Utasforgalomban, és cargo teljesítményben is kimagasló októberi hónapot zárt a Budapest Airport!

Varsó Chopin repülőterével egyező szinten a havi utasforgalom

28891802714_dc101a43b9_k.jpgErős októberi hónapot tudhat maga mögött a Budapest Airport. Idén októberben utasforgalom létszámában +12%-os, cargo (légiáru) forgalom területén +23%-os, gépmozgások számában pedig +3,2%-os növekedést könyvelhet el a tavalyi év október hónapjához képest Magyarország legnagyobb nemzetközi légikikötője.

Ez év október hónapjában 1,1 millió utas fordult meg a repülőtér termináljain, ami 12%-os növekedés a tavalyi októberi hónaphoz képest, amikor 938.746 főt regisztráltak. Tehát a Budapest Airport utasforgalma a történelme során először lépte át október hónapban az 1 millió főt. Az októberi hónappal együtt már 6. hónapja (fél éve) van 1 millió fő felett az utasok száma, ami szintén abszolút rekordnak számít. A mostani októberi hónapot is beleszámítva közel 9 millió 828 ezer fő vette igénybe utazásához a Liszt Ferenc légikikötőt.

Már most hétvégén meglehet a 10 millió!

Információk alapján a Budapest Airport utasforgalma, már most hétvégén átlépheti a 10 milliós határt. Ezen rekordnak számító értéket a tavalyi év során december 10-én sikerült elérnie. A mostani adatok alapján az éves utasforgalom az előzetes számítások szerint átlépheti a 11 millió főt is.

Továbbra is erős a növekedés a cargo szektorban!

Az októberi hónap során a repülőtér 10.322 tonna légiárut kezelt, ami igen jelentős 23%-os bővülést jelentett a budapesti cargo forgalom számára a tavalyi év októberéhez képest. A budapesti szektor erőteljes bővülése okán már 2018-ban megvalósulhat a korábban a Malév csőd végett "pihentetett" Cargo City projekt a BUD2020-as fejlesztési terv részeként.

Az éves cargo forgalom idén várhatóan meghaladja a 100 ezer tonnát is. A szektor növekedésben közrejátszik az idén októbertől már heti 3 járatpárral közlekedő Qatar Airways Cargo, Turkish Cargo, valamint a Cargolux, és a nemzetközi futárcégek cargo repülőgépei, és a légitársaságok belly cargo kapacitásai is, melyek az idei rekord számú hosszútávú járatoknak köszönhetően jelentősen megnőttek. Ezen kapacitásokra pedig a kereslet is igen nagy, így ezen befolyásoló tényezők is hozzájárulnak a beruházás mihamarabbi megvalósulásához.

Gépmozgások:

A hónap során összesen 8511 fel, és leszállást regisztráltak.

A budapesti utasforgalom elérte Varsó Chopin repülőterének utasforgalmát!

Varsó Chopin repülőterén az októberi hónapban Budapesthez hasonlóan szintén 1,1 millió utas fordult meg (még pontos adat nem ismert, így az is elképzelhető, hogy Budapesten pár utassal több/kevesebb volt, mint Varsóban) Éves utasforgalomban pedig eddig 10 millió 834 ezer főnél jár a Lengyel nemzetközi légikikötő. Bécs, és Prága adatai egyelőre nem ismertek.

 

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: CAPA / anna.aero