posta valamint a nagy kínai online csomagküldő oldalak csomagjait fogják szállítani. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette: a légi összeköttetés új lendületet ad a kétirányú kereskedelem koronavírus-járvány első hulláma utáni beindításának, a repülőgépek általános ipari és fogyasztási cikkeket, kész- és félkész termékeket is szállítanak majd.

"A gépek kiinduló állomása a Kína központi részén fekvő Zhengzhou városa. A visszajáratok a Távol-Keletre értékesített magyar áruk szállítmányozására is lehetőséget teremtenek, ami fontos szempont a magyar gazdaság erősítése szempontjából" - fejtette ki Schanda Tamás.

Folyamatos az áruk mozgása a Cargo City-ben!

A tavaly ősszel átadott új légi áru központ az elmúlt évben több új járattal is gazdagodott, mindemellett fontos bástyája a koronavírus elleni védekeznek, hiszen még a mai napig is számtalan járattal érkezik folyamatosan védőfelszerelés az országba.

Az elmúlt kilenc hónap cargo forgalma 95.588 tonnát árumennyiséget tett ki. Ez tavalyi év hasonló időszakához, a még közel 3 százalékos visszaesést tekintve is kiváló teljesítmény, hiszen a belly cargo járatok legtöbbje a mai naping nem közlekedik a korlátozások miatt.

Forrás: ITM