12,2%-os májusi utasforgalom növekedés

wawbudmay.png

Ekkora utasforgalom növekedést regisztráltak a budapesti Liszt Ferenc nemzetköz repülőtéren idén májusban. Az utasok létszáma meghaladta 1.140.181 főt - derül ki az anna.aero oldalán közölt forgalmi statisztikákból.

Tavaly május során 1.016.068 főt, és 13,5%-os növekedést regisztráltak, ezen szám idén most 124 ezer 113 fővel lett több. Míg a tavalyi évben májusban, idén már áprilisban átlépte a budapesti légikikötő havi utaslétszáma az 1 milliós határt, amit mi utasok is érezhetünk ha egy-egy forgalmasabb időszakban Ferihegyen járunk. Az év első öt hónapjának utasforgalmi adatait összevetve mindeddig összesen 4 millió 778 ezer 371 utas fordult meg a repülőtér termináljain. A repülőtér idei utasforgalma az előrejelzések alapján biztosan meghaladhatja a 12 millió főt (hacsak nem történik olyan globális, vagy helyi esemény ami ezt jelentősen befolyásolná). Az éves utasszám a tavalyi évben elérte majdnem a 11,5 millió főt.

Erős nyár, erőteljesebb tél

Az elmúlt hónapokban számtalan új járat indult, és korábban meglévő légijárat indult újra. Idén nyáron újdonságnak számít a Wizz Air balkáni-asztanai-szentpétervári, a Flybe London Southend-i, az UIA Kijev Boriszpili, és a TAP Portugal lisszaboni járata.Emellett számtalan légitársaság megnövelt kapacitással vágott bele a nyárba, úgy mint az Air Canada Rouge és az Iberia is.

A következő hónapok utasszámára erőteljes hatással lehetnek a nemzetközi rendezvények is, mint az F1, FINA Világbajnokság, és a Sziget. Továbbá a repülőtér idei téli menetrendje erősebb lehet az előző éveknél, hiszen számtalan új Ryanair járat fog indulni ezen időszakban.

Új pultok

A Budapest Airport még a legnagyobb nyári forgalom előtt 10 db új utasfelvételi, más néven check in pultot adott át a B terminálon. A reptér üzemeltetője a beruházással a zsúfoltság csökkentését szeretné elérni, ami azonban az erőteljes növekedés miatt, már a reptér utasforgalmi oldalának bővítését is indokolja az elkövetkező években.

V4 régió

Jelenleg csak Varsó Chopin repülőteréről érhetőek el adatok. Varsóban májusban összesen 1 millió 320 ezer utast regisztráltak. Ezen létszám 22,2%-os növekedést jelentett az előző év május hónapjához képest. Amint látszik itt Varsónál, és látszani fog a későbbiekben Prágánál is, hogy ezen repülőterek sokkal gyorsabban növekednek Budapestnél. Persze ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy jelentős a nemzeti légitársaság szerepe is az utasforgalom növekedésben. Ez inkább Varsónál áll fenn, míg Prágában inkább az elmúlt egy évben indult sok új járat, és Prága turisztikai vonzereje növeli meg a forgalmat.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!