Kevesebb, mint két hét és indul minden idők legforgalmasabb téli menetrendi időszaka Budapesten

repter_havas.jpgKözeleg az októberi hónap vége, ami nem csak az óraállítás miatt fontos dátum, hanem a légiközlekedés menetrendjében is változásokat okoz a hónap végi átállás a nyári menetrendi időszakról a télire. Budapesten a 2017/2018-as téli menetrendi időszak az eddigi legforgalmasabb téli szezonja lehet a repülőtérnek, hiszen 9 új járat indul, emellett két hagyományos légitársaság is növeli napi járatainak számát. Mindezek mellett a repülőtér éves utasforgalma az erős téli kezdésnek is köszönhetően nagy valószínűséggel átlépi a 13 millió főt.

Október 29-én, vasárnap egy órával többet lehet aludni, ez pedig jó hír annak a több ezer embernek, akiknek aznap reggel indul a repülőgépük. A légiközlekedési ilyenkor hagyományosan a téli menetrendre áll át, ez azonban nem jelenti azt, hogy csökkenne a kínálat. Míg néhány évvel ezelőtt sokkal kisebb volt ilyenkor a forgalom, mostanra ez a szezon sem marad el a nyári időszaktól, hangsúlyozta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. A szakember szerint ma már sokkal több lehetőség van, ha pár napra, vagy egy-két hétre magunk mögött akarjuk hagyni a hideget, ráadásul Európán belül is óriási a választék a városok között, a légitársaságok ajánlatai pedig sokakat elcsábítanak.

Ryanair: hat új járat idén télen!

Idén télen olyan új célállomásokkal bővül a kínálat a Ryanairnek köszönhetően, mint Palermo, Nápoly és Valencia, heti két-két járattal. Meglévő útvonalakra is indít járatokat az ír fapados, a skóciai Edinburg városába heti kettő, Prágába heti öt alkalommal repülnek. Európán kívül az idei tél egyik slágerének ígérkezik Marokkó. Az észak-afrikai ország kultúrában gazdag nagyvárosa, Marrákes is elérhető lesz közvetlen Ryanair járatokkal.

Wizz Air: három új és három megszűnő útvonal!

Marokkó egyik, ha nem a legjobb tengerparti üdülőhelye, Agadir is megjelenik a téli kínálatban, a Wizz Air révén. A magyar hátterű diszkont légitársasággal heti két alkalommal lehet eljutni Marokkóba. A Wizz kínálata december közepén két új németországi várossal bővül: Frankfurt és Berlin naponta közlekedő járattal lesz elérhető. A magyar low-cost légitársaság az új útvonalai mellett három útvonalon beszünteti működését -  december 11-től Hahn, Baden-Baden december 16-tól, Lamezia Terme január 10-től szűnik meg.

Iberia: egész éves üzemmód!

Remek hír, hogy a spanyol nemzeti légitársaság döntéshozói a több éves szezonális üzemelés után belátták, hogy érdemes egész éves járattal jelen lenni a magyar piacon, éppen ezért ebben az évben már a novemberi hónapot kivéve, december 2-től heti három járattal lesznek jelen a Budapest-Madrid útvonalon. Így Afrika, Közép és Dél-amerikai városok felé a téli időszakban is könnyű eljutni az Iberia járataival egy madridi átszállást követően.

Az idén télen még az easyJet  aki járatot szüntet meg, hiszen október 18-tól már nem indítja el Velencébe közlekedő járatát.

A járatmegszűnésben érintett lesz a Budapest-Berlin-Tegel útvonal is, hiszen az Air Berlin csődjével kis időszakra a két repülőtér között nem lesz közvetlen járat, ez azonban január 15-től megváltozik, hiszen a Lufthansa Csoport fapados légitársasága az Eurowings éleszti újra gépeivel a járatot heti 10 járattal.

Az Air China pedig ahogy eddig már megszokhattuk március 18-ig csak heti három járattal repül (vasárnap kieseik) Peking és Budapest között, változatlanul Minszk városában történő útmegszakítással. Az utolsó vasárnapi járatuk ebben a szezonban most hétvégén lesz.

Aeroflot - Lufthansa járatszámnövelés

A téli időszakban gyakran változtatnak a légitársaságok a meglévő menetrendjükön is. A Távol-Keletre utazóknak nagy segítséget jelent majd az Aeroflot napi harmadik moszkvai járata (a légitársaság jövő nyárra már egy negyediket is tervez); Moszkván keresztül sokkal kényelmesebb csatlakozás és nagyobb választék érhető el az orosz légitársasággal.

Ugyancsak bővül a dohai átszállási lehetőségek száma, a Qatar Airways ugyanis már napi két járattal közlekedik Budapestre. Katar fővárosán keresztül pedig gyakorlatilag egész Ázsia, a csendes-óceáni térség és Ausztrália, valamint Afrika is elérhető.

Míg a német Lufthansa 40%-al növeli kapacitásait Budapest és Frankfurt közötti útvonalán. Ennek köszönhetően december 11-től naponta öt járatpár fog a két város között közlekedni, ami abszolút rekord a hagyományos társaságok között Ferihegyen.

Borítókép: Kanadavilága

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!