Új ILS-t kap a 2-es futópálya! 3 hétig az 1-es futópálya lesz használatban Budapesten!

Április 7-től, azaz holnap csütörtök 7 órától kezdve három hétre teljesen lezárják a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es kifutópályáját. A 3 hetes pályazár ideje alatt a teljes forgalom (fel és leszállások) az 1-es pályán fognak zajlani. A lezárás legfőbb oka egy vadonatúj műszeres leszállító rendszer (ILS) telepítése a 31R pálya végéhez, valamit kisebb karbantartási munkák elvégzése.

A lezárás várhatóan április 29-én, pénteken délután 14.00 óráig tart, ezalatt a pályához kapcsolódó gurulóutak többsége is zárva lesz, mivel egy sor tervezett karbantartást erre az időszakra ütemeztek a Budapest Airport szakemberei. A háromhetes pályazár idején elvégzik a szükséges burkolati javításokat, nagyszabású fénytechnikai karbantartást és a lámpacseréket, a nyári időszak előtt megelőzésképpen gyomirtást hajtanak végre a 3,7 kilométer hosszú futópálya környezetében, sőt, a tervek szerint az ürgepopulációt is csökkentik, persze természetbarát módon: a védett állatokat csak élvebefogással, majd egy számukra biztonságosabb nemzeti parkba áttelepítéssel költöztetik el a repülőtérről. Erre a repülés biztonsága miatt van szükség, ugyanis az ürgék a nagytestű ragadozó madarak kedvenc táplálékát képezik, a potenciális repülő-madár ütközések elkerülése érdekében kell őket „kilakoltatni” a repülőtérről.

A repülőtér új, csúcstechnológiás műszeres leszállító rendszere a telepítés után folyamatos biztonsági tesztelés, kalibrálás és hatósági engedélyezési eljárás után leghamarabb nyár közepén állhat üzembe. A Budapest Airport a repülőtér másik fő irányának számító 13R (ez az 1-es futópálya Pestszentlőrinc felé eső) pályavégéhez tartozó ILS-t is lecseréli az év folyamán. A jelenleg használt berendezések közel 20 évesek és ebben az iparágban annyira idősnek számítanak, hogy még tartalék alkatrész is alig szerezhető be hozzájuk. Az új rendszer kiépítésének költsége nem kevesebb, mint 465 millió forint lesz.

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!

Forrás: budapestairport