Még mindig keresi privatizációs partnerét a lengyel LOT légitársaság!

Továbbra is tart a már-már egy jó "szappanoperának" is felfogható történet a LOT, azaz a lengyel Nemzeti légitársaság háza táján. A LOT privatizációs kérdése, az éppen a napokban Krakkó városában zajló Routes Europe konferencián került szóba ismét.

A konferencián Rafal Milczarski a LOT légitársaság vezérigazgatója elmondta, hogy továbbra is folynak az erőfeszítések a légitársaság privatizációja érdekében. Céljuk egy "jó partner" megtalálása, viszont átlagos vagy gyenge partnerre nem tartanak igényt! A vezérigazgatóhoz intézett kérdésekben előkerült, hogy esetleg ismét a Turkish Airlines próbálná-e megszerezni a LOT részvényeit, ehhez az igazgató a következőt fűzte: "Nem zárja ki a felvetést, de vannak más jelöltek is a partner címre".

A törökök még 2012-ben próbálkoztak, azonban a Turkish Airlines igazgatótanácsának elemzése során arra jutottak, hogy nem jelent versenyelőnyt a LOT megvétele, a török légitársaság közép- és hosszú távú terveiben. A társaság emiatt akkor leállította a LOT privatizációjában való részvételével kapcsolatos munkát.

A lengyel kormány igyekszik túladni a LOT-ban lévő részesedésén, mivel még 2014-ben állami kölcsönnel sikerült "megmenteni" a légitársaságot a csődtől. Az akkori támogatást jóváhagyta az Európai Bizottság, mivel a kapott kölcsön nem a társaság életben tartását szolgálta, hanem szerkezetátalakításokra, beruházásokra, modernizációra szólt. A szerkezetátalakítás úgy látszik sikert hozott a LOT számára, mivel ahogy a társaság vezetője nyilatkozott a LOT jelenleg "anyagilag egészséges". A számok azt mutatják, hogy 2016 első negyedéve a légitársaság legjobb első negyedéve volt sok év után. A LOT  a szerkezetátalakítást követően új útvonalakat nyitott, valamint számtalan a szerkezetátalakítás érdekében felfüggesztett járatot indított újra Európán belül, és elindult az első tokiói járat is ez évben Varsóból.

Korábban privatizációs partnerként merült fel az Air France-KLM csoport, a British Airways, az Air China és a Lufthansa neve is.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: flightglobal / IHO / HVG

Fotó: airlinereporter