Megérkezett Budapestre az első Qatar A330-as repülőgéppel teljesített járat!

Mától már a dohai központú Qatar Airways is csatlakozott azon légitársaságok sorában Budapesten, akik járataikat szélestörzsű repülőgép típusokkal repülik, hiszen a légitársaság Doha-Budapest-Doha útvonalának QR199/QR200-as járatszámú járatin a nagyobb utas, valamint belly cargo kapacitással rendelkező Airbus A330-as repülőgépeit állította a mai naptól forgalomba. A Qatar e lépésével az elmúlt több mint hét év folyamatos fejlesztéseinek egy jelentős gyümölcse érett be, hiszen titokban már pár éve mindenki várta a nagyobb gépre történő átállást. A gépcserét és az újabb járatokat a növekvő utas kereslet, valamint a még kényelmesebb utazási komfort hívta életre a légitársaság közlése szerint. A nagyobb géptípus a téli menetrendi időszak során is megmarad!

38143536_2368216889871959_5530875492980228096_n.jpg

2011-ben még első Közel-keleti légitársaságként heti négy járattal és bukaresti kitérővel kezdte meg pályafutását a magyar piacon a Qatar Airways. Az elmúlt 7 év során évről-évre fokozatosan növekedett a járatok és az azokkal szállított utasok száma. A korábbi kitérők eltűntek és napjainkra már heti 14 járattal szeli az eget Budapest és Doha között az SKYTRAX ötcsillagos minősítéssel és Oneworld tagsággal rendelkező légi cég, aki immár a 6. nagygépes üzemeltető a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren. A növekedés olyan mértékű lett az elmúlt évek során, hogy már idén februárban szélestörzsű Boeing 787-es Dreamliner típussal teljesített járatok lettek a menetrendbe ideiglenesen beállítva, amit most az állandóan üzemelő Airbus A330-as típusok követnek, melyeknek köszönhetően a korábbi ülőhely kapacitás a duplájára növekedik a korábbi egyfolyosós A320-as típuscsaládhoz képest (144 helyett 200-as típusok esetében 272/260, 300-as típus esetében 305 ülőhely).

Ismerkedjünk meg közelebbről az új típussal!

Az Airbus A330-as típuscsalád tagjaival teljesített járatok jelenleg állandó vendégek Budapesten, hiszen az Air China is e típusú géppel repüli járatait. A Qatar üzemeltetésében a kisebb széria a 200-as típusú gépek fogják teljesíteni a járatokat, de a foglalási rendszer adatai szerint előfordulhat olyan is, mikor a nagyobb kapacitással rendelkező 300-as típust fogják az útvonalra beállítani.

A budapesti útvonalon használt gépeken hagyományosan két osztály található meg, a Business és az Economy. Elrendezés szerint a Business osztály a 2-2-2 elvet, míg a turista bizonyos gépeken a 2-4-2 és a 2-3-2-es elrendezést követi.  Konfigurációtól függően a Business osztályon 24 vagy 30 darab 180 fokban dönthető és teljes ággyá alakítható kényelmes ülőhelyek találhatóak, melyekhez üléselválasztó, és 40 cm-es érintőképernyős monitor is tartozik, amin az ORYX ONE fedélzeti szórakoztató rendszere fut tele friss filmes, tévés, zenés, játék és információs tartalommal. Az ülések mindegyikében található USB töltő.  

A repülés során minden Business utas élvezheti a BRIC’S kozmetikai kis táskáinak tartalmát, valamint az általunk is kipróbált á la carte fedélzeti ellátást, melyet a Budapest-Doha járat utasai számára a Honett Szerviz Kft. biztosít. A fogások között speciális Közel-keleti, vegetáriánus, és halas ételek is szerepelnek, de speciális étkezést igénylő cateringet is biztosítanak. Az éttermi élményt a felhők felett porcelán tányérok és a fém, a légitársaság logójával fémjelzett evőeszközök még inkább átadják.

Az Economy osztályon típustól és lajstromtól függően 236/248/275 ülőhely áll az utasok rendelkezésére, melyek fejtámlával és fedélzeti szórakoztató rendszerrel is el vannak látva. A gazdag szórakoztató tartalmat itt is az ORYX ONE rendszere biztosítja 27 cm-es érintőképernyős monitorokon keresztül. Az utasok mindegyike párnát és takarót is kap az utazás során, de az ülészsebekben fejhallgatót is találunk.

A repülés során lehetőség biztosított az internet használatára is – erről bővebben itt olvashatsz https://www.qatarairways.com/en/onboard/connectivity.html

Galéria az új gép fedélzetéről! Kattints a képre!

A járat töltöttségét illetően bizakodók a szakemberek, hiszen a Qatar a napi több járatának köszönhetően rendkívül kedvező és rövid átszállási lehetőséget nyújt Dohán keresztül az utasai számára a versenytársakkal ellentétben olyan célállomások felé, mint Ausztrália, Thaiföld, Japán, Korea, India, Közel-kelet nagyvárosai, Új-Zéland, Kína, Malájzia és Indonézia fel é is. A mai érkező járat több, mint 200 utast hozott, az induló pedig több, mint 150-et vitt, úgy hogy a Business osztály kihasználtsága 90% körüli volt.

Nincs megállás-tovább erősít a légitársaság Budapesten!

Alig hogy megtörtént mától a szélestörzsű géptípusra történő átállás, augusztus 4-től négy újabb járattal gazdagodik a menetrend, melyeknek köszönhetően (hétfő, kedd, csütörtök, szombat) 18-ra emelkedik a heti járatok száma, és lesznek olyan napok amikor naponta három járat is indul Budapestről Dohába.

Az új 3. járatpár menetrendje

Doha (DOH) - Budapest (BUD): járatszám QR 197, indulás 15:30 érkezés 20:20 (H,K,CS,SZo)

Budapest (BUD) - Doha (DOH): járatszám QR 198, indulás 23:00 érkezés 05:20+1 (H,K,CS,SZo)

A Qatar Airways több mint 200 repülőgépet üzemeltet globális útvonalhálózatának több mint 150 kulcsfontosságú üzleti és szabadidős célállomására. 2017-ben a malájziai Penang, a thaiföldi Krabi, Chiang Mai és Pattaya került be új desztinációként a hálózatba, míg idén számos új, izgalmas útvonal megnyitását tervezi a légitársaság, például a fülöp-szigeteki Cebu és Davao, illetve a malájziai Langkawi és a vietnámi Da Nang.

A légitársaság a harmadik egymást követő évben, idén is megkapta a Világ Legjobb Business Osztálya díjat. Katar nemzeti légitársasága elnyerte továbbá a Közel-Kelet Legjobb Légitársasága, a Legjobb Business Class Ülés és a Legjobb First Class Lounge díjakat is.  

További extra még az utasok számára, hogy 2018. december 28-ig a Qatar Airways tranzit utasai élvezhetik a légitársaság ajánlatát; egy éjszakára ingyenes szállást biztosít Dohában 2018. december 31-ig történő utazások esetében.  

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!