Irány Chicagoooo!

31945740_2233131296713853_3939841958104530944_n.jpg

A mai nappal egy újabb menetrendszerinti légi járat jön létre Magyarország és az Egyesült Államok között, amelyre korábban még nem volt példa Ferihegy történetében, hiszen még soha sem indult közvetlen légi járat a szelek városának is becézett Chicagóba. A lengyel nemzeti légitársaság a LOT a csütörtökön indult New York-i járata mellett, mostantól hetente két alkalommal köti össze a két várost a Boeing  787-8-as típusú Dreamliner repülőgépeivel. Az útvonal mind a lengyel, mind a magyar utazók számára is lehetőséget kínál az utazásra, hiszen Krakkóból és Varsóból is elérhető budapesti csatlakozással, továbbá Chicagón keresztül a United járataival még több amerikai városba is eljuthatunk.

Újabb történelmi nap virradt fel a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, hiszen a mai nappal elindul a repülőtér történetének első Budapest-Chicago járata. Hogy miért is történelmi az esemény? Ha Magyarország és az Egyesült Államok közötti légiközlekedési kapcsolatok történelmét nézzük New York-on és Atlantán kívül soha nem volt más nagy amerikai várossal menetrendszerinti összeköttetése a budapesti légikikötőnek. A Delta Airlines az 1996-os atlantai Nyári Olimpiai Játékok idején keltette életre a bécsi leszállással gazdagított Budapest-Atlanta járatát, mely alig egy éves működést követően leállt.  Ezt követően csak New York JFK maradt fenn, mint egyetlen USA célállomás a budapesti repülőtér hálózati térképén.

A LOT ma indított járata egész éves kapcsolatot teremt a hét két napján, a keddi és a szombati napokon. Mivel Chicagóban nem a magyar, hanem inkább a lengyel diaszpóra száma a magasabb, így a most indult járat inkább a lengyel utasokra épít, melyből van bőven, hiszen Chicago és környéke a második legnagyobb lengyel népességgel rendelkező város Varsó után.  Ezzel együtt a budapesti átszálló forgalomra is pozitívan hathat a járat, ha például egy lengyel utas úgy gondolja hogy neki kényelmesebb Budapesten keresztül eljutni az USA-ba, vagy az USA-ból Budapesten keresztül  Varsóba, netán Krakkóba. A most indult járat mind két opciót támogatja.  A LOT vezérigazgatója Rafal Milczarski már a New York-i járat megnyitásakor köszöntő beszédében kiemelte, hogy az LOT budapesti járatai nem vesznek el utasokat a Varsói HUB-tól, hanem mindinkább kiegészítik azt, hiszen Varsóban például a keddi napokon csak késő délután indul Chicago felé járat, amivel csak estére érhető el a város, míg Budapesten ez a déli indulással kora délutáni érkezés jelenthet.

Átszállással további amerikai nagyvárosok felé utazhatunk!

united_airlines_from_chicago.gif

A United Airlines gazdag útvonalhálózattal rendelkezik az O'Hare repülőtéren Fénykép: Airlineroutemaps

New Yorkkal ellentétben, ami point-to-point alapon működik, itt Chicagónál már tovább útra is lehetősége van az utasoknak a Star Alliance partner United Airlines járatait használva. A jegykeresőben végzett próbakeresések során budapesti indulás estén átlagosan 3 órás átszállási idővel számolhatunk a jelentős amerikai nagyvárosok felé.

Példálul:

átszállási idő az O'Hare nemzetközi repülőtéren óra/perc

Dallas Forth Worth 2:55

Washington Dulles 3:20

Boston 3:23

Denver: 4:52

San Francisco 3:18

Los Angeles 3:00

Cleveland  3:26 - felé

Menetrend október 27-ig

Az utazási idő Chicago felé 10 óra 45 perc, Budapest felé pedig 9 óra 10 perc.

BUD-ORD            11:35-14:50 LO31

ORD-BUD            16:35-8:55(másnap) LO32

Menetrend október 27 után

BUD-ORD            11:00-14:45 LO31

ORD-BUD            16:30-8:40(másnap) LO32

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!