Isztambul új repülőtere a világ legnagyobbja akar lenni!

Már javában zajlik Isztambul harmadik és egyben legnagyobb repülőterének építési munkálatai a város európai oldalán. Az új reptér az Istambul New Airport nevet kapta, ami kicsit ironikus, de vannak olyanok, akik harmadik reptérnek hívják.

A tervek szerint ez a repülőtér lesz a világ legnagyobb légiforgalmi kikötője, megelőzve a jelenlegi legnagyobbat Atlanta repülőterét. Kapacitását kezdetben évi 90, majd 150 millió utasra tervezik. De ez a szám 2035-re már 260 millióra nőhet. Megnyitása után, az Atatürk repülőtér be fog zárni, így az ország nemzeti légitársasága a Turkish Airlines, valamint a többi légitársaság is át fog költözni fokozatosan a New Airport-ra.

Az új Isztambuli repülőtér építésének ötlete arra a problémára vezethető vissza, hogy a meglévő Atatürk bővítése már nem költséghatékony és korlátozott. A legfőbb gondot az okozza, hogy nem lehet új kifutópályát építeni. Továbbá folyamatosan nőnek az igények, új járatok és új légitársaságok szeretnének megjelenni, de résidőt már nehezen kapnak. Közben a reptér legnagyobb légitársasága a Turkish Airlines is rohamléptekben fejlődik, gépparkja fokozatosan bővül. Az új reptér építéséhez ezen problémákon kívül a torlódások jelenléte, valamint az a statisztikai adat is hozzájárult, mely alapján az Atatürk repülőtér lett a 3. legnagyobb reptér Európában 2015-ben.

Az Isztambul New Airport várhatóan 2018 februárjában nyithatja meg kapuit az első utasok és légitársaságok számára.

Az új repülőtéren már megkezdték a Turkish Airlines központjának építését (új hangárok, rakódó területek, technikai épületek), melynek köszönhetően a légitársaság tovább növekedhet, és így elhárulnak azok a korlátok, melyeket az Atatürk repülőtér szűkössége okoz a török légitársaság számára.

A projekt első részében 3 kifutópálya, egy fő terminál, új légiforgalmi irányító torony, 88 repülőgép utashíd, cargo központ, új parkolók valamint a repülőtérhez kapcsolódó létesítmények épülnek meg. 2030-ra viszont már 6 kifutópályával, 4 terminál épülettel, és 165 utashíddal számolnak.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: atwonline / wikipedia

Kép: cengiz-insaat.com