Április 4-én lesz az utolsó TAP Portugal járat Ferihegyre!

A TAP Portugal foglalási rendszere, valamint a BUDflyer blog értesülése alapján az április 4-én hajnalban induló járat lesz a légitársaság legutolsó budapesti járata. Mint ismeretes a TAP Portugal még januárban jelentette be, hogy áprilistól ideiglenesen felfüggeszti Budapestre közlekedő járatait. Ez akkor váratlanul érintett mindenkit, mivel a társaság 11 éve üzemeltet (közvetlen) járatokat  Budapestre. Ez a döntés annak ellenére született meg a cég élére került új vezetőség berkeiben, "hogy a budapesti útvonal a 2004-es nyitás óta folyamatosan nőtt, átlagosan 70 százalékos kihasználtsággal üzemelt, ami az iparágban magasnak számít" mondta Szolnok Péter a magyarországi képviselet vezetője.

A Magyar utasoknak nem kell lemondani a TAP szolgáltatásairól, mivel code-share járatokkal Frankfurton, Münchenen, valamint Brüsszelen keresztül történő átszállással elérhetőek a portugál légitársaság járatai. Valamint Bécsből is üzemeltet a TAP járatokat.

Az útvonal szüneteltetésének bejelentése után, a Wizz Air is bejelentette, hogy március 27-től az eddigi heti két járat helyett, négy járat fog közlekedni Budapest és Lisszabon városa között. Piaci pletykák szerint a Ryanair-nél is felmerült egy Budapest-Lisszabon járat indítására, de konkrétum ez ügyben még nem ismert.

Viszont mint látható a diszkont társaságok is aktívan érdeklődnek az útvonal iránt, ami nehezítheti a Portugál társaság helyzetét, egy esetleges újranyitás során, mivel nehéz lesz visszaszerezni az eddig a Magyar utasok által elnyert tekintélyt és piaci pozíciót, valamint felvenni a harcot a "fapadosok" áraival.

A bejegyzés végén szeretnék egy olyan érdekes videó linkjét megosztani, amit bárki megtekinthet a Nemzeti Audiovizuális Archívumban. Ez nem más mint az első TAP járat érkezése és tűzoltós fogadása 2004-ben Ferihegyen. Érdekesség, hogy a társaság akkor még nem a TAP Portugal nevet viselte, hanem Air Portugal volt a neve, ami a gép festésén is látszik. A lényeg 2:26-nál kezdődik!

A video linkje: http://nava.hu/id/04696_2004/

Visszavárunk mihamarabb Budapestre!

Forrás: portfolio / TAP portugal

Kép: wikipedia