Bemutatkozott Budapesten a Swiss legújabb Bombardier CS100-as típusú repülőgépe!

A Swiss már július 15-e óta használja budapesti járatain

img_3335.JPG

Ma délután a szakma, és a sajtó képviselőinek bemutatták a Swiss International légitársaság legújabb, alig pár hete forgalomba állított Bombardier CS100-as típusú ultramodern repülőgépét a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a légitársaság által rendezett ünnepség keretében.

A Bombardier ezen típusú új repülőgép típusát a Swiss üzemeltetheti elsőként a világon. Az első Swiss festésű menetrendszerint közlekedő járat idén július 15-én szállt fel Zürichből. Az ünnepi járatot a légitársaság másodikként átvett HB-JBB lajstromjelű repülőgépe teljesítette, melyet augusztus 13-án adott át a kanadai repülőgépgyártó a Swiss számára.

img_3259.JPG

A vízsugaras köszöntés sem maradt el

Az ünnepségen tiszteletét tette Urs Brönnimann Svájc budapesti nagykövetségének ügyvivője, Iris Malich, igazgató, a Swiss németországi, ausztriai és kelet- közép- európai régiójának vezetője, valamint Emil Hubert, a kanadai Bombardier légitársaság marketing menedzsere.

Urs Brönnimann nagykövet úr beszédében kiemelte, hogy Svájc fontos fontos kereskedelmi, turisztikai partnere Magyarországnak. Az itt jelenlévő svájci cégek nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez. A turizmus területéhez kötődően említette, hogy nagyon sok svájci állampolgár, vagy család érkezik látogatóba Magyarországra fesztivál, turisztikai, vagy rokonlátogatás céljából.

Iris Malich igazgatóasszony kiemelte, hogy az új CSeries repülőgép forgalomba állításával a Swiss utasai számára magasabb komfortérzetet, és több kényelmesebb ülőhelyet is tudnak biztosítani bizonyos járataikon, mint példálul a budapesti járaton. Elmondta továbbá, hogy Budapesten kívül Párizs, Prága, és Varsó városába is a CSeries típussal üzemeltet járatokat a Swiss.

Emil Hubert, a kanadai Bombardier légitársaság marketing menedzsere nagy meglepetésre magyarul köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy Budapest az egyike azon városoknak a világon, ahová elsőként menetrendszerint közlekedik a repülőgépgyár legújabb típusú repülőgépe. Kiemelte továbbá, hogy a Swiss kiváló indító partnernek bizonyul a repülőgépgyártó számára.  "Az új CS100-as repülőgépünkkel sikerült erős versenytársi pozícióba kerülnünk a 100 székes repülőgépek piacán". "Új repülőgépünk magasabb komfortérzetet nyújt, környezetkímélő, és csendes, ezért kiválóan beleillik a BUD környezetvédelmi programjába is. 

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója megköszönte a nagy érdeklődést, majd beszédében kitért, hogy a repülőtér egyik legfontosabb partner légitársasága a Swiss, az új repülőgép forgalomba állításával pedig ezen a partnerség még szorosabb lesz. A járat fennállása 15 évében nem kevesebb, mint kétmillió utast szállított a svájci légitársaság Budapest és Zürich között, az új típus révén pedig mintegy 30 %-kal növeli a kapacitását.” Ezekkel a szavakkal méltatta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a bemutatót. Hozzáfűzte: „A naponta háromszor közlekedő SWISS-járat nagyon fontos láncszem Magyarország és Svájc között mind az üzleti utazók, mind pedig a turisták számára. Az új típus forgalomba állításával a SWISS is hozzájárul ahhoz, hogy a légiközlekedés egyre csökkenő környezeti terhelés mellett nyújtson egyre kényelmesebb szolgáltatásokat az utasainknak.” Az igazgató úr továbbá elmondta az elkövetkező évek fejlesztési terveit, és ismertette a BUD2020 programot. Említést tett a már elkészült beruházások, mint a check-in pultok, és a parkolók bővítéséről, valamint a jövőbeli beruházásokról. Beszéde végén megköszönte, hogy a Budapest Airport-ot választotta a Swiss az új gépének desztinációjának, végül pedig sok szerencsét, és sok utast kívánt a Swiss számára.

img_3154.JPG

Ünnepi torta felvágása, balról jobbra: Urs Brönnimann, Emil Hubert, Iris Malich, Jost Lammers

Az első Zürichből Budapestre közlekedő CS100-as Swiss járat, már július 15-én (a gép első munkanapján) látogatást tett Budapesten az esti órákban. Azóta pedig számtalan alkalommal közlekedik a két város között. A Swiss ezen típusú repülőgépe a jövőben egyre több Zürich-Budapest járaton fog megjelenni, ezzel felváltva a régebbi Avro RJ 100 típusú repülőgépeket az útvonalon. Így a Swiss magasabb színvonalat, és komfortosabb utazási élményt tud biztosítani a Budapestre érkező, vagy innen induló utasai számára. A svájci légitársaság jelenleg naponta 3 járatpárt kínál Zürich, és Budapest városa között.

Modernebb, és kényelmesebb kabin várja az utasokat!

A Swiss CS100-as repülőgépein 125 utasnak jut kényelmes ülőhely. A repülőgép ablakai 30%-al nagyobbak a hagyományos utasszállítók ablakaihoz képest, ennek köszönhetően több természetes fény jut az utastérbe. Az utastér megvilágítására továbbá LED fényt is alkalmaznak. Az ülések magasabb komfortot képviselnek, mint a régebbi gépeken található ülőhelyek, köszönhetően formatervezett kialakításuknak. Az utasok számára nagyobb személyes tér áll rendelkezésre. Az ülések feletti tárolórekeszek kialakítása révén még a méretes csomagok is könnyedén elférnek benne.

img_3349.JPG

2-3-as székfelosztás a fedélzeten

 

img_3355.JPG

Kényelmes, modern, és lekeskenyített bőr ülések

swissulescs.jpg

Üléstérkép a Swiss CS100-as repülőgéphez (Kép:Swiss)

A Lufthansa csoportnak összesen 30db CSeries repülőgépre van megrendelése, illetve további 30 db-ra opciós vásárlási joga. Ezekből további 13 db repülőgép CS100-as, míg 15 db CS300-as.

Fontos piac a Swiss számára Magyarország!

A Swiss légitársaságot Magyarországon a tavalyi évben 182 ezer utas választotta.

img_3372.JPG

Viszlát Budapest!

 

Minden amit az új gépről érdemes tudni

A Bombardier CSeries repülőgép családja újdonságnak számít a keskenytörzsű, és közepes hatótávolságú, sugárhajtású repülőgépek piacán. A kanadai repülőgépgyártó több mint egy évtizeden keresztül fejlesztette ezen repülőgép típusát. A program megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítése, még 2004-ben kezdődött el.

A CSseries családban két modell található a CS100-as, valamint a CS300-as. A CS100-as típusú repülőgép első repülését 2013. szeptember 16-án, míg a CS300-as típus 2015. február 27-én teljesítette. A CS100-as típusú első üzemeltetője a Swiss International, melynek színeiben idén július 15-e óta, már 2 db repülőgép is repül. A CS300-as széria első menetrendszerinti járatát 2016. negyedik negyed évében teljesítheti az Air Baltic színeiben.

A Bombadier az új repülőgépe komoly versenytársnak számíthat a 100–150 személyes repülőgépek piacán az amerikai Boeing és az európai Airbus, valamint a Brazil Embraer számára. A Bombadier CS100-as gépe közel 10%-os üzemanyag megtakarítást hozhat a légitársaságok számára a hasonló méretű Airbus és Boeing gépekkel szemben. Az üzemanyag takarékosságot segítik az új hajtóművek, melyeket az amerikai Pratt&Whitney cég fejlesztett ki. Az új PW hajtóművek takarékosabbak és lényegesen csendesebbek a most piacon lévő hajtóműveknél.

Eddig 358 db CSeries repülőgépre érkezett rendelési igény. Ebből 123 db a CS100-as, 235 db pedig a CS300-as szériára. A megrendelők között olyan légitársaságok neve is szerepel, mint az Air Canada, Gulf Air, Delta Airlines, és a Lufthansa.

img_3362.JPG

Főbb adatok a CSeries repülőgépekről:

 

cs100bomb.JPG

Kép: Bombardier

CS100-as széria

Hossz: 35m

Szárnyfesztávolság: 35,1 m

Magasság: 11,5 m

Kabin hossza: 23,7 m

Max. hatótávolság: 5741 km

CS300-as széria

Hossz: 38,7 m

Szárnyfesztávolság: 35,1 m

Magasság: 11,5 m

Kabin hossza: 27,5 m

Max. hatótávolság: 6112 km

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

 

Forrás: Wikipedia / planespotters / Budapest Airport/ Bombardier / Swiss