Teherán városáig repülhet az Air Serbia!

Az Air Serbia jelenleg is mérlegeli, hogy járatokat indítson Belgrád, és az iráni főváros Teherán között már a következő nyári menetrendi időszaktól kezdődően. - számolt be róla az EX YU Aviation.

A légitársaság képviselői nemrég tettek látogatás Teheránban, az új járattal kapcsolatban. Dane Kondić az Air Serbia vezérigazgatója közölte, hogy akár már jövő nyáron elindulhat az első szerb fuvarozó színeiben repülő a járat, az Iran Air-el közös partnerségben. Az iráni szankciók feloldását követően számtalan nemzetközi légitársaság jelentette be, hogy újraindítja, vagy tervezi elindítani járatait Teheránba. A balkáni régióban az Air Serbia lehet az első és egyetlen légitársaság aki kihasználva a szankciók feloldását elindítja teheráni járatát.

Az Air Serbia jogelődje a JAT Yugoslav Airlines 1991-től működtetett már járatokat Belgrád, és Teherán között. A légitársaság akkor még képviseleti irodával is rendelkezett a fővárosban. Az akkori járatokon nagyon sok Iránból az Egyesült Államok felé utazót szállított a JAT, de Jugoszlávia összeomlását követően a teheráni járat is megszűnt.

Budapest-Teherán?

A közvetlen járat létesítése, nem új ötlet. Már 2014-ben a szankciók feloldásának megkezdése előtt az iráni  Mahan Air aktívan érdeklődött egy budapesti járat indításáról. Akkor Mohammad Reza Morshedzadeh az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete beszélt erről, megemlítve azt, hogy amint a szankciók feloldásra kerülnek, azt követően létrejöhet a közvetlen légi járat. Akkor még a Budapest Airport illetékesei is megerősítették, hogy a Mahan Air vezetői több alkalommal is jártak Budapesten, és még a nagy ünnepséggel induló, majd "zuhanórepülésben" eltűnő Sólyommal is felvették a kapcsolatot egy lehetséges teheráni járat indítása miatt.

A közvetlen Iráni járatindításnak nincsenek adminisztratív akadályai, mivel a Magyar és az Iráni Állam között kétoldalú légiközlekedési megállapodás is él, már 1994 óta. Hatálya a menetrendrend szerinti járatokra terjed ki. Magyarország és Irán között igen régóta működő kiváló diplomáciai kapcsolat is fenn áll, ami tovább segítheti a közvetlen járat indítását. Tehát a lehetőség adott, viszont a járatindítást legfőképpen a "koros" géppark, és az új gépek hiánya hátráltatja.

Ne feledd továbbra is tart a blog nyereményjátéka, melyről bővebben itt olvashatsz!!! Játssz te is!

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is! Kövess Twitteren is: BUDflyerblog

Forrás: EX YU Aviation

Kép: businessinsider