Ma már Ferihegy is alkalmas a menetrendszerinti A380-as gépek fogadására!

Mondta a napokban Ormándi Zoltán a Budapest Airport repülőtérforgalmi vezetője a Csodák Palotájában a budapesti repülőtérről tartott előadása során. Budapesten eddig csupán két alkalommal fordult meg az Airbus óriásgépe. Egyszer 2011. október 2-án a Lufthansa színeiben járt bemutatáson, másodszor pedig idén április 12-én. Ekkor egy  utas rosszulléte miatt a Qatar Airways pilótái döntöttek a sürgős budapesti leszállás mellett. A típus menetrendszerinti budapesti megjelenése eddig "álomnak" tűnt, de úgy tűnik a budapesti reptér mégis készülhet rá.

70504686_1429247843898964_1757824848899342336_n.jpg

A budapesti repülőtér eddig is képes volt A380-as gépek fogadására, bár kiszolgálásuk, és mozgásuk nehézkes volt. Ez azonban változhat, hiszen a repülőtér kidolgozta azt a speciális eljárásrendet, ami lehetővé teszi a menetrendszerint közlekedő A380-as típusú gépekkel teljesített járatok kiszolgálását is. Ormándi Zoltán elmondása szerint az eljárásrend kidolgozása során olyan tényezők kerültek megvizsgálásra, mint a megközelítés során a gép által keltett turbulencia hatásai, valamint a reptéri utashidak képességei is. Budapest utóbbi szempontból nem nagyon mondható A380-as barátnak, hiszen e gépek kiszolgálása általában három csáppal történik, melyből egy a felső szint kiszolgálására hivatott. Budapesten a nemrég átadott mólón viszont jelenleg csak 3 darab dupla csápos híd található. A vizsgálatot a forgalmi igazgatóság elmúlt hetekben közreadott utasítása zárta, ami mostantól már lehetővé teszi az ilyen jellegű gépekkel történő működést is.

De vajon melyik légitársaság jönne A380-as géppel Budapestre?

Nagyon nem kell találgatni, hiszen általánosan a típus legnagyobb üzemeltetője a dubaji székhelyű Emirates  kerülhet szóba e téren, hiszen ők rendelkeznek a világ legnagyobb A380-as flottájával. A gép a régióban eddig csupán Prágában és Bécsben napi vendég. Korábban a lengyel lapok Varsóval kapcsolatban is felhozták az Emirates típus váltás iránti érdeklődését, azonban a reptér üzemeltető nem volt hajlandó extra költségeket fordítani arra, hogy a reptér kiszolgálhassa a típust egyetlen légitársaság érdekében. Dubaj és Budapest között az Emirates a hét minden napján üzemeltet járatokat Boeing 777-300ER típusú több, mint 300 férőhelyes repülőgépeivel.

prggate.JPG

A prágai 14-es indulási hely speciálisan A380-as gépek fogadására készült 2014. és 2015. között. Ma már a Korean Air és az Emirates A380-as gépeit is kiszolgálja (Forrás:obermeyer)

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!