Élénk cargoforgalom lesz Budapesten a következő hetekben!

Amíg a koronavírus a légi személyszállítás forgalmát napról, napra csökkenti, addig a légitársaságok áruszállító, valamint üres utasszállító gépeik belly és utastér kapacitásait kihasználva próbálnak meg rengeteg a védekezéshez kapcsolódó szállítmányt eljuttatni több európai országba, köztük Magyarországra is az Ázsiai országokból. A budapesti reptér új cargo központja a Cargo City az elmúlt napokban már több Kínából, valamint Törökországból érkező szállítmányt kezelt, de az elkövetkező hetekben további megnövekedett forgalomra lehet számítani, mivel több cargo légitársaság a menetrendjében újabb járatot, vagy cargo charter járatot indít a budapesti reptérre.

cargocr.png

Az elmúlt napokban a Wizz Air egyik Airbus A321neo gépe már több leszállással megjárta Kínát és tegnap, valamint ma újabb gépek csatlakoztak hozzá, hogy rakterükben, valamint fedélzetükön újabb és újabb a védekezéshez nélkülözhetetlen eszközöket hozzanak Magyarországra. A cargo járatok szerepe felértékelődött az elmúlt hetek során. Ez egyrészt azért mert  a leálló utasszállító járatok belly cargo kapacitása kiesett, másrészt pedig a védekezéshez szükséges eszközök legrövidebb és leggyorsabb szállítási formája a légi úton történő célbajuttatás. Jelenleg is több tonna védőeszköz szállítmány várakozik, hogy Budapestre érkezzen légi úton.

A budapesti reptér cargoforgalma az év első két hónapjában a korábbi év csökkenési tendenciáját felváltva szolid növekedésnek indult. Januárban 0,1, februárban 1,7 százalékos növekedést regisztráltak.

Különleges járatok érkeznek!

Most vasárnap az Ethiopian Airlines Boeing 777F óriás cargo gépe érkezik Budapestre Addisz Abebá-ból. A járat orvosi felszereléseket hoz a kínai Kanton városából. A gép várhatóan 17:15-kor érkezik meg a budapesti reptérre.

Április 5-én a Korean Air Cargo menetrendje szerint a meglévő Boeing 777F cargo járata mellett, egy Boeing 777-300ER típusú gépet is küld Budapestre áruszállító járatként. 

screenshot_2020-03-26_weekly_schedule_korean_air_cargo.png

A sort az Qatar Airways és az Emirates folytatja. A Qatar Airways Cargo az elmúlt időszakban üzemeltetett heti két járatát, heti háromra bővíti Doha és Budapest között egy új szombati járat beiktatásával (QR 8193). A járatokat a menetrend szerint továbbra is az Airbus A330F típusú gépek fogják repülni. 

Az Emirates közleménye szerint márciustól áprilisig összesen 9 járatot indít az légi áruszállításra specializálódott Emirates SkyCargo légitársaság színeiben Budapestre. E járatok főként elektronikai felszereléseket és a védekezéshez szükséges eszközöket szállítanak a fedélzetükön, továbbá pótolják a május végéig kieső Emirates járatok belly kapacitásának egy kis részét is. A következő SkyCargo járat a menetrend szerint jövő kedden érkezik meg Budapestre (EK9369 DWC-BUD 7:25-11:25 B777F).

-A közölt menetrendi adatokban bármikor előfordulhat változás!-