"2018-ra újra kell indulnia a Budapest-New York légi járatnak"

Ismét a légiközlekedési hírek középpontjában a Magyarország és az USA közötti légijáratok

000004603_1d_5728_copy_jpg_jpg_maxi.jpg

Nem telik el év, hónap hogy ne arról hallanánk, hogy mikor, hogyan, és kivel indulhat újra a közvetlen légi járat hazánk és az Amerikai Egyesült Államok között. A napokban Las Vegasban megrendezett Routes americas légiközlekedési szakmai konferencia kapcsán, újra a figyelem középpontjába került e járat feltámasztása, és az azért vívott harc."Budapest szorgalmazza a New York-i légi összeköttetés újraindítását" címmel" jelent meg szakmai cikk az ezen eseményt szervező routesonline.com oldalán, melyből most idézek.

Az elmúlt években növekvő érdeklődés mutatkozott a légitársaságok felől Budapest irányába, melynek köszönhetően egyre több légitársaság vette fel a magyar fővárost útvonalhálózatába. Azonban a legfontosabb hosszútávú útvonal a mai napig kiszolgálatlan maradt immár 6. éve. Hogy melyik útvonal ez? - sokan már biztosan tudják, hogy a Budapest-New York közötti, melynek "feltámasztása" mára már nemzeti stratégiai fontosságú, jegyzi meg Kam Jandu a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgatója.

A Budapest Airport járathálózat fejlesztési csapata az Emirates légitársaság közelmúltban bejelentett új Athén és Newark között induló új transzatlanti járata miatt, hisz abban hogy e útvonal elindítása segíthet lökést adni abban, hogy újraéledjen Magyarország és az Egyesült Államok közötti légi kapcsolat is, hiszen a dubaji központú légitársaság az ötödik szabadságjog kiterjesztésével már a második európai célállomását köti össze az Egyesült Államokkal. A Budapest-New York járat pedig a jelenleg a legnagyobb potenciállal rendelkező kiszolgálatlan útvonal Budapestről, így annak Athénhoz hasonló módon történő újraindítása az Emirates felől nagyon is esélyes lehet. Ezt korábban nemzetközi lapok is felvetették, de azóta nem történt semmi.

A legújabb éves adatok magas utasszámot mutatnak az USA felé

2016-ban a Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér ismét rekord utasforgalmi évet tudhatott maga mögött, hiszen 11,4 millió utas vette igénybe a repülőteret utazása során. Ebből közel 145 ezer közvetett utas az Egyesült Államokba utazott, azon belül pedig 180 ezer közvetett potenciális utas mutatkozott a piacon New York irányába.

Az új Air Canada Rouge járat is sok utast vitt New York és az USA felé tavaly nyáron

Az Air Canada szabadidős légitársasága az Air Canada Rouge tavaly indította el első budapesti szezonális járatát. Ugyan előtte évben volt már közvetlen kanadai kapcsolat Budapesttel az Air Transat jóvoltából, azonban a Transat nem kínált olyan széles átszállási lehetőségeket, mint a Rouge, hiszen csak Kanadán belül tudott biztosítani tovább utazási lehetőséget a legnagyobb városokba. Míg a Rouge az Air Canada járathálózatát használva Torontóból számtalan Egyesült Államokbeli úti cél felé egy átszállással el tudta/tudja vinni az utasokat Budapestről. Vélhetően emiatt is, idén már sokkal előbb érkezik az első járat Budapestre, valamint a legforgalmasabb időszakokban a tavalyi heti három helyett, heti öt járattal lesz jelen a Rouge. Így nem kétséges, hogy egy New York-i járat a torontóihoz hasonló sikereket érjen el a fantasztikus eredményeinek köszönhetően, mondta Bogáts Balázs a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője.

További amerikai városok felé is nagy igény mutatkozik

New York mellett továbbá Los Angeles, Chicago, Miami, és Washington a legkeresettebb amerikai útvonalak Budapestről. Ezen városokkal azonban soha nem volt közvetlen menetrendszerinti összeköttetése a magyar fővárosnak.

2011. óta megduplázódott a magyar piac

Ekkor volt útóljára közvetlen, menetrendszerinti amerikai járat Budapestre az American Airlines és a Delta Airlines színeiben. Az elkövetkező években további 10%-os növekedés várható a magyar piacon az USA irányába.

Budapest folyamatosan fenntartja a kapcsolatot az útvonalra esélyes légitársaságokkal

Az amerikaiakkal, és azokkal is akik az ötödik szabadságjog alkalmazásával bármikor készek lehetnek egy járatindításra, úgy mint az Emirates, Qatar Airways, és a Norwegian légitársaságok. Az érintett minisztériumok (Külügy, Nemzetgazdasági) készek arra, hogy az amerikai, de különösen a New York-i járat újraindítását mind jogilag, mind pénzügyileg támogassák, hiszen ehhez nemzetgazdasági, és stratégiai érdekek is fűződnek.

Kétségtelen, hogy 2018-ban a New York-i járatnak újra kell indulnia, hiszen Budapest továbbra is az egyik leggyorsabban növekvő üzleti és szabadidős piac az EU-ban - mondta Kam Jandu.

Forrás: routesonline

Fénykép: Budapest Airport

Tetszett amit olvastál? - További friss, és érdekes információért kattints a blog Facebook oldalára. Itt nyomhatsz egy LIKE gombot!