A korábbi hónaphoz képest a május már kedvezőbb volt utasforgalmi szempontból Budapesten

Nagyon lassan kezd újraéledni a forgalom a budapesti reptéren. Az áprilisi mélypont után májusban már egy kis mértékű növekedés volt tapasztalható az utasok és a járatok számában. A következő hetekben egyre több légitársaság indítja újra budapesti járatait, a korábbihoz képest viszont a menetrendek szűkítettek. A kis forgalmat jelenleg csak a 2B terminál szolgálja ki,míg a 2A indulási oldalán a kiöregedett padlóburkolat cseréje zajlik

.

Fotó: Budapest Airport

Az M1 csatorna Ma Reggel című műsorának vendége volt Valentinyi Katalin a Budapest Airport kommunikációs vezetője/szóvivője a "Légiközlekedés a járvány után" témakör részeként. A szóvívó a műsorban közölte, hogy a korábbi hónapokhoz képest a május már kedvezőbben alakult, egész hónapban 22 ezer utasuk volt, ami a tavaly májusi 1,5 millió utashoz képest több, mint 98 százalékos visszaesést jelentett.

A korábbi több, mint 150 várossal fennálló közvetlen légi kapcsolat áprilisra alig 2-3 célállomásra csökkent. Májusra ez az arány valamelyest 20 célállomásra javult. Mint, mondta a légitársaságok folyamatosan jelentik be, hogy újraindítják a járvány miatt leállított járataikat. Ennek eredményeként júniusban több európai városba, jellemzően fővárosba indul újra járat. Az Öböl-menti légitársaságok és a kínai járatok újraindulását júliusra várják. A várokozás persze attól is függ, hogy az adott országok, hogyan oldják majd fel a korlátozásaikat. A budapesti reptéren a júniusi hónap során üzemeltet járatokat a Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines, Eurowings, Czech Airlines, Wizz Air, Ryanair, KLM, Sun Express, és az Air France.

A repülőtér idei évi várható utasforgalma a szóvivő szerint 8-9 millió közötti főre tehető, abban az esetben ha nem lesz második hulláma a fertőzésnek. A korábbi év 16 milliós utasszáma pedig legkorábban 2023-ra érhető el újra.

Az utasoktól a reptéren életbe lépett járványügyi intézkedések miatt, továbbra is kérik, hogy kísérő nélkül lépjenek be a terminálba, próbálják meg az online check-in és az önkiszolgáló poggyászfeladást igénybe venni. A repülőtér a védelmi intézkedések részeként a check-in pultokat és a kapuk pultjait átlátszó plexi fallal szerelte fel, az ülőhelyek számát a távolságtartás érdekében korlátozták, a reptér területén folyamatosan végeznek a fertőtlenítő takarítást, biztonsági csatornán teljesítő védelmi őröknek, és az újranyitott üzletekben dolgozóknak pedig kötelező a szájmaszk viselése. Kiemelte továbbá, hogy a sorkezelést igyekeznek aktívan kezelni.

A reptéri fejlesztések folytatására irányuló kérdésre elhangzott: hogy a megkezdett fejlesztéseket befejezi a repülőtér, de vannak olyan beruházások, amiket kénytelenek voltak elhalasztani. A megkezdett fejlesztésekhez tartozik a SkyCourt előtti téren már formát öltött új csomagosztályozó csarnok megépítése (várhatóan a nyár folyamán elkészül), valamint a Pier1 projekt befejezése (várhatóan júniusban átadják).

A teljes interjú megtekinthető ezen a linken.