Alig pár ezer főre esett vissza az utasforgalom Budapesten!

A koronavírus okozta globális határzárak és reptérzárak, valamint sok légitársaság működésének ideiglenes leállítása rendkívüli mértékben megviseli a Budapest Airport utasforgalmát is, amelynek eséséről és a március közepén rögzített adatok állásáról érdekes ábrát közölt a Budapest Airport.

43 ezer utas helyett csupán alig 6 ezer fős utasszámot mutat a statisztika március 18-án a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi reptéren, ami óriási visszaesés az ilyenkor megszokott utasforgalomhoz képest. Az utasforgalom pedig a grafika szerint napról-napra esik a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések, és az utazási kedv szinte nullára csökkenésének hatására. A budapesti reptér tervezett éves utasforgalmi növekedése már biztosan bedőlt, ahogy a világon szinte minden reptérnek. A tavalyi év 16,1 milliós forgalma után az idénre 17,3 millió körüli utasforgalmat jósoltak a szakemberek. Az idei év első két hónapja még biztatónak tűnt a fennálló helyzethez képest, mivel a forgalom 15 százalékkal volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest. Januárban 1.169.030 főt, és 16,2 százalékos növekedést, míg februárban kb. 1,1 millió főt és 14,5 százalékos növekedést regisztráltak.

fe_1200_0_utasszam_2020_march.png

Forrás: Budapest Airport

A budapesti reptér közlése szerint a koronavírus terjedésének kezdete óta több mint egymillió ülőhely kapacitás tűnt el a budapesti repülőtér menetrendjéből, és a továbbra is közlekedő alacsony számú járatok is akár 90%-kal kevesebb utast szállítanak, a tavalyi év hasonló időszakához képest. A világszerte – így hazánkban is - bevezetett kormányzati intézkedések hatására a repülőtér-üzemeltető a legtöbb utasszállító járat felfüggesztésével számol a következő napokban. A Budapest Airport arra számít, hogy az elkövetkező hetekben vagy akár hónapokban az utasforgalom alacsony szinten marad, vagy akár a nulla felé is közelíthet, az egyre több országban életbe lépő beutazási tilalom miatt.

fe_1200_0_utasszam_2020_march_v2.png

Forrás: Budapest Airport

Azt, hogy a csökkenés meddig fog tartani, és hol áll meg nem lehet előre megmondani, de azt sem, hogy eljut e vajon a forgalom a szinte 0-ás állapotra, és mennyire érinti majd a nyári csúcs még be nem indult szezonális és charter járatait. A budapesti repteret egyenlőre több a világban lévő nemzetközi repterekkel ellentétben nem zárták be és vélhetően nem is tervezik bezárni. Jelenleg a repülőtér a cargoforgalom fellendüléséből és a korlátozások miatt feleslegessé vált, letárolni kívánt gépek parkolásából számíthat biztos bevételre. A reptérnek válságkezelésben már van tapasztalata elég csak a Malév leállására gondolni, bár az a jelenlegi helyzethez képest nagyságrendileg kisebb válság volt. Az üzemeltető közlése szerint a korábbi évek sikeres gazdálkodásának, illetve az elmúlt napokban megtett válságkezelési intézkedéseknek köszönhetően a Budapest Airport helyzete stabil; a társaság egy több hónapig elhúzódó válságot is át tud vészelni, akár a személyforgalom átmeneti leállítása mellett is.