Budapest Prágát és Varsót is lekörözte idén januárban!

janu2018kke.png

Miután már minden jelentős Kelet-Közép-európai repülőtér közzétette január havi utasforgalmia adatait, kiderült, hogy a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér jobb januári hónapot zár a régiós versenytársakhoz képest. Az adatok alapján Budapest e havi utasforgalma megelőzte a Prágát, az utasforgalmi növekedés aránya pedig Varsó Chopin repülőterének adatán is felülteljesített.

Budapest beérte Prágát! Igen, bár még csak az év első hónapjában. Ami a korábbi az adatokból is látszani szokott, az elmúlt évek téli hónapjaiban a budapesti repülőtér egyre inkább megközelítette régiós versenytársasinak havi utasszámát, sőt az idei évben már az egyikét sikerült is felülmúlnia. Ezen arányok azonban a nyári (forgalmasabb) időszakban az emúlt évek tapasztatlatai alapján Budapest rovására sajnos csökkennek, hiszen a két repülőtér sokkal erősebb növekedést  képes produkálni ezen időszakban Budapesthez képest, habár a budapesti repülőtér is sorra dönti a nyári utasszám rekordokat.

2018. január utasforgalom:

Budapest: 958.351 fő +17%-os növekedés

Varsó-Chopin: 1,1 millió fő +16%-os növekedés

Prága: 932.920 fő +10,49%-os növekedés

 

2017. január utasforgalom

Budapest: 818.806 fő +16,7%

Varsó-Chopin: 962.721 +30,5%

Prága: 844.353 +21,7%

A szakemberek Budapesten az idei évre vonatkozóan utasszámban 5%-os növekedést jeleznek, bár ezen arány már az első hónapbban megdőlt, és ha a közelgő nyári menetrendi időszak elé tekintünk, akkor is biztosnak látszik, hogy több lesz, hiszen még alig egy hónappal a nyár menetrend elindulása előtt is új járatot jelentettek, be, valamint már a meglévő légitársaságok is sűrítíteni fogják budapesti járataikat.

 

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!