Hamarosan megérkezik az Air Serbia első Airbus A330-as gépe Belgrádba!

Fotó: EX-YU Aviation

Elkészült az Air Serbia első szélestörzsű Airbus A330-200-as típusú gépének festése. A szerb légitársaság képeket adott közre az új gépről, melyeket az EX-YU Aviation portál közölt. A repülőgépet jelenleg Abu-Dhabiban készítik elő, és miután az előkészítő munkák befejeződtek a YU-ARA lajstromjelet viselő gép elindul Belgrádba, ahonnan június 23-án megkezdi transzatlanti repülését New York városába, az Air Serbia első hosszútávú útvonalán.

Fotó: EX-YU Aviation

Mint ismeretes a Szerb légitársaság már 2014-ben bejelentette, hogy szeretnének transzatlanti járatot indítani az Egyesült Államokba. Akkor a céldátum 2015 vége volt, de ez módosult. Tavaly ősszel jelentették be hivatalosan, hogy idén júniusban, már elindítják első járatukat New Yorkba egy bérelt A330-200-as géppel. A bérelt gép a szintén Etihad tulajdonú Jet Airways-től érkezett. Az új járatok hetente 5x vehetők igénybe Belgrádból. A gépen összesen 256 utasnak jut ülőhely, melyből 18 business, 238 pedig turista osztályú lesz.

Az Air Serbia-ban az Etihad 49 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik. A légitársaság közel három évvel ezelőtt alakult meg a volt JAT utódjaként. A gép forgalomba helyezése és a járat elindítása mérföldkőnek  számít a Balkán légiközlekedésében, mert útóljára 1992-ben, a társaság jog elődje a JAT jugoszláv légitársaság üzemeltetett közvetlen járatokat Belgrádból New York-ba. Ezt követően volt próbálkozás az Üzbekistan Airways részéről, de nem járt sikerrel, a járat megszűnt. Azóta is egy igen fontos kihasználatlan útvonal volt Belgrádból induló utasok számára. A járat fontosságát emeli, hogy az Egyesült Államokban jelentős a balkáni diszapóra él, akiknek ezen járat sokkal egyszerűbbé fogja tenni a haza jutást. Ezt segítheti a légitársaság vezérigazgatójának kijelentése is, mely további hosszútávú járatokat helyezett kilátásba Chicago, Toronto, Peking felé.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: EX-YU Aviation

Képek: EX-YU Aviation