Visszatér az Air Asia X Európába! Prága az első célállomás!

Bár még a járatnyitást hivatalosan nem jelentették be, a Cseh Miniszterelnök Andrej Babiš twitter üzenőfalára kiírt üzenetben mondta el, hogy a Thai Air Asia X légitársaság első európai célállomása még idén októberben Prága városa lesz.

hs-xtb-thai-airasia-x-airbus-a330-343_planespottersnet_516051.jpg

7 év szünet után újra visszatér Európába az Air Asia hosszútávú fapados járatokra specializálódott légitársasága az Air Asia X. Az újranyitást a vállalat még hivatalos közleményben nem jelentette be, de Csehország Miniszterelnöke a twitteren adott hangot örömének. Ez alapján a járatokat a Thai leányvállalat az Thai Air Asia X fogja működtetni Bangkok Don Mueang (DMK) fapados repülőtere és a cseh főváros között október 26-tól, a téli menetrendrendi időszakra történő átállással egy időben. A miniszter úr üzenetében elmondja, hogy a légitársaság vezetőivel való januári találkozást követően már megígérte, hogy már karácsony előtt elindulhat az új, és már nagyon várt légi járat a két ország között. A járatokat várhatóan az elkövetkező hetekben átvételre kerülő legelső Airbus A330-900NEO típusú repülőgép teljesítheti, melyből 2 darabot tervez üzembe helyezni a légitársaság az európai terjeszkedés érdekében ez év második felétől.

A Thai Air Asia X low-cost (fapados), hosszútávú utakra specializálódott légitársaságot 2014-ben alapították. A légitársaság az Air Asia 49%-os tulajdonában áll. Az Air Asia X csoport 2012-ig üzemeltetett légi járatokat Kuala Lumpurból Londonba és Párizsba. Ezen járatok megszűnését gazdasági okokkal indokolták. A 2012-es megszűnés óta viszont már több ázsiai útvonalon indult fapados járat Európába melyeket jelenleg egyedül a szingapúri Scoot Airlines üzemeltet (Berlin és Athén - és reméljük hamarosan Budapest is). Azonban voltak mások részéről is próbálkozások is, mint például a Norwegian, aki Szingapúri járatát idén januárban zárta be. A hírek szerint a jövőben pedig a Japan Airlines Zipair nevezetű fapados leányvállalata készül betörni az európai piacra.

Bővülő keleti kapcsolatok Prágából!

A prágai reptér ebben az évben ezen járat mellett tovább bővítheti keleti kapcsolatait, hiszen a Kínai Sencsen városával július 1-től heti két Sichuan Airlines által üzemeltetett járat fogja összekötni.

Akár Prágával egy időben indulhat egy budapesti járat is?

Nem lenne véletlen egybeesés, hiszen a Thai Air Asia X Kelt-európai járatnyitás iránti érdeklődése egészen 2016-ig nyúlik vissza. Akkor a Thai Air Asia X elnöke Mr Tassapon Bijleveld a CAPA légiközlekedési portál európai visszatérésére vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta, hogy "Budapest, Varsó, valamint Prága városába a jövő év során történő járatindítási tervek jelenleg is elbírálás alatt vannak." - de végül 2017-ben mégsem indult el egyik városba sem légi járat, pedig a prágai, varsói és a budapesti repterek leginkább hiányzó keleti járatai közé tartozik Bangkok városa. 

Miért éppen Kelet-Európa? - Mr. Tassapon az akkori interjúban hangoztatta, hogy Kelet-Európában jelen van egy nagy, de kielégítetlen kereslet a közvetlen thaiföldi repülő járatok iránt. Jelenleg pedig egyetlen Visegrádi ország sem rendelkezik Thaiföld felé közvetlen menetrend szerint közlekedő légi járattal. A legközelebbi Bangkok városába induló közvetlen légi járatokat Bécs repülőterén találják az utasok. Bécs ebből a szempontból pedig kiemelkedő, hiszen 3 légitársaság (Austrian, EVA Air és a Thai Airways) is kínál non-stop járatokat a thai fővárosba.

Ma már a "második" helyen áll a TOP10-es fehér foltok között Budapesten Bangkok városa!

A bangkoki útvonal jelentős fehér foltnak számít a Budapest Airport számára, ezt mutatja az a korábbi statisztikai adatsor is miszerint akkor még ezen útvonal a negyedik helyet foglalta el a TOP10 kiszolgálatlan budapesti útvonalak között a Budapest Airport listáján. De ez mostanra már a második helyet jelenti közvetlen Szöul városa után. Azonban Szöulba hamarosan a LOT fog nyitni, így Bangkok válhat majd a listavezetővé.

Útóljára a Malév idejében volt közvetlen bangkoki járat Budapestről!

A Malév egészen pontosan 2008. március végéig repülte a légitársaság Boeing 767-es szélestörzsű repülőgépeivel az útvonalat.  1996 és 2001 között menetrendszerint, majd 2001 és 2005 között charter Malév járatok közlekedtek a thai fővárosba. 2005. december 2-től 2008-ig a magas kereslet végett ismét újraindultak a menetrendszerinti járatok hetente 3 alkalommal.

Fénykép: EX YU Aviation

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!