Közel 58 százalékkal esett vissza a budapesti reptér utasforgalma márciusban!

Amíg a koronavírus a februári utasforgalomra még nem gyakorolt látványos változást, sőt a hónapot jelentős növekedéssel zárta a budapesti reptér, addig a márciusi hónapban életbe lépő korlátozások már jelentősen, naponta csupán alig pár száz főre csökkent le az utasforgalom. Ezzel együtt pedig a gépmozgások száma is bezuhant. Egyedül a cargo szektor teljesítménye lett pozitív a légi áruszállítás felértékelődése miatt. 

A reptér által közzétett alsó ábrából jól kivehető, hogy az utasforgalom a rendkívüli vészhelyzet kihirdetése előtt, már március 9-től zuhanni kezdett. Ezekben a napokban a várt 30-40 ezres utasszám helyett, 23-24 ezer utas fordult meg egy nap a reptéren. A rendkívüli csökkenés március 16. követően indult be, amikor már a napi forgalom a korábbi 43-44 ezer fő helyett már csupán csak 6-9 ezer fő volt. A hónapot így a budapesti reptér összesen 494.492 utassal zárta, ami 57,9 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év márciusi hónapjához képest. A lecsökkent utasszám és a leállított járatok másik negatív következménye a gépmozgások számának bezuhanása. A le és felszállások száma 6101 műveletet tett ki, ez egyelőre csupán 33,6 százalékos visszaesést jelentett.

Gépmozgások száma 2019. március 9184 le és felszállás            

Gépmozgások száma 2020. március 6101 le és felszállás

Különbség: -3.083 le és felszállás

fe_1200_0_utasszam_2020_march.png

Forrás: Budapest Airport

A körülbelül alig napi pár száz főt mutató forgalmi adatok miatt az áprilisi hónap várhatóan még a ennél a márciusi adatsornál is drasztikusabb utas és mozgásszám csökkenést fog hozni.

A vírus okozta korlátozásokból győztesként a légi áruszállítás kerül ki, mivel az elmúlt hónapban több ad-hoc jellegű cargo járattal érkezett, több tonna orvosi felszerelés a budapesti reptérre. A márciusi adatok 12.302 tonna mennyiségű áruforgalmat, és 7,1 százalékos növekedést mutatnak.

Cargo forgalom 2019. március  11.489. tonna         

Cargo forgalom 2020. március  12.302 tonna

Különbség: +813 tonna

Elveszíthet útvonalakat a budapesti reptér! Kapacitás csökkentések jönnek!

Rolf Schnitzler a Budapest Airport vezérigazgatója által múlt héten írt nyílt levél szerint a budapesti repülőtér kínálatából április végéig 2,5 millió ülőhely tűnt el. A kieső ülőhelyek oka, hogy pár légitársaság (Wizz Air, British Airways, Qatar Airways, Ryanair...) kivételével szinte az összes felfüggesztette a budapesti járatait. A leállás hosszának időtartama azonban bizonytalan. Vannak légitársaságok akik már május 1-től újraindulnának, de van olyan is aki teljesen lemondott erről az évről, mint az American Airlines, amely a májusban induló új Budapest-Chicago és a szezonban újrainduló Budapest-Philadelphia járatukat idén már biztosan nem indítja el. A bizonytalanság a legrosszabb a jelen helyzetben, hiszen emiatt lehetetlen menetrendet hónapokra előre megtervezni. A korlátozások végett pedig az utazási kedv szinte a nullával egyenlő. Ha pedig nincs utas, akkor járat se lesz. Emiatt félő, hogy a jelenleg a nyári időszakra közzétett menetrendek 70-80-90, vagy akár 100 százalékos visszavágáson eshetnek át. Emiatt pedig, mint azt ahogy Rolf is említi a levelében a budapesti reptér elvesztheti a Malév csődjét követően kemény munkával felépített,153 célállomást kitevő járathálózatának jelentős részét. Amelyik útvonalak viszont megmaradnak, ott pedig biztosan kapacitáscsökkentéseket hajtanak végre a légitársaságok. A két folyamat pedig a reptér bevételeit fogja csökkenteni, valamint a dolgozói állományt. Emiatt a Budapest Airport a fejlesztési terveinek egy részét már biztosan halasztani fogja.