Miami és Los Angeles: akár már idén közvetlen légi járat indulhat!

Bogáts Balázst a Budapest Airport járatfejlesztési vezetőjét szólaltatta meg a már hagyományosan megjelenő Routes kiadványában az anna.aero szakoldal. A beszélgetésben megemlítésre kerültek a Budapest Airport által a jövőben ki szolgálni kívánt útvonalak, amelyekre szeretne üzemeltetőt találni a repülőtér. Ezek között mind rövid/közép és hosszútávú járatok is vannak, melyek az Egyesült Államok újabb nagyvárosaival teremtenének közvetlen légi kapcsolatot Chicago és New York után.

budlaxmia.png

Los Angeles és Miami e két amerikai városba még idén szeretne közvetlen járatot indítani a Budapest Airport. Meg is van a repülőtér oka rá, hiszen mind két város jelentős potenciális utasszámmal rendelkezik, és még üzemeltető partnert is könnyen találhatnak rá akár a LOT lengyel légitársaság személyében is. Los Angeles esetében 70 ezer, míg Miaminál körülbelül 60 ezer potenciális utasszámot mutatnak a piackutatások oda-vissza irányba. Mind két város "erős versenyzőnek" számít a Budapest Airport listáján, hiszen a tavalyi évben megnyitott New York JFK után Los Angeles és Miami rendelkezett a legnagyobb indirekt utasszámmal az Egyesült Államok nagyvárosai közül.

Ha pedig találgatásokba bocsátkoznánk kit is várnánk ezen az útvonalakon megjelenni, akkor mindenképp előjön újra a LOT neve, mint lehetséges és potenciális üzemeltető, hiszen a lengyelek Los Angelesbe már két éve repülnek Varsóból, azonban Miami járatukat csak most június 1-jén fogják megnyitni. Ennek köszönhetően helyi szinten már jól kiépített üzemeltetési struktúrájuk van. A LOT pedig ha minden igaz tovább folytatja a hosszútávú járatok indítását a magyar fővárosban, hiszen hivatalos bejelentés előtt áll a Budapest-Szöul közötti non-stop járatuk. Ehhez azonban mindenképp újabb Dreamliner repülőgépet kell a budapesti bázisra tenniük, amivel Szöul mellett más város/városok felé is nyitni tudnának. Ehhez még a jelenlegi 787-8-as gépek hajtómű gondjai mellett is lehetőség nyílik, hiszen őszig további 3-4 új Boeing 787-9-es típusú Dreamliner gép érkezhet a LOT flottába.

Rövid és közép hatótávon is vannak még fehér foltok

Bár a Ryanair az idén nyáron és ősszel elviszi az eddigi legnagyobb "fehér foltnak" számító városokat (Luxemburg, Toulouse, Sevilla), de még mindig akad egy pár olyan hely Európa térképén ahová érdemes tárgyalni a közvetlen légi járat megvalósításáról. Ezen városok közé tartozik a lista legtetején álló Tallinn és Bilbao. Mindkét város 30-30 ezres potenciális utast tud felmutatni. Emellett még említést érdemelhet Bejrút városa is, ahová a magyar kormány nagyon szeretne mihamarabb járatot indítani, hiszen a két ország közötti légügyi megállapodás létrehozására februárban Miniszterelnöki Határozat jelent meg a Magyar Közlönyben.

A fehér foltnak számító útvonalakon történő új járatindítás mellett, számos már meglévő útvonalon pedig sűrítés szükséges. Ebben is nagy partner a Ryanair idén, hiszen jó pár új útvonala már meglévő Wizz Air desztinációkra repül rá. De a nemrég indított Laudamotion és az ősszel induló LOT járatok is a jelenleg már meglévő más légitársaságok melletti kapacitások növelését eredményezik.

[Fénykép: MIA Airport, Points Miles&Martinis BoardingArea]

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!