Eltérítettek egy EgyptAir gépet!

Egyenlőre úgy látszik nem terrorakcióról van szó, de folyamatosan érkeznek a hírek!

Update: az EgyptAir mentesítő gépet küldött a Cipruson rekedt utasaiért. Legalább 4 ember elhagyta most a gépet.

Update2: a gépeltérítőt letartóztatták! Ezt a ciprusi kormány szóvivője üzente. Időközben twitter üzenetben az Egyptair is hivatalosan bejelentette vége van az eltérítésnek!

Mint ismeretes ma reggel az EgyptAir légitársaság MS181-es járatszámú Alexandriából Kairóba tartó A320-as gépét eltérítették, és a gép a ciprusi Larnaka repülőtéren szállt le. A ciprusi repülőteret azonnal lezárták. Az oda érkező gépeket más repülőterekre irányították át. Az első hírekben még bombáról és fegyverekről is lehetett olvasni. A gépen 81 fő tartózkodott, melyből 7 fő a személyzet tagja. (még nem 100%-os megerősítés)

Az egyiptomi polgári légiközlekedési hatóság elmondta, hogy a pilótát egy robbanóövet viselő utas fenyegette meg. A tárgyalások eredményeként az eltérítő szinte az összes utast elengedte. 11 órára már csak a kapitány, a segédpilóta, egy légiutas-kísérő, a biztonsági tiszt és három utas maradt a túszejtővel. 

A ciprusi elnök kijelentette, hogy az esemény nem kapcsolódik terrorizmushoz!

Az Egypt Air tájékoztatása szerint a fedélzeten tartózkodott egy légi marsall is.

Közben egyre több információ szivárog ki az eltérítő személyéről is. Valódi neve Szeif Ed Din Musztafa, a férfi menedékjogot kért a ciprusi kormánytól, valamint volt felesége szintén Cipruson él, és jelenleg is részt vesz a gépeltérítővel való tárgyalásokban.

Az egyiptomi gépeltérítés újból felveti az amúgy se fényes egyiptomi légi biztonsági kérdéseket, melyek az Orosz utasszállító ellen elkövetett merénylet következtében, amúgy se voltak biztatóak.

Forrás: aljazeera / theguardian / index /

Friss hírek, érdekes videók és információk a BUDflyer Facebook oldalán is! Likeold és oszd meg másokkal is!