A szélestörzsű repülőgépek nyara lesz a 2018-as nyári menetrend Budapesten

A330-as repülőre cseréli esti budapesti járatait a Qatar Airways

qatar-airways-a330-1.jpgRégen várt upgrade ért ma be végre, hiszen a 2011. januárja óta Budapestre közlekedő Qatar Airways végre szélestörzsű repülőgépre cseréli esti járatait. Az értesülést a légitársaság egyelőre hivatalosan nem erősített meg, de a foglalási rendszerben már látható a változtatás.

2018. augusztus 1-től egészen október 27-ig, azaz a nyári menetrendi időszak utolsó napjáig a Doha és Budapest között QR199 és QR200 járatszámmal közlekedő Qatar Airways járatokon a már régóta megszokott Airbus A320-as repülőgépek helyett a légitársaság szélestörzsű Airbus A330-200 és A330-300-as típusú repülőgépei fognak repülni. A Qatar ezzel a lépéssel a korábbi járatsűrítések után végre nagyobb gépet állít forgalomba. Ezen upgrade egyelőre időszakosnak látszik, hiszen a téli menetrendben a járatok géptípusa visszaáll a régire - bár ebben addig még változás bármikor előfordulhat.

A Qatar Airways 2011. január 17-e óta repül Budapestre. A magyar főváros volt az első a régióban ahová a légitársaság menetrendszerinti járatokat indított. Az akkori  járatnyitást követően volt hogy a budapesti járat több célállomásra volt felfűzve, így a Qatar gépei volt, hogy Zágrábot és Bukarestet is érintették budapesti útjuk során. Az utóbbi években a légitársaság többször sűrítette budapesti járatainak számait, mely napjainkra már naponta két közvetlen, non-stop járatra emelkedett. A tavalyi napi két járatra történő átálláskor, de előtte korábban is sokak kérdése volt: mikor vált végre nagyobb gépre Budapesten is a Qatar? - A tavalyi átálláskor az újabb járat berakásával a gépcsere helyett sokkal több járatra tudnak Dohán keresztül átszállást biztosítani, mint a konkurens Emirates, akinek csak egyetlen napi járata van Budapesten, A mostani fejlesztéssel azonban nem csak a jobb átszállási lehetőségek maradnak meg, hanem a kényelem és a komfortérzet is nő, mindemellett a piacra bocsátott ülőhelyek és a szállítandó légiáru kapacitás is megugrik, hiszen a jelenlegi Airbus A320-as repülőgép kapacitásához képest közel kétszeresére nő az ülőhelyek száma.

A Qatar flottájában jelenleg 13 darab Airbus A330-200-as és szintén 13 darab Airbus A330-300-as található. A 200-as típusnak 260 és 272 ülőhelyes változata van, míg a 300-as típusnak 259 és 308 ülőhelyes változatai vannak. Az repülőgépek kettő és három osztályos változatokban repülnek (Economy, Business és First Class). Kérdéses a First Class budapesti bevezetése, bár jelenleg ezen osztály a foglalásba nem érhető el, de ha ez esetleg változik akkor Qatar lesz az egyetlen aki itthon felkínálja e termékét, hiszen korábban az Emirates már beszüntette a First Class termékét a budapesti járatain.

A Qatar Airways A330-as típusú repülőgépe nem ismeretlen vendég Budapesten, hiszen a légitársaság cargo divizíója jelenleg hetente három alkalommal fordul meg Budapesten a kizárólag teherszállításra kialakított Airbus A330F típusú repülőgépeivel.

A régióban a légitársaság Varsóba és az idei évtől már Prágában is jelen van. Varsóban már korábban bevezetésre került a nagyobb, szintén A330-as géptípus, míg Prágába a tervek szerint szélestörzsű géppel nyitottak volna járatot, azonban ez elmaradt és helyette ide is A320-asok repülnek.

Videós utazási beszámoló a most Budapesten bevezetni készült repülőgép 200-as változatáról

A móló megnyitása zöld utat ad, hogy több légitársaság is nagyobb géppel repülhessen Budapestre

Az augusztus 1-jei indítási dátum nem lehet véletlen, hiszen várhatóan egybeesik az új móló, más néven Pier b átadásának idejével, mivel ettől kezdve a repülőtér szélestörzsű repülőgépeket befogadó kapacitása megnövekszik. Ennek köszönhetően akár további légitársaságok is bejelenthetnek upgradet, melyek közül esélyes még akár a Turkish Airlines, vagy akár az EL AL is.

Egy biztos 2018. nyara minden eddiginél több és nagyobb gépet hoz el Budapestre, hiszen már áprilisban visszatér Boeing 767-as gépeivel az Air Canada Rouge, májusban indul a LOT két amerikai járata Boeing 787-es gépekkel és az American philadelphiai járata is. Mindezek mellett a repülőtéren továbbra is naponta fordul meg az Emirates 777-es repülőgépei és hetente négy alkalommal az Air China Airbus A330-as repülőgépei is.

Fénykép: newsroom.aviator.aero

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!