Az Air India indította el a világ leghosszabb non-stop repülőjáratát!

Egy járat mely megkerüli a Földet!

air_india_boeing_777-200lr_lofting-1.jpg5 órát repülőgépen ülni sem tűnik rövidnek, na de ennek a háromszorosát? A most indult új Air India járatnak köszönhetően viszont a világ leghosszabb non-stop, azaz leszállás nélküli járatára foglalhatunk jegyet, és közel 15 órát tölthetünk el a levegőben, és még a Földet is megkerülhetjük vele.

Október 15-e óta már nem az Emirates birtokolja a világ leghosszabb járatának címét (Auckland-Dubaj útvonal / 14.203 km), hiszen azt India nemzeti légitársasága, az Air India vethette át. Ez annak köszönhető, hogy elindította közvetlen non-stop járatát a Delhi-San Francisco útvonalon. Az útvonalon használt Boeing 777-200LR (megnövelt hatótávolságú) típusú repülőgépek 15.100 kilométert tesznek meg leszállás, és útmegszakítás nélkül. Ezen repülőgép akár 17.600 kilométert is képes megtenni egy teli tankkal.Nem véletlenül hívják Worldlinernek, hiszen akár a világ bármely két pontján elhelyezkedő repülőtér közti távolságot képes leszállás nélkül teljesíteni.

Az új járat San Francisco felé a a csendes-óceáni útvonalon közlekedik, annak ellenére, hogy így a repülőgép útja így 1400 km-rel lett hosszabb , mintha az Atlanti-óceáni útvonalon repült volna. Viszont így a repülőgép ki tudja használni a kedvező hátszelet (tailwind), melynek köszönhetően két órával rá is tud verni az Atlanti útvonalra utazási időben, mert ezen útvonalon a repülőgép erős ellenszélbe (headwind) ütközne. Vissza irányba viszont pont az ellenkezője áll fenn, így emiatt Delhi felé az Air India gépek az Atlanti-óceáni útvonalat használják, vagyis megkerülik a Földet mire visszaérnek Delhi repülőterére.

Hamarosan újabb, és még hosszabb járatok indulhatnak!

A TOP 10 ez lista ebben a hónapban nem csak az Air India nevével bővült, mivel a Singapore Airlines elindította a szintén San Francisco városába közlekedő (13.593km) non-stop járatát Szingapúrból. Ezen járat jelenleg a negyedik helyen osztozik a United Airlines szingapúri járatával.

A Singapore Airlines további ultrahosszú járatokat indíthat, hiszen várhatóan 2018-ban a légitársaság átveszi az első A350-900-as Airbus gépét, mely megnövelt hatótávolsággal rendelkező ULR változat (a légitársaságnak 7db ilyen gépre van megrendelése), ennek köszönhetően pedig újranyithat a Los-Angeles-i, valamint a New York-i SIA járat.  Így a SIA lehet ismét a világ leghosszabb, non-stop repült útvonal címének a birtokosa, a 16.600 km-es repülési távolságnak köszönhetően. Ez repülési időben a 19 órát is elérheti.

A piacon nem csak a SIA tesz lépéseket extra hosszú járatok indításáért. Várhatóan 2017. február 2-án elindul a Qatar Airways Doha-Auckland között közlekedő non-stop járata 14.536km-er repült távolságot megtéve. Ezzel a lépéssel a Qatar Airways átveheti az Emirates jelenlegi vezető szerepét a listán, aki szintén Aucklandbe közlekedő járatával van az élen. A Qatar Airways további ultrahosszú járatindításban is gondolkodik Santiago de Chile városába. Ez az út több, mint 18 órás repülést vehet igénybe. 

Az Ausztrál Qantas-nál a napokban merült fel, hogy közvetlen járatot indítanak Ausztrália, és Európa között. A légitársaság eddig is közlekedett Európába London városába. A londoni járataik viszont megszakítják utukat Dubaiban. A most fontolóra vett non-stop járat Perth és London között (14.499 km) közlekedne, várhatóan 2017-től a Qantas Boeing 787-9s típusú repülőgépeivel.

Ha a TOP10 leghosszabb útvonalra vagy kíváncsi itt megtekintheted!

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: indiatimes / wikipedia

Kép: Wikipedia