Nyári menetrend 2017.: több újdonság is várja a Budapestről repülővel utazókat

p1080752.JPGAlig pár hét és újra beindul a nyári menetrendi forgalom a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A milliós rekord utasforgalmú hónapok elérése idén nyárra is borítékolható, hiszen a repülőtér mind utas, mind légiáru forgalom területén kimagasló növekedéssel indította az év első hónapját is. Ezen növekedés ha a tavalyhoz képest kisebb mértékben is, de megmarad, hiszen az idén nyáron rekord számú útvonalon juthatunk el kiszemelt nyaralási célpontunkhoz közvetlen repülő járatokkal Budapestről. Viszont fehér foltok még mindig vannak a térképen, melyek ha lassan is de biztosan eltűnnek/eltűnhetnek.

Soha ennyi útvonal, és légitársaság nem volt elérhető, mint amennyi idén nyáron a Budapest Airport kínálatában fog szerepelni. A bővülés motorja továbbra is a diszkont szekció, azon belül pedig a Wizz Air légitársaság. A hagyományos légitársaságok tekintetében is várható változás idén, valamint az elkövetkező években is, amikor várhatóan újraindulhat a Budapest és Észak-Amerika közötti közvetlen légi összeköttetés közel 7 év eltelte után. Ezen felül akár új ázsiai járatok is indulhatnak a Budapest Airport előzetes közlései szerint. De visszatérve a jelenhez, a következő sorokban szeretném megismertetni milyen újdonságokat kínál a repülőtér idén nyáron.

Új járatok:

Flybe: London Southend - május 10-től

A járatok hetente 3 alkalommal kedden, csütörtökön, és szombaton fognak közlekedni BE6160, és BE6161 járatszámmal. A járatokat wet-lease bérleti szerződés alapján az Ír Stobart Air fogja teljesíteni, a jegyeket viszont a Flybe értékesíti.

UIA Ukraine International Airlines: Kijev Boryspil - egyelőre ismeretlen a céldátum

uiabud.PNG

E járat melyről még nem nagyon halhattunk, de itt a blogon olvashattatok róla először. Egy véletlen folytán sikerült ráakadni, amikor is az osztrák Simply Aviation videójában egy tájékoztatón felbukkant a légitársaság idei útvonal tervezetének térképe.Ezen a térképen Milánó, Kairó városa mellett Budapest neve is szerepelt új útvonalként az idei évre vonatkozóan. Útóljára az Aerosvit ukrán légitársaság közlekedett ezen útvonalon, amit a társaság csődjét követően felfüggesztett, viszont az UIA akkor nem indított helyébe új járatot. Kijev másik repülőterére (Zuhlyany) jelenleg csak a Wizz Air kínál közvetlen járatokat Budapestről. Az UIA megjelenésével viszont lehetőség nyílhat a magyar utasok számára számtalan olyan városok felé egy átszállással eljutni, mint Asztana, New York JFK, Ammán, Teherán, Vilnius, és Bangkok. De hogy most nyáron, vagy esetleg később a téli menetrendben jönnének, azt sajnos még nem tudni.

Ryanair: East Midland - március 27-től

Az Ír fapados idén nyáron csak egyetlen új útvonalat fog tudni újdonságként felmutatni a magyar piacon (télen azért végre több új Ryan járat is indulni fog). A Ryanair idén nyáron az angliai East Midlands városát veszi célba. Érdekes választás, hiszen ezen az útvonalon már egy ideje a szintén angol Jet2.com is aktívan jelen van. A kérdés az vajon ki fogja tovább fennmaradni? Na de ne temessük még, hiszen a Ryanair március 27-én indítja az első járatát.

Wizz Air:

Bergen - április 10-től - heti 2 járat (hétfő, péntek)

Faro - április 1-től - heti 1, majd 2 járat (kedd, szombat)

Hannover - április 10-től - heti 4 járat (hétfő, szerda, péntek, vasárnap)

Lamezia Terme - április 12-től - heti 2 járat (szerda, vasárnap)

Podgorica - április 3-tól - heti 2 járat (szerda, vasárnap)

Pristina - április 7-től - heti 2 járat (hétfő, péntek)

Szarajevó -  április 5-től - heti 2 járat (hétfő, péntek)

Szkopje -  április 2-től - heti 2 járat (szerda, vasárnap)

Tirana - április 5-től - heti 2 járat (szerda, vasárnap)

Talán nem meglepő, hogy a legtöbb új járatot a budapesti légikikötő legnagyobb légitársasága, a magyar fapados Wizz Air fogja elindítani idén nyáron. Ez részben annak is köszönhető, hogy egyedüli pályázóként megkapta a balkáni járatok, koncessziós szerződés alapján történő üzemeltetését. Így a Malév után első ízben indulhat újra a közvetlen menetrendszerinti légi kapcsolat az érintett országok, és Magyarország között. Azért még lehet bizakodni hátha "betoppan" esetleg Szentpétervár, Vilnius, vagy akár valamelyik Észak-afrikai ország városának neve a Wizz Air budapesti kínálatába.

TAP Portugal: Lisszabon - július 1-től

000001533_img_6824_jpg_jpg_maxi.jpg

A 8. évforduló tortája (Fénykép: Budapest Airport)

A nagy visszatérő, akinek el sem kellet volna mennie. Így lehet jellemezni röviden a portugál nemzeti légitársaság újbóli megjelenését. Hiszen ki ne emlékezne a repülés világából a tavalyi bejelentésre, miszerint beszüntette budapesti járatait a TAP. Ezt követően a  Wizz Air rá is rá hajtott a lehetőségre, és növelte Lisszabonba közlekedő járatait. Most azonban folytatva a Budapesten töltött 11 évet, ismét hetente 7 alkalommal fognak a TAP repülőgépei a magyar fővárosba látogatni, hogy elrepítsék az utazókat Portugália, Brazília, vagy az Egyesült Államok városaiba a légitársaság gazdag járathálózatán keresztül.

Újrainduló szezonális járatok:

13453060_1429695407057450_806023821_o.jpg

Air Canada Rouge: Toronto Pearson - május 20-tól

A kanadai szabadidős légitársaság sikeres tavalyi budapesti piacra lépése után úgy döntött, hogy idén kitolja a szezont, és több alkalommal repül Budapestre. Az első Rouge járat már május 20-án megérkezik Ferihegyre. Ezt követően a Rouge-nak kezdetben heti három, majd a forgalmas nyári hónapokban heti 5 járata lesz.

Iberia: Madrid - április 1-től

A spanyol légitársaság folytatva a 2 éve szezonálisan újraindított budapesti járatát idén korábban tér vissza a magyar piacra. Az első madridi járat április 1-én fog megérkezni Budapestre. Ezt követően az Iberia heti 2-3-4, majd augusztus hónap során már napi járat szintjén fog közlekedni.

Vueling: Barcelona - április 8-tól

Az Iberia-hoz hasonlóan az IAG cégcsoport tulajdonában lévő spanyol low-cost légitársaság április 8-tól tér vissza újra Budapestre kezdetben heti 2, majd heti 3 járattal egészen október végéig.

Kevesebb Alitalia gép érkezik Budapestre

alitaliavez.jpg

Kevesebb zöld-fehér-piros vezérsíkú repülőgép fog Budapesten landolni (Fénykép: lagenziadiviaggi)

A tavalyi heti 10 járat helyett idén csak 7 járatpárt állít nyáron forgalomba Róma és Budapest között az olasz nemzeti légitársaság. Járatai felváltva (hétfő, szerda, péntek, vasárnap) délben, a másik napokon kora este indulnak el Budapestről.

Milyen útvonalakon lenne igény közvetlen járatra Budapestről?

Az anna.aero légiközlekedési statisztikákkal foglalkozó weboldalon található adatok, hírek alapján kiderül, hogy Európán belül melyek azok a városok, amelyek potenciális kereslettel bírnak, de közvetlen járattal nem érhetőek el Budapestről. Ezen útvonalakon reális esély mutatkozhat, hogy a közlejövőben új járatok indulnak.

Melyek ezek az európai városok? - Luxemburg, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Newcastle, Szentpétervár, Belfast, Tallinn és Vilnius. A felsorolásból látszik, hogy leginkább a Baltik és a Francia régió számít fehér foltnak a térképen.

Hosszútávú útvonalak esetében a Budapest-New York JFK útvonal az ami a legjobban keresett, de a mai napig nincs légitársaság aki indított volna járatot, holott számtalan név felmerült. Ez azonban az előzetes információk alapján változhat, hiszen a budapesti repülőteret üzemeltető Budapest Airport a 2018-as évre vonatkozóan bizakodó ezen útvonal újraindulásában.

De idesorolható továbbá Szöul, Tokió, Shanghaj (China Eastern neve felvetődött-szerk.), Bangkok, Chicago, és Los-Angeles neve is. Az elkövetkező évben ha tippelni lehetne Szöul, és Bangkok nevét mondanám, hiszen ott az Asiana Airlines, aki várhatóan idén is újraindítja charter járatait Budapestre, és remélhetőleg jövőre eljut arra a szintre hogy e járatokból menetrendszerit faragjon. Míg Bangkok felé az Air Asia X erőteljes Közép-Kelet-Európa piaca iránti érdeklődése adhat reményt az új járatnak. Bár előbb az egyetlen kínai járatunknak kéne olyan szintre jutnia, hogy versenyképes legyen, hiszen Budapest felé továbbra is maradt a minszki útmegszakítás. Míg Belgrádba hamarosan közvetlen Pekingi járat indulhat, emellett a régió más országaiba is útmegszakítás nélkül repülnek a kínai légitársaságok.

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!